turbocnc- sterowanie "fazowe"

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

turbocnc- sterowanie "fazowe"

#1

Post napisał: wood carver » 07 lis 2006, 16:49

Czy wie ktoś może na czym polega sterowanie fazowe w turbocnc zamiast step/dir????

z czym się to je??? i w ogóle jak sie definuje te fazy, bo zapis typu : xx1xxxxxxx
nic do mnie nie przemawia!!!!!

Czy to może polega na tym, że może zamiast podawać impulsy na jeden pin- step i na drugi dir...program posyłą napięcia na poszczególne sekwencje pinów np. 2, 3, 4 2, 3, 4....itd...i analogicznie przy odwrotnym kierunku.



Tagi:


gregb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 04 lis 2006, 12:57
Lokalizacja: Bydgoszcz

#2

Post napisał: gregb » 07 lis 2006, 22:53

Krótko mówiąć masz możliwośc sterowania silnikiem bez skomplikowanego sterownika, tylko sterując przepływem prądu w uzwojeniach fazowych silnika prostymi kluczami tranzystorowymi włączanymi bezpośrednio z pinów portu LPT. Tego trybu można użyć w sterowaniu wg algorytmów komutacji:
1. Falowego ( zawsze włączona tylko 1 faza)
2. Pełnokrokowego ( zawsze włączone 2 fazy
3. Półkrokowego ( włączona raz jedna raz 2 fazy)
jest jeszcze kilka, ale to są te podstawowe.
Uwaga w stanie statycznym o prądzie w fazie decyduje jedynie rezystancja uzwojenia. W związku z tym napięcie zasilające powinno być zgodnie z podanym na silniku, albo należy stosować elementy ograniczające prąd w fazie (np. rezystor szeregowy). Taki sposób sterowania ma wiele wad. Można go stosować z powodzeniem do sterowania silnikami np z FDD 5.25" o napięciu 12V ale osiągi są delikatnie mówiąc marne.
pozdrawiam
GregB

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#3

Post napisał: triera » 07 lis 2006, 23:02

jeśli dobrze pamiętam, to chodzi w tym przypadku
o bezpośrednie sterowanie (w uproszczeniu)
tranzystorów darlingtona (np. TIP122)
zasilających odpowiednie cewki silnika.
Taki najbardziej prymitywny sposób sterowania silnikami
- można jednak uzyskać duże prądy.
Zapominając o takich udziwnieniach jak mikrokrok.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#4

Post napisał: wood carver » 08 lis 2006, 17:46

hm...nie wiem czy czytaliście jeden z moich poprzednich postów.....w którymś z nich pisałem o przeróbce alternatora na silnik krokowy. Pytałem tam o układ, który mogłby sterowac takim czymś...ale bezskutecznie...ktoś coś mówił ale żadnych konkretów. Pomyślałem o sterowniku 3 fazowym , ale tam zasada działąnia jest ina, bywa że naraz zasilane są wszystkie "3 fazy".

Gdyby zbudowac prostą końcówke mocy, która wzmacniałaby sygnały z lpt, to można by takimi sekwencjami sterowac takim silnikiem ( ma on 3 uzwojenia, po wyciągnieciu końcówek uzwojeń na zewnątrz, można wprowadzic alternator w ruch krokowy, posyłając napięcia kolejno na poszczególne początki i końce uzwojeń)

Ale czy ktoś z was potrafi zdefiniowac te "fazy" w turbo???

inna sprawa to dobór prądu i ustawienie "długości" sygnału...ale można by poeksperymentowac!

[ Dodano: 2006-11-08, 18:36 ]
Set the Last Phase to the number of phases used in your drive scheme. Full, half, and quarter step schemes can be developed for both unipolar and bipolar two-phase stepper motors using the 16 phase definitions available. Pin assignments for Phase definitions follow.

Pin state: 1 0 0 0 X X X X X X X X (from Phase definition 1)
Pin ID: 2 3 4 5 6 7 8 9 1 14 16 17

Pins 1,14,16,17 are driven separately from the other 8 since the computer can only change one byte at a time on the port. Therefore, keep all the phases for one motor either on pins 2-9 or on pins 1,14,16 and 17.

tak pisze w instrukvji..może to ktoś wytłumaczyć?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#5

Post napisał: Piotr Rakowski » 09 lis 2006, 01:16

Można to prześledzić na podstawie analizy kodów źródłowych bezpośredniego sterowania mikroprocesorowego silników krokowych 2-cewkowych. Podejrzewam, że można to zrobić tak:

Piny od 2-5 jeden silnik (po jednym uzwojeniu na 2 piny), piny 6-9 drugi, piny 1, 14, 16, 17 trzeci.

Program po takiej definicji podaje następujące sekwencje zer i jedynek:

1000
0100
0010
0001

na każde z 4 pinów.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


marcoo80
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 18 mar 2007, 12:29
Lokalizacja: strumień

#6

Post napisał: marcoo80 » 18 mar 2007, 12:36

czy ktoś próbował podłączyć 3 silniki i sterować nimi fazowo po TurboCNC, u mnie w ogóle nie chce ruszyć oś Z (w porcie LPT piny 1,14,16,17) silnik ani drgnie, a pozostałe dwa pracują bez zarzutu

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#7

Post napisał: Asza PL » 18 mar 2007, 13:45

Można podłączyć 3 silniki każdy po 4 piny ale nie zostanie nic na załączenie wrzeciona i na inne funkcje. Ja mam podłączone dwa silniki fazowo i jeden STEP DIR. Sterowane są sterowniki SLA7024 półkrokowo.
12 pozycji poziomych oznacza kolejnych 12pinów portów wyjściowych sterownika.
Możemy zdefiniować 16 różnych faz działania . Dla sterownika SLA7024 trzeba 4wejścia dla pracy pełno lub półkrokowej .Dla SLA7020 do pracy pełnokrokowej wystarczą 2 wejścia. Dokumentacja SLA w dziale schematy.
Pin state:X X X X X X X X X X X X
Pin ID: 2, 3,4,5, 6,7,8,9, 1,14,16,17

Drugie zdjęcie to oś Z używająca pinów 9,14,16,17 bo 1 i 2 to DIR i STEP dla osi X.
Załączniki
oś Z.jpg
oś Z.jpg (54.99 KiB) Przejrzano 16029 razy
fazowe sterowanie.jpg
fazowe sterowanie.jpg (66.81 KiB) Przejrzano 15979 razy
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


marcoo80
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 18 mar 2007, 12:29
Lokalizacja: strumień

#8

Post napisał: marcoo80 » 19 mar 2007, 20:36

dzięki za sceerny, w tej chwili sterownie jest już ok. wszystkie 3 osie pracują, choć u mnie sekwencja wyląda nieco inaczej, mianowicie tak:
XXXXXXXX1000
XXXXXXXX1100
XXXXXXXX0100
XXXXXXXX0110
XXXXXXXX0010
XXXXXXXX0011
XXXXXXXX0001
XXXXXXXX1001

Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#9

Post napisał: wood carver » 20 mar 2007, 12:58

dobra dobra panowie..nie silcie sie tak, bo to działą o czym sie przekonałem już dawno temu.....pytanie brzmi co to daje?? co wprowadza?? w najlepszym przypadku można sterowac półkrokowo-a to porażka!!( oczywiscie mowa o 3 osiach)


tomczyk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 16 gru 2007, 11:24
Lokalizacja: świetokrzyskie

#10

Post napisał: tomczyk » 23 gru 2007, 19:52

ja podpinam pierwszy silnik pod piny 2,3,4,5 oczywiscie za posrednictwem klucza zlozonego z 4 tranzystorow program idzie a silnik nawet nie drgnie (tylko sie blokuje) i puszcza jak program przejdzie do innej osi Co zrobic zeby bylo wszystko ok ?? jakies ustawienia ?? Silnik i sterownik sa dobre na 100% sprawdzalem to za pomoca innego programu do sterowania silnika krokowego ta wlasnie najprostrza metoda.
pytanie nr 2
mam WIN milenium i nie dziala mi na nim TCNC da sie to jakos pogodzic ze soba ????

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”