Transformator do zasilania M542

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Transformator do zasilania M542

#1

Post napisał: nelik1987 » 04 lip 2011, 20:48

Witam projektuję zasilacz do przyszłej frezarki. Sterowniki M542 mogą być zasilane maksymalnym napięciem +50V. Chciałem zastosować transformator 35V co da 35*1,41=49,35V oczywiście trzeba sobie odjąć około 1V jako spadek napięcia na diodach prostowniczych co daje 48,35V. Wydawało by się że transformator jest idealny ale... Podczas hamowania silników energia oddawana jest do zasilacza co podnosi napięcie na kondensatorach i tym samym na sterowniku niestety nie wiem o ile?

Do tego dochodzi jeszcze jedna kwestia, mianowicie miałem zamiar zastosować kondensatory na 50V ale nie wiem o ile można przekroczyć tą wartość napięcia maksymalnego. Kondensatory dużej pojemności na 63v kosztują znacznie więcej a chciał bym zaoszczędzić. Co o tym wszystkim myślicie? Czy zastosować jednak transformator 32V? co da bezpieczne 45V po wyprostowaniu?


Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org

Tagi:

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#2

Post napisał: webserver » 04 lip 2011, 21:03

Nie dawaj +50V bo wiem z doświadczenia ze w różnych rejonach kraju napięcie w gniazdku jest za wysokie i sterownik będzie się wyłączał. Ja daje +32V stosuje je cały czas i nie ma z nimi problemu.
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#3

Post napisał: nelik1987 » 04 lip 2011, 21:33

Dzięki za poradę, zupełnie zapomniałem o wahaniach napięcia w sieci :)
Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#4

Post napisał: pukury » 04 lip 2011, 22:07

witam.
kondorki też raczej na 63V .
są na allegro 2200uf/100v - naprawdę tanio .
lepiej zrobić baterie z mniejszych pojemności niż jeden/dwa duże .
praca na granicy napięcia jest nie za bardzo ok .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”