Przyrząd do ostrzenia wierteł
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
to jest to ? http://www.uni-max.com.pl/szlifierka-do ... rill-13/d/dasza77 pisze:Mam tę do wierteł 3-13mm i jest b. dobra - udany zakup.
Kupowałem w o wiele niższej cenie w firmie www.uni-max.com.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
TAK, czasem są promocje. Jeżeli dobrze pamiętam w promocji kosztowała o 20 % mniej.
Teraz mają w promocji ostrzałkę uniwersalną http://www.uni-max.com.pl/ostrzarka-narzedzi-grave/d/ - też kupiłem i chwalę ten zakup.
Teraz mają w promocji ostrzałkę uniwersalną http://www.uni-max.com.pl/ostrzarka-narzedzi-grave/d/ - też kupiłem i chwalę ten zakup.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W porównaniu do np Hafena to ~1/3 ceny(ale bez przystawek), do tego tańsze o prawie połowę diamentowe i elektokorundowe ściernice garnkowe ø 100mmdasza77 pisze:Teraz mają w promocji ostrzałkę uniwersalną http://www.uni-max.com.pl...rzedzi-grave/d/ - też kupiłem i chwalę ten zakup.
http://www.uni-max.com.pl/wyposazenie/o ... lifowania/
Szkoda, że nie mają w ofercie do nich innych tulejek C5, przystawek do ostrzenia frezów palcowych, noży tokarskich i wierteł, ale można je dostać osobno np u Kammar24
http://www.kammar24.pl/przystawka-do-os ... 21128.html
http://www.kammar24.pl/przystawka-do-os ... 21129.html
http://www.kammar24.pl/przystawka-do-os ... 21126.html ).
Cały komplet z przystawkami

i (wszystkimi!) rozmiarami tulejek C5 na okrągły otwór + C5/Mk2, C5/Mk4( http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... 4-prz-0113 ) co znacznie rozszerza zakres robót, wyniósł mnie razem coś koło ~3400 zł + porto(Kammar24)
Dodatkowe oprawki do ściernic w razie potrzeby można zamówić w Hafenie (U3, ale trochę to trwa) http://www.hafen.pl/produkty/kolnierz-t ... -,53,3,550

Poza tym dorobiłem sobie na potrzebę chwili z aluminiowego pręta ■16mm przyrządzik mocowany w 5C do ostrzenia noży ręcznej strugarki, bo wysuwanie wrzeciona ze ściernicą poza obrys osłony na to pozwala(dlatego lepiej kupić ostrzarkę z 2 pokrętłami, bo są i z tylko dolnym)

W planach oprawka do ostrzenia płytek głowicy frezarskiej SPKN 1203EDSR w których tępią się w zasadzie tylko ścięte krawędzie robocze

a które z racji mnogości osi ustawczych można na tej ostrzarce łatwo naostrzyć (nowa płytka 14~20 zł)
Do tego celu też domontowałem do ostrzarki silne oświetlenie (led) i dwuogniskowe (x3, x8) szkło powiększające (też z własnym oświetleniem)..

Po zakupie koniecznie obciągnąć dostarczona ściernicę bo nie jest, i trochę bije.
do oprawki pasuje ołówek diamentowy ø 6mm ( np http://perfektos.istore.pl/pl/obciagacz ... treme.html , w razie czego skrócić)
Myślę, że nie będziesz żałował wydatku, bo maszynka mała ale naprawdę ma duże możliwości. zwłaszcza jak się dorobi jeszcze to i owo..
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 19:59 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Kolego Romanie, widzę, kupiłeś podobną ostrzałkę i zapewne "biegle" sie nią posługujesz.
Ja jej używam na razie do ostrzenia prostych palcowych frezów 2-piórowych oraz frezów grawerskich , bądź przerabiania różnych innych frezów na grawerskie , takie jakie chcę mieć do danej pracy.
Maszyna jest świetna do tych zastosowań oraz zapewne do innych o których na razie nie mam pojęcia - brak czasu.
Nie mogę też rozszyfrować w jaki sposób ustawiać to pokrętło w którym jest osadzony frez (przygotowany do ostrzenia) aby obracał się o 180 st., 120 st. lub 90 st. - na razie nie umiem tego ustawić.
Może mi kolega to opisać, moja chińska instrukcja jest nic nie warta - tego tam nie ma.
Co do przystawek, wszystkie te "zabawki" ze zdjęcia były w komplecie , w cenie maszyny.
Firma Darmet każe za to płacić dodatkowo.
Przyrząd do ostrzenia wierteł, dla mnie jest zbyt nieprecyzyjny, więc kupiłem osobną ostrzałkę do wierteł.
Dzięki za koledze za zdjęcia i wypowiedź, chętnie wymienię się doświadczeniami.
Ja jej używam na razie do ostrzenia prostych palcowych frezów 2-piórowych oraz frezów grawerskich , bądź przerabiania różnych innych frezów na grawerskie , takie jakie chcę mieć do danej pracy.
Maszyna jest świetna do tych zastosowań oraz zapewne do innych o których na razie nie mam pojęcia - brak czasu.
Nie mogę też rozszyfrować w jaki sposób ustawiać to pokrętło w którym jest osadzony frez (przygotowany do ostrzenia) aby obracał się o 180 st., 120 st. lub 90 st. - na razie nie umiem tego ustawić.
Może mi kolega to opisać, moja chińska instrukcja jest nic nie warta - tego tam nie ma.
Co do przystawek, wszystkie te "zabawki" ze zdjęcia były w komplecie , w cenie maszyny.
Firma Darmet każe za to płacić dodatkowo.
Przyrząd do ostrzenia wierteł, dla mnie jest zbyt nieprecyzyjny, więc kupiłem osobną ostrzałkę do wierteł.
Dzięki za koledze za zdjęcia i wypowiedź, chętnie wymienię się doświadczeniami.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Będę pisał odpowiedź odcinkami co chwilę uzupełniając(edytując) swój post, bo już mi kiedyś skasowało napisany długi materiał i cała robota poszła...
Ok?
Na początek może czytelniejsza DTR-ka (zwłaszcza rysunki)
www.chipmaker.ru/files/get/00722c473629 ... d732/17955 rosyjska
Otóż mamy w zasadzie dwa przyrządy do ostrzenia frezów"
- "podzielnicę" służącą do ostrzenia czół frezów palcowych z zębami śrubowymi i prostymi, oraz zębów prostych frezów (np palcowych do drewna, walcowych, itp)

- przyrząd do ostrzenia(prowadzenie ręczne) po linii śrubowej frezów palcowych, łysinek wierteł, itp,

"Podzielnica" ma u góry zatrzask 33,

zatrzaskujący się na otworkach wewnętrznej tarczy podziałowej 36, i ma 3 możliwe położenia(patrząc od góry w kierunku przodu):
- lewe - nie zatrzaśnięte, umożliwia obrót wrzeciona 31 i ostrzonego narzędzia o 360° bez przeszkód,
- górne - umożliwia zatrzaśnięcie wrzeciona na każdym kolejnym(czyli co 15°), lub dowolnym otworku tarczy jaki ustawimy,
- prawe - umożliwia swobodny obrót wrzeciona i ostrzonego narzędzia w prawo o 180° od zatrzaśniętego otworka, np do wykonania promienia, półokrągłego zaszlifowania, itd..
Jak ustawiać frez palcowy w podzielnicy do ostrzenia czół (pierwotny kąt przyłożenia 2 i wtórny kąt przyłożenia 3)

1. Nacięcie
2. Pierwotny kąt przyłożenia narzędzia na ramionach tnących
3. Wtórny kąt przyłożenia narzędzia na ramionach tnących
4. Ramiona tnące
5. Krawędź skrawająca
6. Kąt natarcia ostrza
7. Szerokość pierwotnego kąta przyłożenia
8. Szerokość wtórnego kąta przyłożenia
9. Podcięcie
Jak teraz ustawić frez, dla ułatwienia dwupiórowy:
- ustawiamy najpierw skalę pokrętła 37 (wrzeciona 31 tulei zaciskowej 30) na "90°" i zatrzaskujemy (w górnym położeniu),
UWAGA! pierścień zaciskowy 38 służy (po zluzowaniu) do korekty ustawienia zatrzaśniętej(!) wewnętrznej tarczy podziałowej 36 względem wrzeciona 31 (i skali 37), co daje nam możliwość dokładnego ustawienia powierzchni ostrzonej narzędzia do ściernicy nie zmieniając położenia skali podczas ostrzenia
- wkładamy frez w tuleje zaciskową ustawiając jego krawędzie skrawające 5 (opierając) idealnie pionowo przy pomocy wyciąganego i obracanego do pionu ustawiaka 55 (po lewej rysunku, trochę słabo widać numery), znajdującego się z czoła podzielnicy pod wrzecionem (widać go na 2 fotce),
- po dokładnym ustawieniu zaciskamy frez w tulejce pokrętłem 39, i przestawiamy zatrzask obracając na "0°"na skali. Krawędzie skrawające 5 frezu powinny być teraz ustawione poziomo.
- pozycjonujemy sobie "na sucho" ostrzoną powierzchnię pierwotnego kąta przyłożenia 2 względem ściernicy zaciskami poszczególnych osi, i ustawiamy ich zakresy ruchów roboczych.
- po przeostrzeniu jednej połówki odblokowujemy zatrzask, obracamy na kreskę na skali 180°, zatrzaskujemy i ostrzymy drugą połówkę,
- następnie ustawiamy położenie narzędzia do szlifowania wtórnego kąta przyłożenia 3, i ostrzymy. Obracamy j/w..
Po przeszlifowaniu powierzchni kątów przyłożenia2 i 3, nie luzując tulei zaciskowej 39, ustawiamy krawędzie skrawające 5 pionowo i analogicznie robimy zacięcia 1
Mam nadzieję, że teraz już w miarę wiadomo co i jak..
P.S. A to może się przyda (o ile kolega nie widział) do grawerów..

Na początek może czytelniejsza DTR-ka (zwłaszcza rysunki)
www.chipmaker.ru/files/get/00722c473629 ... d732/17955 rosyjska
Na początek filmikdasza77 pisze:Nie mogę też rozszyfrować w jaki sposób ustawiać to pokrętło w którym jest osadzony frez (przygotowany do ostrzenia) aby obracał się o 180 st., 120 st. lub 90 st. - na razie nie umiem tego ustawić.
Otóż mamy w zasadzie dwa przyrządy do ostrzenia frezów"
- "podzielnicę" służącą do ostrzenia czół frezów palcowych z zębami śrubowymi i prostymi, oraz zębów prostych frezów (np palcowych do drewna, walcowych, itp)

- przyrząd do ostrzenia(prowadzenie ręczne) po linii śrubowej frezów palcowych, łysinek wierteł, itp,

"Podzielnica" ma u góry zatrzask 33,

zatrzaskujący się na otworkach wewnętrznej tarczy podziałowej 36, i ma 3 możliwe położenia(patrząc od góry w kierunku przodu):
- lewe - nie zatrzaśnięte, umożliwia obrót wrzeciona 31 i ostrzonego narzędzia o 360° bez przeszkód,
- górne - umożliwia zatrzaśnięcie wrzeciona na każdym kolejnym(czyli co 15°), lub dowolnym otworku tarczy jaki ustawimy,
- prawe - umożliwia swobodny obrót wrzeciona i ostrzonego narzędzia w prawo o 180° od zatrzaśniętego otworka, np do wykonania promienia, półokrągłego zaszlifowania, itd..
Jak ustawiać frez palcowy w podzielnicy do ostrzenia czół (pierwotny kąt przyłożenia 2 i wtórny kąt przyłożenia 3)
1. Nacięcie
2. Pierwotny kąt przyłożenia narzędzia na ramionach tnących
3. Wtórny kąt przyłożenia narzędzia na ramionach tnących
4. Ramiona tnące
5. Krawędź skrawająca
6. Kąt natarcia ostrza
7. Szerokość pierwotnego kąta przyłożenia
8. Szerokość wtórnego kąta przyłożenia
9. Podcięcie
Jak teraz ustawić frez, dla ułatwienia dwupiórowy:
- ustawiamy najpierw skalę pokrętła 37 (wrzeciona 31 tulei zaciskowej 30) na "90°" i zatrzaskujemy (w górnym położeniu),
UWAGA! pierścień zaciskowy 38 służy (po zluzowaniu) do korekty ustawienia zatrzaśniętej(!) wewnętrznej tarczy podziałowej 36 względem wrzeciona 31 (i skali 37), co daje nam możliwość dokładnego ustawienia powierzchni ostrzonej narzędzia do ściernicy nie zmieniając położenia skali podczas ostrzenia
- wkładamy frez w tuleje zaciskową ustawiając jego krawędzie skrawające 5 (opierając) idealnie pionowo przy pomocy wyciąganego i obracanego do pionu ustawiaka 55 (po lewej rysunku, trochę słabo widać numery), znajdującego się z czoła podzielnicy pod wrzecionem (widać go na 2 fotce),
- po dokładnym ustawieniu zaciskamy frez w tulejce pokrętłem 39, i przestawiamy zatrzask obracając na "0°"na skali. Krawędzie skrawające 5 frezu powinny być teraz ustawione poziomo.
- pozycjonujemy sobie "na sucho" ostrzoną powierzchnię pierwotnego kąta przyłożenia 2 względem ściernicy zaciskami poszczególnych osi, i ustawiamy ich zakresy ruchów roboczych.
- po przeostrzeniu jednej połówki odblokowujemy zatrzask, obracamy na kreskę na skali 180°, zatrzaskujemy i ostrzymy drugą połówkę,
- następnie ustawiamy położenie narzędzia do szlifowania wtórnego kąta przyłożenia 3, i ostrzymy. Obracamy j/w..
Po przeszlifowaniu powierzchni kątów przyłożenia2 i 3, nie luzując tulei zaciskowej 39, ustawiamy krawędzie skrawające 5 pionowo i analogicznie robimy zacięcia 1
Mam nadzieję, że teraz już w miarę wiadomo co i jak..

P.S. A to może się przyda (o ile kolega nie widział) do grawerów..
pozdrawiam,
Roman
Roman