Nóż składany przecinak.

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Nóż składany przecinak.

Post napisał: rynio_di » 31 sty 2014, 16:00

Szanowni koledzy , nabyłem trzon noża tokarskiego przecinaka o oznaczeniu C81R, 1616-4 produkcji GDR. Niestety nie mam do niego płytek .Może ktoś z kol . posiada do upłynnienia ,choć by na próbę jedną płytkę lub wie gdzie takową nabędę . Bo w innym przypadku pozostanie mi chyba cięcie water jetem frezu tarczowego ew. piły i dorobienie płytki. Co wy na to, jest sens takiej zabawy?Jak uda mi się wstawić fotki to pokażę o jaki chwyt mi chodzi.

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 02 lut 2014, 23:32

Bez sensu wysilać się żeby do jakiegoś tam enerdowskiego uchwytu coś dorabiać. Przecież to ma wartość z 10zł! Tyle to najmniej kosztuje 1 płytka na Allegro, jakaś niepopularna.
Przypuszczasz, że dorobisz płytkę żeby to potem pracowało pewnie i bezpiecznie? Krawędzie tnące - tu można kombinować, i to pd warunkiem że będziesz tym toczyło coś miękkiego. Ale nie powierzchnie i profile trzymające!
Kup sobie nóż stały z lutowanym węglikiem. Będzie najprościej, najtaniej i na pewno lepiej. Na Allegro jest tego mnóstwo. Zaostrzysz sobie jak będziesz chciał. Tylko tarczę specjalną musisz mieć na szlifierce, do widii.
http://allegro.pl/listing/listing.php?c ... +przecinak

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 03 lut 2014, 09:20

Zdecydowanie ten nóż chciałem używać do miękkich metali i tworzywa sztucznego. Po drugie ma on ciekawą budowę ,zdecydowanie pewniejszą w trzymaniu niż uchwyt i stalka . Masz rację cena to nawet poniżej 10 zł to za taką cenę nie kupisz uchwytu do stalki . Mam kilka różnych przecinaków ( jednak nie lubię tej operacji ) chciałem tylko sprawdzić jego przydatność w przecinaniu np . teflonu 80 mm .
Jak za dużo wyłamie mi się przecinaków to sam lutowiem twardym łatam taką dziurę . Pozdrawiam.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 03 lut 2014, 13:56

Nóż może być o.k. i solidny, ale jeśli nie masz do niego płytek oryginalnie pasujących, to jest całkowicie bezwartościowy. Bo co z tego że nóż solidnie jest zamocowany jeśli płytka wycięta na oko się telepie?
jest jakaś szansa, że płytki standardowe Sandvika do przecinaków będą pasowały. Jest tego parę modeli w różnych szerokościach. Ale musiałbyś sprawdzić z katalogiem wstępnie i potem zweryfikować w realu, u kogoś kto ma. Jedna płytka kosztuje 10-30zł.

Skoro cięcie 80mm, to rozumiem że nóż jest listwowy. Ilość dostępnych modeli płytek w tym momencie bardzo się zmniejsza.

Do teflonu nie trzeba węglika. Proponowałbym nóż - uchwyt do stalek. To nie listwa, ale teflon jest tak miękki, że spokojnie pójdzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”