Witam serdecznie
Jestem studentem Politechniki i dostalem takie o to zadanie w szkole, mam dobrac narzędzia i obliczyc parametry skrawania dla oto tej tulejki
W sumie teoretycznie wiem jak to zrobic, policzyc wiem
- wybrałem do tego noz plytka rombowa 80stopni a przystawienie 90 jak się dobrze orientuje nadaje się on do toczenia powierzchni jakiej potrzebuje
- - ale klopot z tym iż chropowatość która mam 0,25 nie jest w normie ?
A tak wogole to mam klopot z tym zadaniem..i proszę o pomoc ~~!! Kog kto mi podpowie pare spraw-wiem ze nikt za mnei nei zrobi tego
*Ale mam pytania np…czy używać do toczenia zgrubnego jednego noza??
*Jak noz uzyc do toczenia kształtującego aby uzyskac chropowatość??
*ile wiertle uzyc??jakich średnic/////.??i na koncu jakiego Abu uzyksac to pasowanie
mój dr w szkole dal nam..linki do stron..producentow np. sandvikcoromant.com.pl
Tokarka kłowa /moc napędu P=4kW
Material: stal45 (pret fi90x100)
Dla toczenia:
1.dobrac narzedzia
2.dobrac plytke skrawajaca
3.dobrac geometrie ostrza
4.dobrac parametry skrawania
a]obrobka zgrubna
-dobrac parametry wg katalogu
-zweryfikowac parametry ze względu na wytrzymalosc plytki i wytrzymałość korpusu czyli f,ap, obliczyc składowe sily Fc,Ff
-zweryfikowac vc z uwagi na moc napedu
-obliczyc czas oraz objętość czasowa skrawania
-
b]obrobka wykanczajaca
- dobrac z katalogu narzędzia oraz parametry skrawania
- zweryfikwoac parametry skrawania ze względu na zalaozona chropowatość powierzchni/obliczyc chropowatość teoretyczna/
- obliczyc czas skrawania
- zoptymalizowac parametry skrawania ze względu na chropowatość i czas skrawania – dobrac parametry tak aby w najmniejszym czasie obrobic powierzchnei i spełnić warunek chropowatości
Dla wiercenia
- dobrac narzędzia/w przypadku doboru wiertla składanego , dobrac plytki i zweryfikowac parametry z uwagi na moc napedu/
- dobrac parametry skrawania
Dla rozwiercania
- dobrac narzędzia/w przypadku rozwiertaka składanego dobrac plytki
- dobrac parametry skrawania