Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
Wrzucę, ale nie wcześniej niż za dwa tygodnieDudi1203 pisze:Wrzuciłbys jakies foto jak to wszystko rozplanowałeś wewnątrz belki? bo jestem ciekaw

Po pierwsze nie mam rysunku bo nie chce mi się rysować kółek i przekładni (wszystko mam w głowie) a po drugie koła zębate i taper lock będę miał dopiero najszybciej za 10 dni. Trzeba jeszcze dorobić napinacze i łożyskowanie tych przekładni. Znowu trochę roboty.
Teraz wszystko poskręcam do kupy i poczernię w końcu te elementy.
Muszę jeszcze kupić 4 łożyska Hiwina HGW30CC, jak patrzę na ich cenę to mi niedobrze

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Kontakt:
Krakos jak dasz cenę na fakturę lepszą od Pol*cha to chętnie pogadamKrako pisze: Możemy pomyśleć o wózkach

-
- Kontakt:
Jeśli ktoś myśli, że frezowanie na maszynie kilkunastu tonowej o przejazdach ponad 3m jest na całej długości od razu idealne to tutaj ma dowód, że trzeba położyć kupę $$$ by było jak lustro.
Odbierając belkę spodziewałem, się że trzeba będzie ją jeszcze dopieścić, przecież to nie szlifierka do płaszczyzn która będzie trzymać na tej długości setkę. Od wykonawcy dowiedziałem się, że byliby w stanie utrzymać większą dokładność ale maszyna bujała by się dużo dłużej, co odczułbym jeszcze bardziej po kieszeni.
Generalnie wygląda to tak, na krawędziach jest na zero, środkiem na odcinku 500mm ucieka na nie całe 0,15mm. Większość błędu zamyka się w przedziale do 0,1mm. Jako przyrządu pomiarowego użyłem swojego liniału i szczelinomierza.
Po podłożeniu odpowiedniej grubości blaszek i kliszy już jest idealnie
Baza do której jest dociągana prowadnica. Baza ta jest prostopadła pod kątem 90* do bazy nogi.
Gwintowanie ręczne 25 otworów M8, dobrze że gwintownik Fanaru...
A tak wygląda montaż prowadnicy.

Brat mój zabrał się za montaż automatyki. Ma co upychać na nie dużej powierzchni.

Odbierając belkę spodziewałem, się że trzeba będzie ją jeszcze dopieścić, przecież to nie szlifierka do płaszczyzn która będzie trzymać na tej długości setkę. Od wykonawcy dowiedziałem się, że byliby w stanie utrzymać większą dokładność ale maszyna bujała by się dużo dłużej, co odczułbym jeszcze bardziej po kieszeni.
Generalnie wygląda to tak, na krawędziach jest na zero, środkiem na odcinku 500mm ucieka na nie całe 0,15mm. Większość błędu zamyka się w przedziale do 0,1mm. Jako przyrządu pomiarowego użyłem swojego liniału i szczelinomierza.
Po podłożeniu odpowiedniej grubości blaszek i kliszy już jest idealnie

Baza do której jest dociągana prowadnica. Baza ta jest prostopadła pod kątem 90* do bazy nogi.

Gwintowanie ręczne 25 otworów M8, dobrze że gwintownik Fanaru...

A tak wygląda montaż prowadnicy.

Brat mój zabrał się za montaż automatyki. Ma co upychać na nie dużej powierzchni.

-
- Kontakt:
No trafił mi się kawał żeliwa pomiarowego to go wszędzie przykładamDudi1203 pisze:Czekałem na ten pomiar szczerze mówiąc i wiedziałem że to zrobiszI tak jest nieźle

Między nogami jest zdecydowanie lepiej, ale to dlatego że ich powierzchnia była mała w porównaniu z tą belką i jak sam wiesz był frezowane razem. Pod liniał posadowiony na nogach, które zamocowane są na swoich miejscach nie włożę nawet najmniejszej z posiadanych blaszek szczelinomierza...
Wrzucaj zdjęcia, bo jestem Ciekaw Twojej maszynki. Kończ ją szybko bo ktoś mi musi płytę nośną dla osi Z obrobić

burzę to ja mam właśnie za oknemkamar pisze:Idziesz jak burza

A tak na serio, to poświęcam na budowę tej maszynki 10-12h dziennie włączając w to soboty, tylko w niedzielę żonka jest w stanie mnie przytrzymać

Wydawałoby się że to kupa roboczogodzin, ale niestety jest też od groma roboty z tej wielkości konstrukcją. Aż strach pomyśleć ile byłoby jej więcej gdybym nie kupił tych robotów na suporty wzdłużne...