Frezy o długim polu roboczym?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Frezy o długim polu roboczym?
Witam,
wie ktoś może gdzie można kupić frezy kuliste o długim polu roboczym takie do modelowania 3d?
Pozdrawiam
wie ktoś może gdzie można kupić frezy kuliste o długim polu roboczym takie do modelowania 3d?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Eee - no wiele już słyszałem różnych nazw (np. "nakrój") na długość roboczą, ale "pole" jeszcze nie...
Ale do rzeczy - jest w Polsce kilka firm robiących frezy. Ja najczęściej korzystam z firmy Fenes. Sprawdź, jak długi są w stanie wykonać na specjalne zamówienie?

Ale do rzeczy - jest w Polsce kilka firm robiących frezy. Ja najczęściej korzystam z firmy Fenes. Sprawdź, jak długi są w stanie wykonać na specjalne zamówienie?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Frezy o długim polu roboczym?
Chodzi Ci o długość roboczą na bocznej krawędzi (co wg mnie w modelowaniu 3d jest nieekonomiczne) czy o wysięg na długości - tzn pracujesz samym czołem, ale głęboko?HTD pisze:gdzie można kupić frezy kuliste o długim polu roboczym takie do modelowania 3d?
Każdy producent wykonuje wersje wydłużone - sprawdź w katalogach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Ja to widzę trochę inaczej.HTD pisze:To chyba nie jest trudne??
Materiał ma 50-70mm a frez ma długości roboczej 15-20mm a całkowitej może mieć 200 i co z tego co?
Ten sam materiał i frez o długości roboczej 50-70mm!!! odpowiedź się sama nasuwa.
Jeśli będę skrawał tę samą objętość w jednostce czasu, starając się zachować tę samą dokładność - to przejadę trzy razy ale szybciej, niż Ty ten raz na całej głębokości.
Dodatkowo Twoje przejście będzie wykonane na prawie całej długości relatywnie drogim narzędziem - z opisu wnioskuję, że potrzebujesz jedynie czoła na głębokości (a nie na ściance) tak jak to powinno się odbywać wg mnie przy obróbce 3d takimi frezami.
Na czasie może więc zyskasz nieco, ale zapłacisz za tę obróbkę relatywnie więcej.