Pep4Guardiola pisze:Witam
Jeśli piszę w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie. Starałem się wybrać najbardziej odpowiedni.
Mam dane:
D=30mm -średnica wiertła
s=180mm -długość otworu
t=2min -czas
f=0,2mm/obr. -posuw na obrót
szukane:
fz-posuw na ostrze?
Z tego policzę prędkość posuwu v=s/t.
Później obroty n=v/f.
Muszę skorzystać z tych wzorów.
v posuwu = fz*z*n = f*n
v skrawania=PI*D*n/1000
Teraz nie wiem jak wyliczyć posuw na ostrze. Brakuje mi liczby ostrzy. fz * z policzę bez problemu, ale potrzebuję same fz.
Jestem studentem, nie praktykiem, więc mogę nie wiedzieć oczywistej rzeczy.
Mnie bardzo zdziwilo, ze szukajac odpowiedzi na pytanie "jak zrobic ten otwor" parametrem do obliczen jest czas obrobki (2 minuty). Przeciez to kompletna bzdura, bo najpierw ustalamy w jaki sposob i czym da sie, a pozniej dopiero pozniej jak to zrobic najkrocej.
Sugerowana w zalozeniach glebokosc otworu 6xD oraz czas obrobki 2 minuty, posuw na obrot 0.2 mm, a co za tym idzie predkosc skrawania (450obr x Pix 30 /1000= ok 42m/min) pozwala wnioskowac, ze otwor bedzie wiercony wiertlem z dwoma ostrzami.
Z tym, ze wg mnie to zalozenia od du** strony bo kolejniosc powinna byc mniej wiecej taka:
Jezeli juz ustaliles, ze obrobka bedzie wiercenie wiertlem, to w zaleznosci od rodzaju materialu i od rodzaju wybranego wiertla dobierasz po kolei: predkosc skrawania, posuw na obr i z tego dopiero wyjdzie czas obrobki (w uproszczeniu zakladajac ze to przylozenie do "0"=> wiercenie ciagle na zadana glebokosc)
Odpowiadajc na zadane pytanie "jak obliczyc posuw na zab?" odpowiadam: Nie jest ci to kompletnie do niczego potrzebne w tym przypadku, dlatego ze podany posuw na obrot/czas i glebokosc, wystarczaja do obliczenia ilosci obrotow na minute i predkosci skrawania, chyba tylko dla wlasnej wiedzy w tym przypadku
Jezeli chcesz, to podziel sobie posuw na obrot przez dwa, bo wg mn