Ustawienie czasu przyspieszania - chińskie falownik

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 404
Rejestracja: 06 maja 2007, 22:31
Lokalizacja: Kraków

Ustawienie czasu przyspieszania - chińskie falownik

#1

Post napisał: berrrcik21 » 21 cze 2013, 16:07

Witam,
posiadam taki http://www.ebay.com/itm/2-2KW-WATER-COO ... 461064ea2b 2.2kW 1-fazowy (na ebayu ich pełno razem w wrzecionami chińskimi) reguluje obroty potencjometrem oraz lewe prawe. Napędzam nim chińskie wrzeciono chłodzone wodą 2.2kW. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć wydaje się podstawowej funkcji jak czas przyspieszania o 0Hz do zadanej np. 400HZ. Jak reguluje obroty potencjometrem strasznie wolno reaguje.
Pewnie jest to jakiś parametr Pd..., ale nie mogę znaleźć, który za to odpowiada.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Robert



Tagi:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 771
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Piaseczno

#2

Post napisał: bh91 » 21 cze 2013, 18:05

sproboj parametrami: PD14, PD16, PD18 i PD20 - ja którymś zmieniłem to ale nie pamiętam jak już dokładnie.


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 10:54
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: Raven » 21 cze 2013, 18:12

PD014 - przyspieszanie
PD015 - zwalnianie

Większa wartość = wolniejsze osiąganie zadanych obrotów...

Przy okazji podpiąłem sobie potencjometr pod falownik, niestety pod ręką był tylko 50k więc zakres ma... byle jaki ;)


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 771
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Piaseczno

#4

Post napisał: bh91 » 21 cze 2013, 18:15

Dokładnie - max można zadać 6500 sek. z dokładnością do dziesiątek.


Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 404
Rejestracja: 06 maja 2007, 22:31
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: berrrcik21 » 21 cze 2013, 19:49

Dzięki Panowie :)
Jutro to przetestuje i zdam relację, może jakieś foto wstawię ;)

Pozdrawiam

Robert

[ Dodano: 2013-06-22, 10:35 ]
Koledzy, dzięki za pomoc, działa :)
Tylko ustawiłam czas przyspieszania i hamowania ja 0.5sek. Jak wchodzi na obroty z 6000 na 24000 robi to płynnie, ale jak schodzi do 6000 z 24000 to już robi tak jakby trochę "falowo", tzn. jakby falownik chwilami nie zdążał wyhamować wrzeciona. Czym to może być spowodowane?

Pozdrawiam

Robert


Marcin2310
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2010, 18:14
Lokalizacja: Samociążek

#6

Post napisał: Marcin2310 » 12 sie 2013, 18:15

Witam

Czy może ktoś podpowiedzieć jak regulować obroty potencjometrem,uruchomiłem włączanie wrzeciona z programu Mach ale z potencjometrem nie mogę sobie poradzić :)


Zhan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 217
Rejestracja: 09 sie 2011, 19:37
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: Zhan » 20 sie 2013, 20:09


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”