Problem z gkodem

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: lajosz » 06 gru 2015, 22:11

syntetyczny pisze:... ale nie zawsze chce mi się edytować 300 takich kieszeni :wink: a oprogramowanie powinno uwzględnić taką ewentualność :cool:
Zapewne dlatego, w niektórych CAM-ach można (a moim zdaniem wręcz należy) stosować zmienne, warunki, funkcje matematyczne itd. :)

Oczywiście Artcam jest ..... mało "techniczny" , więc w nim takiego czegoś nie uświadczymy, a szkoda.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 07 gru 2015, 09:48

Ja tam nie mam czasu na zabawę. Robię bardzo techniczne rzeczy i szkoda by mi było czasu, bawić się w jakieś funkcje. Tak czy inaczej, kto wierci frezem !?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 07 gru 2015, 18:55

syntetyczny pisze:Ja tam nie mam czasu na zabawę. Robię bardzo techniczne rzeczy i szkoda by mi było czasu, bawić się w jakieś funkcje. Tak czy inaczej, kto wierci frezem !?
Chyba źle zostałem zrozumiany :)

Otóż pisząc to co napisałem w poprzednim poście, miałem na myśli tworzenie programów parametrycznych, gdzie parametry zależne są od zmiennych, warunków i funkcji matematycznych.

TO BARDZO UŁATWIA PRACĘ.

Przykładowo, tworzę program do produkcji drzwi.
Po co robić osobno program do każdych wymiarów, ilości zawiasów, kieszeni pod zamki itd. itp, jeśli można utworzyć program, gdzie wpisujemy tylko wymiar drzwi, a cała reszta dobiera się automatycznie w zależności od warunków i zmiennych.
Oczywiście te warunki, zmienne i zależności między nimi musimy zdefiniować sami, ale robimy to tylko raz, a później tylko korzystamy z jednego programu.

Jeśli zaś chodzi o wiercenie frezem, to jeśli przypiszesz freza o średnicy np. 10mm, do koła o średnicy 10.01mm, to przecież i tak nie będzie to frezowanie, a ..... wiercenie właśnie, bo frez będzie poruszał się praktycznie tylko w dół.
Po co więc taka zabawa, jak można przypisać do freza obróbkę wierceniem i mamy dokładnie taki sam efekt, a roboty znacznie mniej, że o wierceniu stopniowym nie wspomnę.
Oczywiście tak w jednym, jak i w drugim przypadku, wiercenie/frezowanie frezem przy w/w przykładzie jest bezsensowne :) , ale dać się da.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 07 gru 2015, 19:37

https://www.instagram.com/p/-Tl-j5RKJB/ ... automatyka
ot, jedna z robótek, konsoleta muzyczna. Robione w artcamie, rysowane w Draftsight(Autocad od Solidworksa).
Nie wszędzie pisanie programów z palca ułatwia, przyśpiesza robotę. Na tokarce często piszę z ręki, bo roboty są bardziej powtarzalne.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
majkel1987
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: majkel1987 » 07 gru 2015, 22:21

lajosz pisze:Otóż pisząc to co napisałem w poprzednim poście, miałem na myśli tworzenie programów parametrycznych, gdzie parametry zależne są od zmiennych, warunków i funkcji matematycznych.
Żebym ja jeszcze wiedział jak i o co chodzi to by mi to życie może ułatwiło i poszerzyło trochę horyzonty.

Tak swoją drogą moim skromnym zdaniem wiercenie frezem mi się nie podoba choć jeszcze nie próbowałem a frezy mam przystosowane do tego. Wiertłem wszystko o wiele lepiej wygląda i można coś ocenić po świderkach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”