TUM25A problem z elektryką

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Beryl
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8

Re: TUM25A problem z elektryką

Post napisał: Beryl » 07 wrz 2025, 21:29

Czyli, że wtyka bezpiecznik a potem dopiero włącznik główny (nie chodzi o start/stop ani o krańcówki)

Nawet nie wiem jak jak to jest połączone bo ciężko dojść, który przewód do czego idzie (jednokolorowe i bez oznaczeń) wiele przewodów jest wciśnięte pod inne elementy. Mam wrażenie, że tu krańcówki rozwiązują sprawę. Włącznik P/L mógłby teoretycznie spowodować takie właśnie włączenie przy krańcówkach nie ma takiej opcji. Sama szafa jest beznadziejnie zaprojektowana bo pracować można tylko na leżąco a część zacisków wciśnięta jest w kąt za obudowę.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 07 wrz 2025, 22:09

Beryl pisze:
07 wrz 2025, 21:29
Włącznik P/L mógłby teoretycznie spowodować takie właśnie włączenie przy krańcówkach nie ma takiej opcji.
Źle kombinujesz.
Krańcówki nie mają nic do wrzeciona, które nie ma krańcowych położeń, więc nie może mieć krańcówek.
Chodzi o styki pomocnicze w stycznikach.
Jest to tak zrobione, że kiedy zadziała jeden stycznik, to odcina cewkę drugiego i na odwrót.

Autor tematu
Beryl
Posty w temacie: 8

Post napisał: Beryl » 07 wrz 2025, 22:41

dopiero teraz zrozumiałem o co Ci chodziło. Mówisz o sytuacji w której z jakiś przyczyn napięcie będzie podane na dwie cewki jednocześnie a nie o problem w samym włącznikiem gdzie teoretycznie może dość do sytuacji, że jeden obwód nie do końca będzie otwarty a już zamknie się drugi się drugi. Szczerze nie wiem jak by takie sterownie miało wyglądać. Bo trzeba by kombinować z czymś takim jak przy podtrzymaniu cewki przyciskiem. Trochę to skomplikowane bo jest włącznik start/stop jest krańcówka i na styki pomocnicze trzeba podać napięcie. Trzeba by do stycznika dokładać dodatkowe styki (w obecnych to nie jest wielki problem). Czyli na styk NO trzeba by podać zasilanie z jednej z krańcówek i na odwrót. Dobrze kombinuje?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”