TOS MN 80-remont od podstaw:) dokupię orginalne przystawki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
LAX
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 10
Posty: 45
Rejestracja: 10 lip 2007, 08:41
Lokalizacja: Zamość Andrzej

#31

Post napisał: LAX » 20 lut 2010, 21:09

kurcze mam problem coś mi strzeliło w skrzynce elektrycznej wywaliło mi bezpieczniki wymieniłem ,wymieniłem stycznik, wyczyściłem styki ,wymieniłem jeden termik i silnik działa tylko nie mam prawych obrotów o wmorde co to?



Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4250
Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#32

Post napisał: BYDGOST » 21 lut 2010, 10:32

LAX pisze:wymieniłem stycznik
A co z drugim stycznikiem? Do sterowania PRWO - LEWO potrzebne są dwa. Obadaj przewody i styki, które tworzą tor prądowy prawych obrotów.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.


darecki36
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2008, 19:55
Lokalizacja: Świebodzice

#33

Post napisał: darecki36 » 21 lut 2010, 22:31

Witam wszystkich.
Zakupiłem niedawno taką tokareczkę, niestety bardzo zaniedbana,brakuje praktycznie całej gitary konik dorabiany suport również jakaś przeróbka.
Potrzebuję pomocy czym ją smarować?(Przytarty wałek) a może ktoś ma części do sprzedania,chciałbym ją doprowadzić do stanu jak kol. LAX(może i mi się uda) .Na dniach wrzucę jej kilka fotek.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.


mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#34

Post napisał: mrozanski » 22 lut 2010, 22:00

kilka fotek na wzor przyrzadu do frezowania i podzielnicy od mn 80
Obrazek
wiec fotek pod http://mrozanski.fotosik.pl/albumy/737090.html

Awatar użytkownika

Dawar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 20 lut 2009, 17:00
Lokalizacja: Chorzów

#35

Post napisał: Dawar » 23 lut 2010, 08:59

Wielkie dzięki. Ale bez frezarki to ja tego nie wykonam, a może ktoś by dorobił taką przystawkę za normalne pieniądze?? Proszę i info biuro@dawar.pl
KW


adam12
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2010, 21:28
Lokalizacja: Babice stare

a

#36

Post napisał: adam12 » 29 sie 2010, 21:30

Witam
Czy ma ktoś może DTR do MN 80 A własnie zakupiłem jedną i muszę z nią troszkę powalczyć żeby ją uruchomić

A poza tym to WItam na forum bo to mój pierwszy wpis tutaj

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4250
Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#37

Post napisał: BYDGOST » 29 sie 2010, 23:36

Witaj na forum Adamie.
Mam taką DTR-ke, ale nie jest po polsku. Są w niej schematy elektryczne, sporo rysunków z przekrojami i części zamiennych oraz tabela przełożeń. Rysunki są bardzo czytelne. Jeśli nie przeszkadza Ci język rosyjski to mogę przesłać.
Okazało się jeszcze, ze mam wersję po czesku.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

Dawar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 20 lut 2009, 17:00
Lokalizacja: Chorzów

#38

Post napisał: Dawar » 30 sie 2010, 07:48

Czy ja również bym mógł prosić o przesłanie tej DTR-ki. dawar@dawar.pl
KW


adam12
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2010, 21:28
Lokalizacja: Babice stare

a

#39

Post napisał: adam12 » 30 sie 2010, 08:32

Ok, już znalazłem, ale powiem że dość jest skąpa, jak ktoś miałby więcej materiałów to będe wdzięczny, pozdrawiam

Linki:

http://rayder.org.ua/vladimir/_%D1%82%D ... %B5/mn80a/

Awatar użytkownika

Dawar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 20 lut 2009, 17:00
Lokalizacja: Chorzów

#40

Post napisał: Dawar » 30 sie 2010, 09:39

Wielkie dzięki, tego mi było potrzeba do kompletu. Kupiłem "starego rzęcha" I remontuję już go prawie rok. Nabiera wyglądu. Można już toczyć drobne sprawy sobie dorabiam. Kończę układ chłodzenia i muszę się wziąć za posuw, może wiecie jak wyciągnąć śrubę pociągową żeby nie uszkodzić niczego. Drugie pytanie. Które to jest koło D czy to co ma 100 zębów i nachodzi na śrubę pociągową?. Za podpowiedzi z góry dziękuję. Jutro porobię zdjęcia to się pochwalę tokareczką.
KW

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”