Twardy styropian i żywica poliestrowa

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 574
Rejestracja: 22 cze 2004, 17:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Twardy styropian i żywica poliestrowa

#1

Post napisał: Inf-el » 20 lut 2007, 21:56

Dostałem do przetestowania klocek twardego żółtawego chyba styropianu o grubości 10 cm.
Jak mi się sprawdzi przy frezowaniu to kupię płytę około 60x120 cm.
Miałem nadzieję, że po wyfrezowaniu modelu lub formy zaleję go żywicą i będzie git.
Łatwe frezowanie - szybki twardy efekt.
Ale niestety żywica poliestrowa trochę zjada ten styropian.
Nie tak jak ten budowlany biały z kuleczkami ale zjada.

Przeprowadziłem test:
- nałożyłem kroplę żywicy na budowlany i kroplę na ten żółty.
- po 3 minutach żółty bez zmian czyli ok. a biały wypalony jak stalowy pokład statku
kosmicznego przez krew obcych.
- i już się ucieszyłem, ale czekam aż stężeje i ...
- po 15 minutach żółty rozpuszczony na głębokości ok.2 mm, biały na 10 mm (cała kropla wchłonięta)

Pofrezuję trochę ten klocek i nałożę na niego gips protetyczny (przynajmniej go nie zeźre)


Może ktoś zna łatwo obrabialne tworzywo na, które można nałożyć matę szklaną
nasączoną żywicą poliestrową ?
Załączniki
obcy.JPG
Porównanie 2 steropianków potraktowanych żywicą po 3 minutach.
obcy.JPG (88.05 KiB) Przejrzano 5963 razy
bloczek.JPG
Testowy bloczek tego styropianu.
Klucz służy do precyzyjnego wyskalowania
bloczek.JPG (92.1 KiB) Przejrzano 6016 razy



Tags:


dasza77
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 797
Rejestracja: 14 maja 2006, 16:34
Lokalizacja: Ełk

#2

Post napisał: dasza77 » 20 lut 2007, 22:01

Stosuj żywicę epoksydową - Epidiany .
Trochę droższa , ale styropianu nie rusza .
Ze styropianów oblewanych żelkotami i żywicami epksy robione są kopyta do prod. łodek, itp.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#3

Post napisał: pukury » 20 lut 2007, 22:02

witam !! a może spróbuj zamiast żywicy poliestrowej zastosować epidian5 . nic się nie powinno stać . poliestrowe mogą być modyfikowane styrenem a styropian z nim reaguje . będzie trochę wolniej ale chyba lepiej , no i epidian5 nie śmierdzi tak koszmarnie . inne epidiany ( ep 52 , ep 52 itp mogą też być modyfikowane ) pozdrawiam !!
rebeliant


zbyszek9
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2005, 15:56
Lokalizacja: warszawa

#4

Post napisał: zbyszek9 » 20 lut 2007, 22:08

Strasznie mi się chce kupić ze cztery takie płyty
60 x 120 x 10 cm . To nazywa się styrodur
albo styropor .
Jest doskonałe do budowy skrzydeł modeli latających.
Niestety trudnodostępny w takiej grubości .
Mógłbyś podpowiedzić gdzie to kupić ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 574
Rejestracja: 22 cze 2004, 17:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#5

Post napisał: Inf-el » 20 lut 2007, 22:23

Poszukam żywicy epoksydowej ale dawno już jej na rynku nie widziałem
zbyszek9 pisze:Mógłbyś podpowiedzić gdzie to kupić ?
Jutro powinienem wiedzieć więcej o tych płytach. Dam znać.


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1429
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: upadły_mnich » 20 lut 2007, 22:33

niestety niektóre epidiany topią styropian, przynajmniej te z grupy 5 (np Epidian 55), czy wszystkie nie wiem
http://www.tworzywa.akcesco.pl/styrodur.php


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: pukury » 20 lut 2007, 23:37

witam !! link do strony sklepu z krakowa - http://www.wax.krakow.pl/index.php?look ... epoksydowe . kupuję u nich żywicę / utwardzacz / matę ( mają nawet węglową ) . jest tak żę niekture epidiany są modyfikowane w sposób taki że rozpuszczają ( na prawie ) styropian . najczęstrzym błedem jest nieodpowiedni stosunek Zywica - utwardzacz . widełki są dość małe . dlatego osobiście stosuję utwardzacz pod nazwą PAC - jest najbardziej " tolerancyjny " , przy innych bez wagi jest cienko . pozdrawiam !!
rebeliant

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 534
Rejestracja: 05 lip 2006, 08:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

#8

Post napisał: kot1979 » 21 lut 2007, 07:32

a moze polakieruj steropian lakierem wodnym , stworzy sie powloka
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1696
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Szczecin

#9

Post napisał: gaspar » 21 lut 2007, 08:54

zbyszek9 pisze:Strasznie mi się chce kupić ze cztery takie płyty
60 x 120 x 10 cm . To nazywa się styrodur
albo styropor .
Jest doskonałe do budowy skrzydeł modeli latających.
Niestety trudnodostępny w takiej grubości .
Mógłbyś podpowiedzić gdzie to kupić ?
Takie wymiary są standardowe i do nabycia w hurtowniach firmy PLASTICS GROUP SP. Z O.O. www.plastics.com.pl, styrodur firmy BASF. Ja się tam zaopatrzam i nie mam z tym problemu, znajdują się w kilku większych miastach w Polsce.

[ Dodano: 2007-02-21, 08:57 ]
Do Inf-el: mieszkasz niedaleko mnie (30km). W Szczecinie na Struga za stacją BP (niedaleko Castoramy i Kauflandu) masz tą hurtownię o której wspominałem. Duży wybór: PLEXI, PCV, POLIWĘGLANÓW, FOLII, STYRODURÓW I ALUMINIUM.

[ Dodano: 2007-02-21, 23:56 ]
Dzisiaj tam byłem i mają płyty z magazynu do grubości 120mm, grubsze na zamówienie

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2176
Rejestracja: 29 lip 2005, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#10

Post napisał: Piotr Rakowski » 22 lut 2007, 08:33

Kol. Inf-el - w swojej praktyce modelarskiej robiłem różne "sztuczki" i ze styro... zrezygnowałem. Ale podpowiem Ci, jak sobie można fajnie poradzić. Cała zabawia wymaga jednak zrobienia frezowania 2x w tym samym miejscu.

Generalnie można się pobawić następująco:

1. Generuję ścieżkę w programie CAM.
2. Przygotowuję styrodur naklejając go na podstawę. Podstawę bazuję jednoznacznie w maszynie tak, bym mógł zawsze do tego samego ustawienia wrócić.
3. Zakładam frez o np. 3 mm większym promieniu niż frez, dla którego generowaliśmy ścieżki (przy formie wypukłej) i frezuję model w styrodurze. Jest o 2 mm "mniejszy".
4. Teraz nakładam na wierzch laminat + żywicę (dla wzmocnienia). Ostatnią warstwą będzie szpachla poliestrowa. Nakładam ją co najmniej na 3-4 mm.
5. Zakładam całość na maszynę, zakładam docelowy frez (taki, na jaki generowana była ścieżka) i obfrezowuję raz jeszcze.

Męczące, ale efekt jest znakomity, jak się postarasz. Tyle, że prościej i szybciej jest od razu użyć np. MDFu, albo po prostu gipsu dentystycznego.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”