Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 62
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

#1

Post napisał: daniel89 » 30 lis 2020, 11:32

Witam,
Jak w temacie mam problem jak ustawić zero obrabianego elemetu by frezarka prawidłowo wyznaczyła miejsce wycinania w płytce aluminiowej. Projekt wycięcia wraz z wymiarami płytki zrobiłem w Fusion360 . Frezarka jest home-made na mach3.
Gdy wgrywam wygenerowany plik , podjeżdżam do elementu na frezarce (tutaj mam na myśli płytkę aluminową 81,8cm x 152 cm) i puszczam dany plik z Fusiona to mi jedzie w inne miejsce - tak jak by od zera osi całej frezarki. Jak to ustawić by zero osi było w danym miejscu gdy ręcznie podjadę na frezarce.
Załączniki
mocowanie_praw_gor_popr — kopia.txt
(278.94 KiB) Pobrany 6 razy
zdjecie_co_zrobilem.jpg




lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1003
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

#2

Post napisał: lepi » 30 lis 2020, 12:07

Wciśnij przycisk na ekranie Zero X i Zero Y i ew Zero Z po ręcznymi najechaniu do punktu zerowego wg fusion.


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 62
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

#3

Post napisał: daniel89 » 30 lis 2020, 16:32

lepi pisze:Wciśnij przycisk na ekranie Zero X i Zero Y i ew Zero Z po ręcznymi najechaniu do punktu zerowego wg fusion.


Tak zrobiłem ustawiłem według Fusion360 w lewym dolnym rogu płytki aluminiowej punkt startowy (kliknąłem Zero X , Zero Y oraz Zero Z). Zaczęło obrabiać , ale wydaje mi się że w innym miejscu.... Proszę o ocenę..
Załączniki
128721522_386324739281219_534936925828776548_n.jpg


krzysztof.z
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 12 lis 2020, 18:39
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

#4

Post napisał: krzysztof.z » 30 lis 2020, 16:40

Albo masz źle ustawiony Origin w fusionie, albo nie wyzerowałeś xyz w machu. Ja preferuje ustawiać origin w lewym dolnym punkcie obrysu detalu i wtedy z palca najechać w odpowiedni punkt na przygotówce, zamiast ustawiania origin na rogu przygotówki.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1261
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

#5

Post napisał: grg12 » 30 lis 2020, 16:47

W fusion360, menu które zawiera polecenie generowania g-code jest jeszcze synulacja i "setup sheet". Użyj setup sheet - wygeneruje ci dokument z opisujący jak przygotowywać materiał do obróbki (gdzie jest punkt zerowy, wymiary materiału itd.).
Punkt zerowy wybierasz na początku definiowania obróbki i jego położenie oraz orientacja są "dość" ważne...


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 62
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Ustawienie zera obrabianego elementu mach3

#6

Post napisał: daniel89 » 30 lis 2020, 17:17

Zmierzyłem ten wyfrezowany element i wymiary mi się nie zgadzają... Patrzę a ja 400 kroków w mach3 ustawione mam zamiast 640 przy silniku 200 kroków na obrót oraz mikrokrok 1/16 na sterowniku silnika śruba skok 5mm....
Puściłem z tym i mi pojechało chyba dobrze... no nic muszę poczekać na licencje macha i wtedy odpalę to frezowanie bo tak to ucina przy 500 linii...
Puszczałem symulacje w fusion , a sheet coś tam nie wiem jak to wygenerować..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”