Ustawienie CURA

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D
Awatar użytkownika

Autor tematu
rabsystem
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 45
Rejestracja: 17 gru 2008, 20:47
Lokalizacja: Wrocław

Ustawienie CURA

#1

Post napisał: rabsystem » 04 paź 2021, 19:38

Cześć,
Pytanie, gdzie lub raczej, który parametr w CURze należy zaznaczyć ( odznaczyć ), aby na pierwszej warstwie nie tworzyły się takie nitki. Odrazu zaznaczam, że nie jest to efekt wylewania się materiału lub braku retrakcji. Jest to problem programowy. Po przejeździe z pierwszego otworu do kolejnego otworu nie zatrzymuje podawania filamentu.

Paweł
Załączniki
dół.jpg
dół.jpg (20.9 KiB) Przejrzano 309 razy




szopenn
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 901
Rejestracja: 21 gru 2015, 11:22
Lokalizacja: Lublin

Re: Ustawienie CURA

#2

Post napisał: szopenn » 04 paź 2021, 20:15

masz fatalną tą pierwszą warstwe i chyba nie jest to problem z curą, cura na defalutowych nastawach nie zrobi ci takiego czegoś.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rabsystem
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 45
Rejestracja: 17 gru 2008, 20:47
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ustawienie CURA

#3

Post napisał: rabsystem » 05 paź 2021, 19:22

Fakt, wydruk ten jest słaby bo nie zdążyłem wyczyścić głowicy, ale tego nie bierz pod uwagę bo nawet jeśli mam dobrą pierwsza warstwę to zawsze jest taka nitka, która pojawia się jeśli w modelu są otwory.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”