uklad wspolrzednych w zlozeniu


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 144
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

uklad wspolrzednych w zlozeniu

#1

Post napisał: baszawez » 14 maja 2019, 19:54

Panowie jak umiescic poczatek ukladku wspolrzednych elementu modelu w poczatku ukladu wspolrzednych zlozenia?
Obrazek



Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1077
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#2

Post napisał: bildder » 14 maja 2019, 21:16

To zależy, czy po wstawieniu czy przed. Jeżeli po wstawieniu, to można dodać wiązanie wspólnie pomiędzy układami. Jeżeli wstawiając chcemy złączyć układy, to trzeba wcześniej pokazać początki układów i w trakcie wstawiania najechać kursorem - układy się pokryją.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 177
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#3

Post napisał: wiktoriano » 16 maja 2019, 06:26

Ponawiam pytanie lecz troszkę inne.
Jak umieścić modelu w początku układu współrzędnych CZĘŚCI?
Chyba zawsze ten układ nie jest w środku części gdy wstawiam komponent w złożenie jako nową cześć.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1077
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#4

Post napisał: bildder » 16 maja 2019, 10:16

wiktoriano pisze:
16 maja 2019, 06:26
Jak umieścić modelu w początku układu współrzędnych CZĘŚCI?
A możesz tak bardziej zrozumiale to napisać?
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 177
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#5

Post napisał: wiktoriano » 16 maja 2019, 11:14

Jasne
Nowy folder (5).zip
(115.93 KiB) Pobrany 2 razy
Otwórz "Część3" w "Złożenie1", chodzi to ten układ współrzędnych w Część3, aby on był na środku części3, jeśli usuniesz relacje zewnętrzne to się wykrzaczy złożenie.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1077
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#6

Post napisał: bildder » 16 maja 2019, 11:35

Kolego, ale to właśnie tak ma działać. Cały sektor automotive tak pracuje, że wszystkie party są umieszczone w tym samym układzie odniesienia.
Skoro wstawiasz część w kontekście otrzymuje wiązanie ustalone. To wiązanie trzyma część, jeżeli wiązanie usuniesz, po przebudowie i tak część będzie chciała "wrócić na swoje miejsce".

Odpowiadając, jeżeli chcesz mieć układ na środku, to musisz narysować część niezależnie w środku własnego układu i wstawić ją do złożenia.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 177
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#7

Post napisał: wiktoriano » 16 maja 2019, 12:01

Nie tak to ma działać, tak pracuje sektor automotive ponieważ nie ma innego wyboru.
Powinna być opcja przeniesienia układu współrzędnych chociażby ta funkcja była by pomocna dla *.step
bildder pisze: ...że wszystkie party są umieszczone w tym samym układzie odniesienia.
Przy tworzeniu nowej części poprzez wstaw komponent \ nowa część układ współrzędnych jest brany z części w którą się kliknęło wiec jeśli część była tworzona nie z kontekstu złożenia to nie jest to ten sam układ odniesienia. Prawda?

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1077
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#8

Post napisał: bildder » 16 maja 2019, 12:26

W sektorze automotive ma to znaczenie, ale nie będę Cię przekonywał bo pewnie nie miałeś z tym za dużo do czynienia.

Co do reszty. Podczas wstawiania nowej części w kontekście klika się w ścianę/płaszczyznę części lub złożenia albo w okno programu. W pierwszej opcji kontekst rzeczywiście jest tworzony do wskazanego odniesienia, w drugiej część jest unieruchomiona, a odniesienie układu pochodzi ze złożenia.

Ależ oczywiście można zrobić z tym wszystko. Ale pytanie, jak to ma działać. Jeżeli układy są spięte, to przenosząc część w obrębie własnego układu (za pomocą przenieś/kopiuj) zmieni się położenie w złożeniu.

Zawsze też można zapisać plik do stepa/iges/xt i tam można na dole w opcjach wskazać nowo wstawiony układ w środku parta. Cały czas nie wiem jaki jest cel takiego działania, ale to co widzę w programie jest dość logiczne. Jak chcę mieć część z układem w środku, to tak ją modeluję i wstawiam do złożenia. A jeżeli chcę przypiąć układ w złożeniu, to wstawiam w kontekście. Nie da się (z wyjątkiem tych importów) przenosić układu do środka części, tylko część do środka układu jako przenieś obiekty.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 177
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: uklad wspolrzednych w zlozeniu

#9

Post napisał: wiktoriano » 16 maja 2019, 13:04

No tak ustalone wiązanie to są spięte układy współrzędnych, myślałem że po prostu przyklejone do tej części, coś na zasadzie nieruchome.
bildder pisze:W sektorze automotive ma to znaczenie, ale nie będę Cię przekonywał bo pewnie nie miałeś z tym za dużo do czynienia.
Nie miałem z automotiv do czynienia. Jaki jest sens tego? Dla mnie to bezsens, muszę usuwać wiązanie ustalone i wiązać na nowo, ponieważ podczas dodawania innych wiązań do tej części lub innej krzaczy mi, ale może ja źle to robię. W każdym bądź razie wymyśliłem sobie zasadę nr 1 "Jeśli myślisz, że jesteś mądrzejszy jak Solidworks to znaczy, że jesteś w błędzie" :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”