Uruchomienie ploter tnący mach3 sterownik cp 5003problem

problem z podłączeniem i ruchomieniem maszyny ploter tnący

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JuniorCNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 lut 2019, 09:49
Lokalizacja: Gdańsk

Uruchomienie ploter tnący mach3 sterownik cp 5003problem

#1

Post napisał: JuniorCNC » 06 lut 2019, 10:15

Obrazek

Witam Jestem w posiadaniu maszyny tnącej CNC tylko mamy mały problem ponieważ mamy problem z podłączeniem tej maszyny i jej uruchomieniem a nie chcemy nic popsuć sterownik ma naklejkę cp 5003 załączam zdjęcia maszyny sterowników i wnętrza sterowników niestety jesteśmy początkującymi użytkowaniami wiec dopiero zaczynamy zabawę z maszyną obeznanych prosimy o pomoc i wyrozumiałość z góry dziękuje
Poniżej załączam zdjęcia okablowania i sterowników

Sterownik:

Obrazek
Obrazek
Naklejka na sterowniku:
Obrazek
kable od maszyny do podlaczenia do sterownika:
Obrazek

Podejrzewam że to zasilacz
Obrazek
Obrazek


Obrazek



Tagi:


piotrp133
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 52
Rejestracja: 12 lut 2008, 19:28
Lokalizacja: ze wsi

Re: Uruchomienie ploter tnący mach3 sterownik cp 5003problem

#2

Post napisał: piotrp133 » 08 lut 2019, 18:43

To nie zasilacz tylko falownik do wrzeciona. Podłączenie jest proste ale z tego co widzę to lepiej poszukaj kogoś w okolicy co Ci to podepnie, będzie bezpieczniej. Podpinania na 10 min. potem program konfiguracja i do roboty. Czyli osoba choć troszkę kumata zrobi to w 2 godziny (max) i pokaże co gdzie i jak.

Pozdrawiam


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 236
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Uruchomienie ploter tnący mach3 sterownik cp 5003problem

#3

Post napisał: dudziak4 » 08 lut 2019, 19:09

Kolego lepiej się sam za to nie bierz bo nie masz o tym zielonego pojęcia. A ten rzekomy numer sterownika to po prostu kod szafki elektrycznej w którą jest ta cała elektryka upchana. A o pomyleniu zasilacza z falownikiem już nie wspomnę. Poproś lepiej kogoś kumatego niech ci pomoże to podłączyć bo możesz więcej popsuć niż zyskać.

Sorry, nie chcę cię obrazić ale twoja niewiedza w temacie jest tak duża że sam raczej se z tym nie poradzisz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
JuniorCNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 lut 2019, 09:49
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Uruchomienie ploter tnący mach3 sterownik cp 5003problem

#4

Post napisał: JuniorCNC » 11 lut 2019, 16:07

witam. pisałem ze to zasilacz bo jeszcze nie wiedziałem co to jest ale już się doczytałem i mam już instrukcje do tego falownika wiec tak juz mi się udało wykonałem podłączenie falownika do wrzeciona wiec jesteśmy w punkcie gdzie tylko się wrzeciono kręci teraz jest problem z programem mach3 zrobiłem wg domyślnych wartości os x y z jednakże nie kręcą sie silniki krokowe

Problemem jeszcze jest tylko problem z tym które wejścia podłączyć do wejść w sterowniku chodzi o te kable 4 pinowe w taki sposób aby było dobrze podłączone zukam schematu płytki głównej również jak można by z tego wyciągnąć który sterownik jest od której osi niestety nie mamy zadnego w okolicy specjalisty szukamy może sie znajdzie.

teraz tak tez jak konfiguruje sie mach 3 to w jaki sposób można by sie dowiedzieć jakie piny wpisać do konfiguracji ??
próbujemy rozwiązać problem zerowej reakcji silników w maszynie

Dodane 1 godzina 28 minuty 21 sekundy:
witam . Mam dobrą wiadomość udało sie i osiągnęliśmy poruszanie się po osi x y i z teraz moje pytanie brzmi czy jeśli posiadamy juz takie funkcje czy trzeba teraz prace silników ustawić ?? wiemy też ze trzeba stworzyć g kody do mach 3 w wektorowym programie typu autocad czy tam corel czy juz możemy sie do tego przygotować czy juz silniki mogą pracować bo trochę wolno chodzą nie wiemy czy to praca prawidłowa

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4400
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Uruchomienie ploter tnący mach3 sterownik cp 5003problem

#5

Post napisał: adam Fx » 11 lut 2019, 17:55

JuniorCNC pisze:nie mamy żadnego w okolicy specjalisty szukamy może się znajdzie.
skąd wiesz ze nie masz jak nie wiadomo skąd jesteś.
JuniorCNC pisze:czy trzeba teraz prace silników ustawić
prawdopodobnie tak , ustawić prędkości ale tez skale (tzn żeby 1mm to faktyczne był przejazd o 1mm)
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 3zGf3-Tlh5 poradnik powinien być pomocny

Dodane 4 minuty 26 sekundy:
widzę że płyta LPT potrafi sterować falownikiem ale masz te wyjścia nie podłączone - nie potrzebujesz?
w razie czego tu masz filmik ja to ogarnąć https://www.youtube.com/playlist?list=P ... xkP83VNDwC
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”