Universal-G-Code-Sender nie widzi g-codu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Universal-G-Code-Sender nie widzi g-codu
Witam, jestem raczkującym użytkownikiem Art-Cam'a 2017, do tej pory tworząc g-code dla UGS'a nie było żadnego problemu, jednak zrobiłem swój pierwszy relief, a po wygenerowaniu g-codu (czy to g-code mm.tap, czy g-code arcs mm.tap) UGS nie widzi pliku, tzn po wybraniu pliku i otworzeniu go program zachowuje się jakbym otworzył pusty plik, gdzie program Candle widzi plik bez problemu, niżej dodaję załącznik.
http://www95.zippyshare.com/v/YHESNZrY/file.html
dodane na zewnętrzny host, bo nie dało się przez załącznik
http://www95.zippyshare.com/v/YHESNZrY/file.html
dodane na zewnętrzny host, bo nie dało się przez załącznik
Tagi:
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zmień jeszcze lokalizację pliku na kompie. Niby nie powinno być problemu bo UGS jest w Javie napisany więc powinien ogarniać różne długości i dziwne znaki w ścieżce ale lepiej wyeliminować potencjalny problem.
Poza tym UGS jest właśnie napisany w javie i rzuca stadem wyjątków. U mnie odpala się razem z konsolą więc jeśli u Ciebie też jest konsola to po otwarciu pliku skopiuj zawartość konsoli i wrzuć to tutaj. Może coś w tym znajdę.
Poza tym UGS jest właśnie napisany w javie i rzuca stadem wyjątków. U mnie odpala się razem z konsolą więc jeśli u Ciebie też jest konsola to po otwarciu pliku skopiuj zawartość konsoli i wrzuć to tutaj. Może coś w tym znajdę.
czilałt...
-
Używam UGS platform v2.0, ciekawe jest to, że na programie CAMotics też nie "wczytuje" pliku, okazało się że plik poniekąd ładuje się do UGS, mogę to zobaczyć poprzez włączenie edycju g-codu

dodam,że to nie ma nic wspólnego z komputerem, sprawdzałem na drugim PC podłączonym do CNC (w międzyczasie zrobiłem drugi relief i to samo)

edit.
przerobiłem relief aby frezowany był wokół obrysu (trajektorie 3d, oraz ta sama historia z plikiem), gdy dodałem przejscie wybierania obszaru (trajektorie 2d), to UGS widzi ten plik.

dodam,że to nie ma nic wspólnego z komputerem, sprawdzałem na drugim PC podłączonym do CNC (w międzyczasie zrobiłem drugi relief i to samo)

edit.
przerobiłem relief aby frezowany był wokół obrysu (trajektorie 3d, oraz ta sama historia z plikiem), gdy dodałem przejscie wybierania obszaru (trajektorie 2d), to UGS widzi ten plik.

-
Nie znam tego oprogramowania, ale ....poniedzialek1 pisze:Używam UGS platform v2.0
Nie widzi pliku, tylko widzi trajektorię 2D.poniedzialek1 pisze:przerobiłem relief aby frezowany był wokół obrysu (trajektorie 3d, oraz ta sama historia z plikiem), gdy dodałem przejscie wybierania obszaru (trajektorie 2d), to UGS widzi ten plik.
Trajektorii 3D nie widzi, bo nie może jej załadować z uwagi na puste komendy G1 (brak koordynatów) o czym zresztą informuje stosownym komunikatem.
Po usunięciu z pliku (G-Code) pustych komend G1, wszystko ładuje się poprawnie, ale .... coś mi się wydaje, że puste G1 powstały dlatego, że niewłaściwie przygotowałeś plik do frezowania, czyli chyba nie uwzględniłeś bezpiecznego przejścia w Z, a inaczej pisząc, frez nie wycofuje się ponad materiał podczas przejścia do kolejnego zagłębienia się w materiał i przy przejściu do kolejnego zagłębienia "rysuje" powierzchnie materiału.
Prawdopodobnie dlatego postprocesor w Artcamie, podczas zapisu do pliku, generuje puste kody G1.
Sprawdź, czy na pewno właściwie przygotowałeś trajektorię.
Jeśli sprawdzisz i okaże się, że wszystko OK, to nie pozostaje nic innego jak ręczne usuwanie pustych G1.
Najlepiej zrobić to w systemowym WordPadzie (nie w notatniku) , bo ten ma nieco większe możliwości zamiany, więc można zamienić wszystkie G1 na .... spację po prostu, po czym zapisać plik i .... już ładuje się poprawnie.
Plik w załączniku, został "przerobiony" w/w metodą.
-
Faktycznie nawet w nowych plikach udało mi się zaobserwować puste G1, po usunięciu działa poprawnie,lajosz pisze:Po usunięciu z pliku (G-Code) pustych komend G1, wszystko ładuje się poprawnie
Przejście Z mam ustawione na 3mm ponad materiałlajosz pisze:niewłaściwie przygotowałeś plik do frezowania, czyli chyba nie uwzględniłeś bezpiecznego przejścia w Z

Widocznie Candle CNC jest jest na tyle inaczej napiasny, że daje sobie radę z pustymi G1, screen z nie przerobionym plikiem

podrzucam pliki g-code, oraz relief jeżeli ktoś chce dokonać inspekcji (nie wiem co jest z załącznikami, czy to rar/zip to nie chcą się wgrywać )upanie pisze:Podeślij te dwa pliki to może u siebie zobaczę co UGS twierdzi.
http://www37.zippyshare.com/v/ue5y0yUv/file.html
-
@poniedzialek1
Sprawdziłem ten plik który podesłałeś i sprawa się wyjaśniła, czyli .... puste G1 jest generowane (HGW dlaczego) tylko wtedy, kiedy ustawisz ramping w obróbce.
Wyłączasz ramping i ..... wszystko generowane jest bez pustych G1.
Jeśli więc ten ramping z jakiegoś powodu jest Ci potrzebny, a dodatkowo koniecznie musisz się posługiwać parą Artcam + UGS, to niestety pozostaje ręczne usuwanie pustych G1.
Jeśli jednak nie potrzebujesz rampingu (moim zdaniem zbędny), to go po prostu wyłączasz w opcjach obróbki w Artcamie i ... po problemie.
Sprawdziłem ten plik który podesłałeś i sprawa się wyjaśniła, czyli .... puste G1 jest generowane (HGW dlaczego) tylko wtedy, kiedy ustawisz ramping w obróbce.
Wyłączasz ramping i ..... wszystko generowane jest bez pustych G1.
Jeśli więc ten ramping z jakiegoś powodu jest Ci potrzebny, a dodatkowo koniecznie musisz się posługiwać parą Artcam + UGS, to niestety pozostaje ręczne usuwanie pustych G1.
Jeśli jednak nie potrzebujesz rampingu (moim zdaniem zbędny), to go po prostu wyłączasz w opcjach obróbki w Artcamie i ... po problemie.
-