Witam, mam nstępujący problem. Importuję do programu artcam 9 jewel smith plik stl, program nie zwraca żadnych błędów mimo to importuje tak jakby pustą płaszczyznę (a w zasadzie nic bo obiekt ma szerokość 0, wysokość 0 i długość 0).
Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem, dodam że plik *.stl jest dość duży ma 1.15 gb.
Proszę o poradę.
EDIT: w międzyczasie próbowałem podejrzeć co znajduje się w pliku stl darmowym programem stl viewer i tutaj zwraca błąd 'problem allocating memory.
Czy jest możliwość zwiększenia dostępnej pamięci dla programu artcam bo nie możliwe aby jej brakło (mam na pokładzie 24 gb ramu).
Problem z plikiem stl
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
@murrey
STL o wadze 1.5 GB ?
A jakim programem to zostało w ogóle zrobione ?
Coś mi się wydaje, że ten model jest po prostu za duży i co byś nie robił, to i tak go nie zaimportujesz.
Czy jest na to rada ?
Chyba tak.
Skoro tak duży model w ogóle istnieje, to znaczy, że jakimś programem musiał być wymodelowany, więc jeśli jeszcze istnieje źródło, czyli plik w natywnym formacie tego programu, to wystarczy zmniejszyć ilość trójkątów z których się składa i zapisać ponownie jako STL-a.
Wtedy będzie ważył znacznie mniej i możliwe, że będzie go można zaimportować do Artcama lub w ogóle gdziekolwiek.
Albo jeśli źródło (natywny format) już nie istnieje, to spróbować załadować tego STL-a (1.5GB) do tego programu (może da radę), tam zmniejszyć ilość trójkątów i jak wyżej.
STL o wadze 1.5 GB ?
A jakim programem to zostało w ogóle zrobione ?
Coś mi się wydaje, że ten model jest po prostu za duży i co byś nie robił, to i tak go nie zaimportujesz.
Czy jest na to rada ?
Chyba tak.
Skoro tak duży model w ogóle istnieje, to znaczy, że jakimś programem musiał być wymodelowany, więc jeśli jeszcze istnieje źródło, czyli plik w natywnym formacie tego programu, to wystarczy zmniejszyć ilość trójkątów z których się składa i zapisać ponownie jako STL-a.
Wtedy będzie ważył znacznie mniej i możliwe, że będzie go można zaimportować do Artcama lub w ogóle gdziekolwiek.
Albo jeśli źródło (natywny format) już nie istnieje, to spróbować załadować tego STL-a (1.5GB) do tego programu (może da radę), tam zmniejszyć ilość trójkątów i jak wyżej.