TUC 40 - uszkodzony szybki posuw
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
Mam pytanie odnośnie śruby posuwu poprzecznego , ma ona około 0,4 mm luzu na nakrętce.Mógłbym go skasować odpowiednią śrubą lecz gdy dojeżdźam w skrajne położenia to cięzko idzie lecz ciężej jak kręce na + w osi x. Ruszając imak da się przesuwać dość swobodnie na calej długości w osi x bez śruby. Próbowałem już ściągnać brok z śruby lecz nic to nie dało. Czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy trzeba szukać nowej nakrętki i śruby jakie są to koszty .
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam,Kolego roger18sx wydaje mi się,że teoretycznie jest szansa podreperowania śruby suportu poprzecznego.Jednak potrzebna by była do tego druga tokarka
A więc,zapewne śruba tak jak opisujesz wyrobiona jest na pewnym odcinku,i jak tam kasujesz luz,to w miejscach niewyrobionych ciężko się obraca.Proponował bym zdemontować śrubę,zamontować w kłach w tokarce.Przydał by się wzornik zarysu gwintu trapezowego,oraz 2 noże o tym zarysie do toczenia w prawo i lewo .Dobrać odpowiedni skok gwintu,i po określeniu odcinka zużytego przez przejazd nożem od końca śruby do miejsca zużytego tak dobierać na szufladce wartości,aż nastąpi zetknięcie noża z krawędzią gwintu w tym miejscu.Następnie przetoczyć tą wartością całą śrubę kilka razy,można podzielić tą wartość luzu na 2 przejazdy, lewą stronę gwintu analogicznie.Tak przynajmniej ja to bym widział
Pozdrawiam

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1