Utworzenie ramki

Jak szybko utworzyć ramkę


Autor tematu
vanzan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 01 kwie 2019, 12:23

Utworzenie ramki

#1

Post napisał: vanzan » 12 kwie 2019, 13:20

Witam,
czy Corel posiada możliwość utworzenia ramki o konkretną wartość? Zamiast zapisywać szer x wys obiektu na kartce a następnie utworzyć większy prostokąt o 'X' wartość?
Jest taka funkcja?
Obrazek

2 pytanie - czy jest możliwość offsetowania wektorów na zewnątrz/wewnątrz o konkretną wartość? Pomijając nadawanie konturów.

Dziękuję za odpowiedzi.




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1391
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Utworzenie ramki

#2

Post napisał: lajosz » 13 kwie 2019, 23:17

vanzan pisze:
12 kwie 2019, 13:20
czy Corel posiada możliwość utworzenia ramki o konkretną wartość? Zamiast zapisywać szer x wys obiektu na kartce a następnie utworzyć większy prostokąt o 'X' wartość?
Jest taka funkcja?
Nic nie wiem o takiej funkcji, czyli (moim zdaniem) nie ma, ale .... Corel jest tak nielogiczny miejscami, że nie wiadomo czy gdzieś w czeluściach interfejsu nie umieścili takiego narzędzia.

Można co prawda bardzo szybko utworzyć ramkę wokół zaznaczonego lub zaznaczonych obiektów, ale ...... będzie ona przylegała do obiektów, czyli nie będzie odsunięcia.
Żeby to zrobić, wystarczy zaznaczyć obiekt lub obiekty i trzymając wciśnięty klawisz Shift kliknąć dwukrotnie lewą myszą na ikonę tworzenia prostokąta.

Od biedy, można wykorzystać to do tworzenia ramki z nadaną odległością.

W tym celu, należy kliknąć lewą myszą na puste pole, czyli nie może być wybrane żadne narzędzie tudzież zaznaczone obiekty.
Wybieramy tworzenie prostokąta i jako szerokość kontura wpisujemy wartość odsunięcia razy 2, czyli jeśli chcemy uzyskać ramkę wokół obiektu/obiektów np. 14mm, to jako wartość szerokości kontura wpisujemy 28.
Corel zapyta, czy ma to być wartość domyślna dla nowego rysunku, .... potwierdzamy, że tak.
Teraz (jak pisałem wyżej) zaznaczmy obiekt/obiekty które chcemy otoczyć ramką, trzymamy wciśniętego Shift-a i dwokrtnie klikamy lewą myszą na ikonę tworzenia prostokąta i ..... mamy ramkę jako (nazwijmy to) półprodukt.
zaznaczamy dopiero co powstały prostokąt i wykonujemy kombinację klawiszy Ctrl + Shift + Q, co spowoduje utworzenie obiektu z kontura, czyli otrzymamy dwa prostokąty połączone razem.
Klikamy na tak powstały obiekt i rozłączmy go, po czym usuwamy obiekt (prostokąt) wewnętrzny, a zostaje ten zewnętrzny który jest odsunięty od zaznaczonych na samym początku obiektu/obiektów o żądaną wartość.

Wydaje się skomplikowane, ale w rzeczywistości robi się to dość szybko.


vanzan pisze:
12 kwie 2019, 13:20
2 pytanie - czy jest możliwość offsetowania wektorów na zewnątrz/wewnątrz o konkretną wartość? Pomijając nadawanie konturów.
Tak, jest ... i można to zrobić na dwa sposoby.
-- Pierwsze narzędzie nazywa się "Obrys" i tam masz możliwość nadawania odległości offsetu + ilości odsunięć + przyśpieszenia, czyli jeśli masz np. 14 obiektów powstałych z offsetowania (Obrysu) , to obiekty takie mogą być oczywiście odsunięte od siebie o wartość odsunięcia, ale .... można również dodać przyśpieszenie, czyli każdy kolejny obiekt będzie nieco dalej odsunięty od poprzedniego.

-- Drugi sposób, to ..... jednak utworzenie kontura o określonej grubości, a następnie zamiany tego kontura w obiekt poprzez przyciśniecie kombinacji klawiszy Ctrl + Shift + Q .... albo wybranie z menu "Rozmieść" --> "Przekształć Kontur w Obiekt"
Wadą tego drugiego rozwiązania jest to, że "offsetowanie" tak uzyskane jest odsunięcie od kontura w obie strony.
Dopiero w najnowszym Corelu (czyli 2019) jest możliwość ustawienia grubości kontura na zewnątrz, do wewnątrz lub w obie strony.

Tak czy siak, funkcji Offsetu rozumianej tak jak to ma miejsce w innych edytorach wektorowych tudzież CAM-ach po prostu nie ma.

No cóż, taki "urok" Corela.

============
Na marginesie dodam, że na codzień pracuję na Corelu X6, ale ..... przetestowałem kolejne Corele (2017, 2018, 2019) i ...... nie widzę tam absolutnie niczego rewolucyjnego co mogłoby się przydać komuś kto zajmuje się (wykorzystuje Corela) do spraw związanych z CNC.
Inaczej pisząc, nie widzę powodu do zakupu Corela (np. 2019) za 2700zł, podczas gdy Corel X6 w zupełności wystarcza, a można go jeszcze kupić gdzieś od jakiejś firmy za 300 - 400 zł, nowego, nierejestrowanego, w pudełku, do użytku komercyjnego.


young_cutter
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 02 paź 2018, 17:41

Re: Utworzenie ramki

#3

Post napisał: young_cutter » 08 maja 2019, 11:35

Jestem nowy i z góry przepraszam za banalne pytanie.
Próbuje trochę działać na corelu , moje doświadczenie obliczam na ok godziny kontaktu z tym programem więc może to tłumaczyć mój poziom pytań.
Otóż potrzebuję wycinać na moim xmd32 proste sloty , prostokątne prostopadłe do krawędzi materiału bądź pod różnymi kątami (arkusz tworzywa sztucznego np 30x60cm) . Nie wiem jak najskuteczniej narysować w corelu takie sloty (np prostokąty 12x7 cm) bądź podłużne sloty na całą szerokość materiału np 7 cm x 30 cm .
Chodzi o to aby frezarka sprawnie wycinała takie sloty bo teraz jak wrzucam coś co wymęczyłem na corelu i eksportuje do pliku plt i wrzucam na megacud 2d (deydkowany soft od megaplot) to w symulacji wywala mi 512 minut frezowania kwadratu 30x20 cm... przy frezie np 6 mm.

Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie w najprostszy sposób jakie pokolei kroki muszę wykonać w corelu ewt. link do jakiegoś dobrego samouczka.

Bardzo dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CorelDraw”