Witam serdecznie.
Bardzo proszę o jakiekolwiek opinie na temat urządzenia do ostrzenia narzędzi LINK
Nie wiem za bardzo o co konkretnie zapytać,może po prostu ktoś to kiedyś widział na oczy i jakie wrażenia. Rozważam zakup. Mam teraz szlifierkę NUA 25,ale dla mnie niewygodna i nie mieści się przez drzwi do pracowni. Szlifuję maleństwa,nożyki 3x10x30 mm,hss.
Pozdrawiam
urządzenie do ostrzenia narzędzi DARMET
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tak naprawdę , to mam ostrzałkę podobną do tej z Darmetu ale kupiłem ją tutaj
http://www.uni-max.com.pl/ostrzarka-narzedzi-grave/d/
jak pamiętam, miała w cenie juz wszystkie przystawki, za które w Darmecie trzeba dopłacać.
No i VAT =0% (Czechy)
http://www.uni-max.com.pl/ostrzarka-narzedzi-grave/d/
jak pamiętam, miała w cenie juz wszystkie przystawki, za które w Darmecie trzeba dopłacać.
No i VAT =0% (Czechy)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dziękuje za wiadomości. Ja muszę mieć urządzenie ze stołem w dwóch osiach.
Nie będę ostrzył frezów,wierteł tylko bardzo nietypowe nożyki do minihebelków..Przystawki będę i tak musiał dorobić samemu. Trochę szkoda mi tej NUA 25,ale zbyt niewygodna dla mnie. Konstrukcja powstała za oceanem CUTTERMASTER
Chciałem już sam poskładać sobie ,ale nie mam czasu,i problem z wrzecionem... a i tak w końcu taniej dużo nie wyjdzie.
Przy okazji,czy znajdę gdzieś ściernice borazonowe z czołem płaskim taka jak ta:

Nie będę ostrzył frezów,wierteł tylko bardzo nietypowe nożyki do minihebelków..Przystawki będę i tak musiał dorobić samemu. Trochę szkoda mi tej NUA 25,ale zbyt niewygodna dla mnie. Konstrukcja powstała za oceanem CUTTERMASTER
Chciałem już sam poskładać sobie ,ale nie mam czasu,i problem z wrzecionem... a i tak w końcu taniej dużo nie wyjdzie.
Przy okazji,czy znajdę gdzieś ściernice borazonowe z czołem płaskim taka jak ta:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
jeśli chcesz wykorzystać do tego taką jak na zdjęciu, to wystarczy w miejsce przyrządu do ostrzenia frezów na sanki krzyżowe zamocować obrotowo wokół pionowej osi kątownik, i do niego na pionowo mocowane imadło wychylne,donaks pisze:nietypowe nożyki do minihebelków..Przystawki będę i tak musiał dorobić samemu.
będziesz miał możliwość pochylania noża wokół jego osi podłużnej(czyli ogólnie poziomej) zgodnie ze skosem ostrza, i obracać całość wokół pionowe (ustawiając równolegle do płaszczyzny ściernicy), coś na ten obraz
chyba ze wykorzystasz do tego dedykowany do niej przyrząd do ostrzenia noży

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Szlifierka kupiona. Pierwsze wrażenie,że tak się wyrażę w porównaniu z NUA25 du** nie urywa.Korbki do przeróbki,trochę ciężko chodzi,może się rozrusza.Korpus aluminiowy,odlew. Prowadnice niewiadomo jakie,bo niedostępne wizualnie. Stoły żeliwne z rowkiem.Całość bardzo psują nakrętki śrub posuwu z aluminium. Można dokręcić w razie potrzeby dodatkową oś Z z np. Kressem. Fajny jest szybki posuw wrzeciona w swojej osi,coś ala szybki posuw konika z zaciskiem. Ale to jest to co chciałem. Przede wszystkim ma dwie osie z posuwem precyzyjnym,co do moich potrzeb bardzo ograniczało NUA25.
Dzięki Roman za zdjęcia, jeden przyrząd do noży prostych już mam gotowy. Kiedyś zamówiłem formatki alu i rąbnąłem się z wymiarem. Teraz się przydały. Nawet geometrię przyrządu wyprowadziłem już na tej szlifierce
pozdrawiam
Dzięki Roman za zdjęcia, jeden przyrząd do noży prostych już mam gotowy. Kiedyś zamówiłem formatki alu i rąbnąłem się z wymiarem. Teraz się przydały. Nawet geometrię przyrządu wyprowadziłem już na tej szlifierce

pozdrawiam