Noże 10x10 - gdzie?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Noże 10x10 - gdzie?
Witam
Poszukuję noży o wym. 10x10 do małej tokarki, szczególnie mam tutaj na myśli przecinak i nóż do gwintów zewnętrznych. Szukałem na stronach sklepów on-line z nożami, ale akurat tych dwóch noży nie mieli o takim wymiarze trzonka... Niestety do imaka nie mogę włożyć noża o wysokości 12 mm.
Czy ktoś poleci jakiś sklep internetowy lub lepiej - w Warszawie gdzie takie noże można zamówić?
Pozdrawiam
Poszukuję noży o wym. 10x10 do małej tokarki, szczególnie mam tutaj na myśli przecinak i nóż do gwintów zewnętrznych. Szukałem na stronach sklepów on-line z nożami, ale akurat tych dwóch noży nie mieli o takim wymiarze trzonka... Niestety do imaka nie mogę włożyć noża o wysokości 12 mm.
Czy ktoś poleci jakiś sklep internetowy lub lepiej - w Warszawie gdzie takie noże można zamówić?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Może obrałeś złe parametry ? Bo to, że noże ustawia się w osi na pewno wieszahabich pisze:Hej
Ciekawy jestem, jak jest z jakością takich noży ja na aukcjach alle? Kupiłem ostatnio tani zestaw noży tokarskich i TRAGEDIA - przecinak pękł zanim zaczął przecinać, a nóż do gwintów się ukruszył błyskawicznie...

Ja kupuję noże również z allegro od różnych sprzedających (zestawów nie kupuje) i jeszcze nóż mi się nigdy sam nie uszkodził w ten sposób no chyba, że z mojej winy

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
czy zachowałeś właściwe warunki skrawania?ahabich pisze:przecinak pękł zanim zaczął przecinać, a nóż do gwintów się ukruszył błyskawicznie...
-nóż w osi
-ostry nóż (nowe noże warto podostrzyć)
-zachowana prostopadłość do osi materiału
-odpowiednio sztywna i bezluzowa maszyna
-właściwe parametry skrawania
-chłodzenie (nagłe ochłodzenie rozgrzanego węglika może doprowadzić do pęknięć)
-materiał odpowiednio sztywno umocowany( podparcie kłem, lunetą, podtrzymka przesuwna, praca blisko uchwytu)
nie zatrzymywać narzędzia w materiale szczególnie trudne przy gwintowaniu ( wymaga wprawy)
noże z allegro zwykle sa porządku co do tego noża "przecinaka" na mało sztywnym NuToolu tez miałem problem z cięciem rozwiązaniem okazała się listwa na wymienne płytki ...
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Hej
Pisałem o kiepskiej jakości porównując używane noże markowe które otrzymałem wraz z tokarką do nowych noży kupnych na allegro (chińszczyzna, ok. 70 zł za komplet).
Te same parametry, noże w osi a jeden nóż markowy pięknie "gwintuje" przy kącie 90* a chiński 60* kruszy się momentalnie przy jeszcze mniejszym wiórku. Co do przecinaka trudno mi mówić, bo tylko dosunąłem go do materiału i od razu się złamał trzonek...
Jestem amatorem i toczę tylko hobbystycznie, ale zależy mi na zakupie jakiegoś porządnego przecinaka i noża do gwintowania - ktoś poleci jakieś lepsze firmy które sprzedają noże 10x10 ?
Pisałem o kiepskiej jakości porównując używane noże markowe które otrzymałem wraz z tokarką do nowych noży kupnych na allegro (chińszczyzna, ok. 70 zł za komplet).
Te same parametry, noże w osi a jeden nóż markowy pięknie "gwintuje" przy kącie 90* a chiński 60* kruszy się momentalnie przy jeszcze mniejszym wiórku. Co do przecinaka trudno mi mówić, bo tylko dosunąłem go do materiału i od razu się złamał trzonek...
Jestem amatorem i toczę tylko hobbystycznie, ale zależy mi na zakupie jakiegoś porządnego przecinaka i noża do gwintowania - ktoś poleci jakieś lepsze firmy które sprzedają noże 10x10 ?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Noże 10x10 - gdzie?
Trzeba te 2 mm zdjąć z wysokości.ahabich pisze: Niestety do imaka nie mogę włożyć noża o wysokości 12 mm.
Najłatwiej oczywiście na frezarce, ale podobno daje radę też na tokarce.
Tego sposobu nie próbowałem, ale ludzie wkładają nóż pomiędzy szczęki, równolegle do czołowej powierzchni uchwytu, czyli prostopadle do łoża tokarki.
Jakość takiego zamocowania napewno rewelacyjna nie jest, ale podobno idzie nadmiar materiału z trzonka usunąć.
Noże składane i z lutowaną płytką mają stosunkowo miękkie trzonki.
Z nożami SW trzeba uważać, bo napewno w pobliżu ostrza obrabiać skrawaniem się nie da.
Można punktakiem sprawdzić gdzie jeszcze jest trzonek, a gdzie już stal szybkotnąca.
Ja sobie przerabiałem noze składane 16x16 żeby weszły w imak od TSA-16.
Taki kątownik robiłem z trzonka, na frezarce.
W TSA-16 mam dorabiany imak i też trzonek 12 nie pasuje, to znaczy wchodzi ale za wysoko, a trzonek 16 nawet się nie mieści.
10x10 to jednak wiotki nóż, a w chińskiej tandecie to jest jeszcze widia dnia, czyli jaka akurat podejdzie pod rękę.
Polecam noże z zapasów magazynowych dostępne na Allegro.
Za kilka złotych mozna kupić całkiem przyzwoite narzędzie.
.