wiertło-jak obliczyć posuw na ostrze?

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 31 mar 2016, 16:41

Ja bym to zaliczył do wierteł, bo wiercisz otwór wstępny o 2-4 mm mniejszy, a więc nie zostawiasz naddatków takich jak na rozwiercanie, tylko na wiercenie. Poza tym sam wiór przypomina wiór z wiertła. I takim wiertłem nie osiągasz czegoś zgrubnie, ale wymiar naprawdę dokładny, nie potrzeba po tym narzędziu już niczego robić, nie stosuje się po nim rozwiercania wykańczającego. Przynajmniej ja miałem i stosowałem takie narzędzia, żeby osiągnąć od razu otwór docelowy. Choć ten ma akurat D 14,75, co by sugerowało, że jest pod rozwiertak 15.

Ale zobacz http://www.ebay.de/itm/MK1-und-MK2-HSS- ... XQQANRE9ta - gość sprzedaje hurtem i tam masz 10 z trzema krawędziami, 16 z czterema, a także 5/8" czy 3/4", co sugeruje, że nie są zgrubne, tylko do obróbki końcowej raczej.

Może oboje mamy rację :lol:

Tagi:

zdzicho
Posty w temacie: 4

Post napisał: zdzicho » 31 mar 2016, 20:53

Sugeruj sobie co chcesz. W Polsce takie narzędzie ma nazwę - rozwiertak zgrubny ,albo rozwiertak zdzierak . O tym czy jest to wiertło decyduje ścin,a wiec zdolność do zagłębiania się w materiał. przedstawione narzędzia takiej zdolności nie maja. Mogą służyć do dalszej obróbki, już wykonanych otworów(rozwiercania zgrubnego). Czesto wykorzystywane przy obróbce otworów na automatach wielowrzecionowych.

Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: viper » 31 mar 2016, 20:58

jasiu... pisze: Może oboje mamy rację :lol:
Ty na pewno racji nie masz :wink:

To co pokazałeś to jest rozwiertak zgrubny. Zamiast ścina masz nakiełek. Będziesz gość jak wywiercisz chodź jeden otwór. No chyba że, tak jak termowiertłem :mrgreen:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 31 mar 2016, 21:46

pozdrawiam,
Roman

macaron
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Re: wiertło-jak obliczyć posuw na ostrze?

Post napisał: macaron » 02 kwie 2016, 22:19

Pep4Guardiola pisze:Witam
Jeśli piszę w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie. Starałem się wybrać najbardziej odpowiedni.

Mam dane:
D=30mm -średnica wiertła
s=180mm -długość otworu
t=2min -czas
f=0,2mm/obr. -posuw na obrót

szukane:
fz-posuw na ostrze?

Z tego policzę prędkość posuwu v=s/t.
Później obroty n=v/f.

Muszę skorzystać z tych wzorów.
v posuwu = fz*z*n = f*n
v skrawania=PI*D*n/1000

Teraz nie wiem jak wyliczyć posuw na ostrze. Brakuje mi liczby ostrzy. fz * z policzę bez problemu, ale potrzebuję same fz.
Jestem studentem, nie praktykiem, więc mogę nie wiedzieć oczywistej rzeczy.
Mnie bardzo zdziwilo, ze szukajac odpowiedzi na pytanie "jak zrobic ten otwor" parametrem do obliczen jest czas obrobki (2 minuty). Przeciez to kompletna bzdura, bo najpierw ustalamy w jaki sposob i czym da sie, a pozniej dopiero pozniej jak to zrobic najkrocej.

Sugerowana w zalozeniach glebokosc otworu 6xD oraz czas obrobki 2 minuty, posuw na obrot 0.2 mm, a co za tym idzie predkosc skrawania (450obr x Pix 30 /1000= ok 42m/min) pozwala wnioskowac, ze otwor bedzie wiercony wiertlem z dwoma ostrzami.

Z tym, ze wg mnie to zalozenia od du** strony bo kolejniosc powinna byc mniej wiecej taka:
Jezeli juz ustaliles, ze obrobka bedzie wiercenie wiertlem, to w zaleznosci od rodzaju materialu i od rodzaju wybranego wiertla dobierasz po kolei: predkosc skrawania, posuw na obr i z tego dopiero wyjdzie czas obrobki (w uproszczeniu zakladajac ze to przylozenie do "0"=> wiercenie ciagle na zadana glebokosc)

Odpowiadajc na zadane pytanie "jak obliczyc posuw na zab?" odpowiadam: Nie jest ci to kompletnie do niczego potrzebne w tym przypadku, dlatego ze podany posuw na obrot/czas i glebokosc, wystarczaja do obliczenia ilosci obrotow na minute i predkosci skrawania, chyba tylko dla wlasnej wiedzy w tym przypadku
Jezeli chcesz, to podziel sobie posuw na obrot przez dwa, bo wg mn

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”