Fajnie, że dyskusja rośnie. Pomału wiadomo kto się PCB zajmuje z forumowiczów. Może by tak poprosić moderatorów o osobny dział na forum - PCB na maszynach CNC ?
Moim marzeniem było pozbycie się chemii i to się udało. Robię sporo płytek, dla siebie i dla innych zainteresowanych osób. CNC jest szybsze i powtarzalne, wiercenie to bajka. Co do kosztów frezów to może komuś tu podpowiem. Zmodyfikowałem w niewielkim stopniu szlifierkę do pił tarczowych. Chodzi o szlifierkę z tarczą diamentową. Frezy ostrzę sam z odpadów, połamanych innych frezów, połamanych wierteł. Jak wygląda taki frez zobaczycie na zdjęciach. Efekty i jakość pracy jest jeszcze lepsza od frezów spiralnych, zero gradu. Koszty (pomijając szlifierkę) praktycznie zerowe a frez nie do zdarcia.
Po pewnym czasie płytki dwustronne nie stanowią żadnego specjalnego wyzwania. Na zdjęciach parę przykładów. Taka płytka pokazowa, którą zrobiłem żeby pokazać, że się da. Dwie ścieżki po miedzy dużymi padami dila(2,54) - da się. Spróbujcie to wyprasować. Albo lepiej, ja zrobię 20 takich płytek a drugi niech 20 prasuje, wtedy wyjdzie czy CNC coś warte. Bez problemu robię druk pod obudowy QFN. Maszynę poskładałem sam w oparciu o mechanikę 6040, przy PCB dobre efekty i jakość frezowania mam nawet przy F1200 mm/min.
Pozdrawiam wszystkich skrobiących w PCB i zachęcam do dyskusji, mam już spore doświadczenia jeśli chodzi o generowanie g-kodów z Eagle, Layout-a, ArtCam-a.