usterka

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 269
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

usterka

#1

Post napisał: loook » 14 maja 2019, 17:46

Hej,

działałem dziś na machu i niestety coś w sterowniku huknęło...zupełnie nie wiem dlaczego...sterownik nie działał, podłączyłem wszystko ponownie, zaczął pracować ale...
e stop cały czas mruga, wyłączyłem go w input...
wrzeciono się kręci jednak nie reaguje na żadne moje sterowanie klawiaturą, Jest jakaś opcja aby sprawdzić czy coś mi się rozłączyło i to kwestia do ponownego podłączenia czy niestety jakaś usterka...?

na monitorze osie się poruszają ale fizycznie żadna nie działa, będę wdzięczny za pomoc.

P.S jakiś przejazd testowy może jest ?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4528
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: usterka

#2

Post napisał: adam Fx » 15 maja 2019, 02:34

1- sprawdź bezpieczniki module zasilania i wartośc napiecia zasilania (jak niewiesz jak to zajzyj na moje 3 filmy o zasilanu CNC)
2- więcej szczegółów jaka elektronika jest miedzy mach 3 a maszyną ? - opis fotki film
Trochę o diagnostyce jest już w moich filmach dla EBMiA (będzie jeszcze więcej ale jeszcze nienagrane)

Obstawiam że skoro Estop zadziałany czały czas to płyta główna co najmniej nie ma zasilania lub jest jakieś inne uszkodzenie dlatego też nie ma sygnału do jazdy osiami
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 490
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: usterka

#3

Post napisał: piromarek » 15 maja 2019, 07:15

Huknęło ? Może elektrolit wywalił. Otwórz obudowę i zobacz cz jakiś kondensator nie poleciał w kosmos.
Bo tak bez zasilania to mało co się kwalifikuje na jakieś własne życie. :-)

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

Re: usterka

#4

Post napisał: Azazel-75 » 15 maja 2019, 07:17

Stawiam na "wybuch" kondensatora w sterowniku.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”