(gdzie?)Tulejki redukcyjne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
(gdzie?)Tulejki redukcyjne
Witam
Znacie jakiegoś producenta/sklep gdzie dostanę tulejki redukcyjne do frezów trzpieniowych poniżej 3mm. Zewnętrzna średnica może być od 3 w górę co 1mm.
Lub inny pomysł na mocowanie malutkich frezów w tulei ER32
Pozdrawiam
Znacie jakiegoś producenta/sklep gdzie dostanę tulejki redukcyjne do frezów trzpieniowych poniżej 3mm. Zewnętrzna średnica może być od 3 w górę co 1mm.
Lub inny pomysł na mocowanie malutkich frezów w tulei ER32
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Ja używałem zwykły uchwyt wiertarski (miniatrowy) mocowany za pomocą trzpienia w tulei.
Udało mi się kiedyś kupić taki z trzpieniem na fi6.
Może można by rozebrać jakąś ręczną frezarkę typu dremel, możliwe że ośka będzie miała odpowiednią średnicę aby zamocować ją w tulei ER (ewentualnie można przetochyć/przeszlifofać), z drugiej strony masz gotowy uchwyt do małych frezów.
Udało mi się kiedyś kupić taki z trzpieniem na fi6.
Może można by rozebrać jakąś ręczną frezarkę typu dremel, możliwe że ośka będzie miała odpowiednią średnicę aby zamocować ją w tulei ER (ewentualnie można przetochyć/przeszlifofać), z drugiej strony masz gotowy uchwyt do małych frezów.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
coś kolego mało doinformowany jesteś, tulejki ER32 zaczynają się od 0,5mm. najmniejsza ma zakres 0,5-1 później 1-2 itd. tylko trzeba w tym wypadku szukać tulejek precyzyjnych a nie zwykłych dostepnych w niższych cenach.rafalxfiles pisze:może er20 ? bo er 32 to średnice zaczynają się od fi3
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
nie mam teraz nazwy firmy skąd były kupowane te co używałem, ale tak na szybko znalazłem to:
http://www.maritool.com/Collets-ER-Coll ... index.html
jak znajde więcej to dam znać.
[ Dodano: 2009-09-09, 22:27 ]
tu masz np. fi2, ma ona zakres 1-2i z powodzeniem ja ściśniesz do 1
https://www.toolingcenter.com/ZZ_SHP_WA ... pfsnavi.do
http://www.maritool.com/Collets-ER-Coll ... index.html
jak znajde więcej to dam znać.
[ Dodano: 2009-09-09, 22:27 ]
tu masz np. fi2, ma ona zakres 1-2i z powodzeniem ja ściśniesz do 1
https://www.toolingcenter.com/ZZ_SHP_WA ... pfsnavi.do
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witaj lenherd, uzywam bardzo czesto malych frezow do grawerowania na mojej AXYZ i mialem takie same klopoty z ich mocowaniem jak ty. Moje wrzeciono HSD tez ma tulejki ER 32 i zauwazylem ze te tulejki tak naprawde to centruja dobrze frezy z chwytem od 6 mm w gore. Kupilem trzy male uchwyty wiertarskie z mocowaniem na gwint, dotoczylem trzpienie z gwintem pasujacym do uchwytu a czescia cylindryczna do malo uzywanych tulejek ER 32 - 13, 14, i 15 mm z malym naddatkiem. Nastepnie wkrecilem te trzpienie w uchwyty wiertarskie uzywajac kleju epoksydowego no i w koncu ,,skalibrowalem'' czesc chwytowa zaciskajac szczeki tego uchwytu wiertarskego na trzpieniu silnie zamocowanym w tokarce i przetoczonym po zamocowaniu. W ten sposob pozbylem sie bicia bo te tanie uchwyty do precyzyjnych nie naleza.
Teraz moge uzywac narzedzia od srednicy 0,5 mm do 6 mm.
Pozdrawiam!!!
Andrzej
Teraz moge uzywac narzedzia od srednicy 0,5 mm do 6 mm.
Pozdrawiam!!!
Andrzej