Pomoc w znalezieniu zamocowania

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
Misiek9219
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Pomoc w znalezieniu zamocowania

Post napisał: Misiek9219 » 27 sty 2014, 23:46

Witam wszystkich, jeżeli piszę w złym dziale to proszę moderację o przeniesienie tematu. Nie mam zbyt dużo czasu na zapoznanie się z forum.

Przechodząc do mojego problemu, muszę znaleźć taki uchwyt specjalny, dzięki któremu będę mógł wykonać wiercenia w moim wałku (rysunek segmentu z wierceniami załączony).
Chodzi o to, że nie mogę zastosować podzielnicy i uchwytu trójszczękowego bo ma to być produkcja seryjna (sztuk 100). Wykonanie 8 otworów osiowych i 2 promieniowych, ze zmianą zamocowania jest zbyt czasochłonne. Więc czy znacie może takie uchwyt specjalny za pomocą którego mógłbym zrobić te 10 wierceń, bez zdejmowania zamocowania?

pozdrawiam
ObrazekObrazek
Załączniki
wykonawczy.pdf
rysunek wykonawczy wałka
(70.07 KiB) Pobrany 472 razy

Tagi:

malpa500000
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: malpa500000 » 28 sty 2014, 15:59

a jaka maszyna dysponujesz? ile osi

Autor tematu
Misiek9219

Post napisał: Misiek9219 » 28 sty 2014, 16:23

To jest moje zadanie na projekt z technologii maszyn. Całą obróbkę wałka do tego momentu zrobiłem. Wiem, że do dyspozycji mam tylko wiertarkę. Ale nie ma mowy jaką mam zastosować, generalnie jest tylko nacisk na dobór tego uchwytu tak aby bez wyjmowania wałka z uchwytu dało się to zrobić.

malpa500000
Posty w temacie: 2

Post napisał: malpa500000 » 28 sty 2014, 17:08

nie wiem... z jednego zamocowania to na pryzmie kłądziesz jakiś opór i na 5 osiowej maszynie obrobisz z jednego mocowania bo i dostep bedzie do czołowych fi8 i do osiowych 2 otw przelotowych.. wiecej nie przychodzi mi do głowy żeby to czepnać na jeden raz. może koledzy cos doradzą

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 28 sty 2014, 20:42

Sorry panowie, ale to jest po prostu pierdułka. Wysokość całości 200 mm, a więc pod wiertarkę kolumnową podejdzie. Sztuk nie za dużo, ale skrzynkę zrobić warto. Ja przynajmniej tak widzę. Podstawa, z otworem bazującym na wałek (ja bym wykorzystał d30p6, a wymiar nietolerowany d40 zostawiłbym w podtoczeniu, ale można, zakładając że D40 będzie stabilne i na tym się oprzeć) na której oprze się lewa tarczka. Dalej przykręcone (przyspawane?) boczne ścianki, o wysokości ciut mniejszej niż odległość ich wewnętrznych ścianek (77-5=72, ja dałbym 71.5) Na prawej tarczce opiera się, dociskając wałek do podstawy górna płytka, to mam bazowanie na dwóch kołkach, osadzonych w bocznych ściankach skrzynki, a wałek oprócz tego jest bazowany na prawym odsadzeniu (chyba też d40), bo tu za bardzo nie mam innego bazowania. W sumie to wałek ustawi bazowanie w podstawie i płaszczyzna lewej tarczki (prostopadła do osi), tak więc górna płytka w zasadzie nie musi być aż tak spasowana (ma bazowanie do skrzynki na kołkach). I w tej górnej płytce wiercę otwory pod wprowadzenie wiertła (korzystne, jeśli płytka będzie twarda, można zahartować, ale ulepszona też na te 100 sztuk wystarczy. Oczywiście całość z wałkiem w środku muszę jakoś zamknąć, ostatecznie daję śruby, bądź bardziej elegancko, mimośrodowe zamki, mocujące pokrywkę z otworami dla wiertła do skrzynki, a w niej do wałka.

Technolog myślę by to zrozumiał. To musi być tanie (sztuk tylko 100) a ten wariant chyba spełnia ten warunek.

Autor tematu
Misiek9219

Post napisał: Misiek9219 » 29 sty 2014, 09:23

ok, dziękuje bardzo za odpowiedz. Technologiem jeszcze nie jestem, ale postaram się to jakoś wdrożyć w projekt.

[ Dodano: 2014-01-29, 20:24 ]
Tak więc problem rozwiązany. Dla zainteresowanych zrobiłem to w ten sposób:Obrazek

Temat można zamknąć

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”