Ustawienia wpalania + THC

Jak ustawiać czasy i skonfigurować THC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
_-mik3r-_
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2020, 21:33

Ustawienia wpalania + THC

#1

Post napisał: _-mik3r-_ » 12 lip 2020, 18:03

Witam Panowie,

Uruchomiłem właśnie stół plazmowy z wbudowanym sterownikiem Fangling FX430 oraz THC Start SH-HC31. Źródło to Powermax 105.
Generalnie wyczytałem w instrukcji HT jaka powinna być szybkość cięcia oraz napięcie i amperaż. Problem stanowi u mnie jednak poprawne ustawienie czasów przepalania itp. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Czy możecie proszę opisać jak powinien wyglądać cały proces przebijania blachy? Czyli kiedy palnik się opuszcza, kiedy podnosi, kiedy jest zajarzenie itd. U mnie w tej chwili jest tak, że palnik się opuszcza do blachy, podnosi o parę milimetrów, po jakiejś sekundzie ponownie podnosi wyżej i wtedy odpala, po czym opuszcza i zaczyna palić zadany kształt. Chyba mam coś źle ustawione.

Wklejam poniżej zdjęcie sterownika z panelem ustawień plazmy.
Obrazek

Będę wdzięczny jeśli podpowiecie mi co oznaczają te wartości i jak powinny być ustawiane. Możecie dać przykłady dla cięcia blachy stalowej gr 8mm palnikiem 85A? I na przykład 3mm palnikiem 45A?




Autor tematu
_-mik3r-_
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2020, 21:33

Re: Ustawienia wpalania + THC

#2

Post napisał: _-mik3r-_ » 14 lip 2020, 14:01

Koledzy co jest grane? Dlaczego na tym forum nikt nie odpowiada na jasno zadane pytania? Zakladam, ze wiekszosc z Was wie jak powinien wygladac proces przepalania blachy i rozpoczynania ciecia. Ja nie wiem, stad pytanie.

Bardzo prosze o jakis sensowny odzew!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4126
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Ustawienia wpalania + THC

#3

Post napisał: tuxcnc » 14 lip 2020, 14:57

_-mik3r-_ pisze:
14 lip 2020, 14:01
Dlaczego na tym forum nikt nie odpowiada na jasno zadane pytania?
A ma obowiązek ?
Masz pretensje do ludzi o to, że nie spełniają twoich oczekiwań.
Będziesz miał ciężko w życiu ...


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 481
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Ustawienia wpalania + THC

#4

Post napisał: dudziak4 » 14 lip 2020, 15:30

tuxcnc pisze:
14 lip 2020, 14:57
_-mik3r-_ pisze:
14 lip 2020, 14:01
Dlaczego na tym forum nikt nie odpowiada na jasno zadane pytania?
A ma obowiązek ?
Masz pretensje do ludzi o to, że nie spełniają twoich oczekiwań.
Będziesz miał ciężko w życiu ...
To po pierwsze a po drugie jak byś się trochę wysilił i przepisał hasła do tłumacza google to na połowę pytań byś znał odpowiedź.
Niestety oczekujesz że ktoś ci wszystko poda na tacy, miałem ci odpowiedzieć ale stwierdziłem że jak tobie się nie chce kiwnąć palcem to mi też nie.


Autor tematu
_-mik3r-_
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2020, 21:33

Re: Ustawienia wpalania + THC

#5

Post napisał: _-mik3r-_ » 14 lip 2020, 17:57

@dudziak4 problemem nie jest tlumaczenie a brak znajomosci procesu. Co z tego, ze wiem, ze DBA to opoznienie przed lukiem kiedy nie wiem w jakim momencie mowimy o luku. To od momentu kiedy odpali plazma? Kiedy juz sie przepali przez marerial i ustabilizuje? Rozumiesz? Moge przetlumaczyc na polski to wszystko a itak nie bede wiedzial o co chodzi. Dlatego wasnie prosze Was o pomoc w zrozumieniu procesu na takiej maszynie i podanie przykladowych ustawien zebym wiedzial, ze np. Dla grubej blachy jeden parametr ma byc o X% wiekszY od drugiego itd.

Generalnie w moim rozumieniu fora internetowe istnieja po to, zeby bardziej doswiadczeni pomagali tym mniej doswiadczonym. Ja jestem totalnie zielony a malo tu tematow gdzie mozna znalezc faktyczne podstawy zeby sie podszkolic i moc Wam zadac “madre” pytania.

Wiec raz jeszcze - czy ktos moze pomoc?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”