Jak zaprogramować CNC

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Szymon23
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Jak zaprogramować CNC

Post napisał: Szymon23 » 13 sty 2008, 17:44

Witam chciałbym napisać prace inżynierską na temat programowania maszyny typu CNC . Moje pytanie to w jaki sposób wgrać program z laptopa do maszyny przy pomocy jakiego kabla, w jakim języku programujemy takie maszyny, jakie książki możecie mi polecić o tej tematyce? Sam pracuje na maszynie numerycznej proszę o pomoc. Aha i jeszcze czy w dobrym dziale napisałem to pytanie?

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 13 sty 2008, 17:48

Witam na forum :wink:
Myślę , że na wszystkie pytania znajdzie kolega odpowiedź tu :
https://www.cnc.info.pl/portal.htm

:wink:
A tak poważnie kolega to mówi , chce kolega pisać prace inż z tematu którego nie do końca rozumie :?:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

V-tek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: V-tek » 13 sty 2008, 18:01

A jakie sterowanie posiada maszyna na której kolega pracuje, i czy to frezarka, tokarka, a może jakiś ploter tnący itd.. :?:
Szymon23 pisze:Aha i jeszcze czy w dobrym dziale napisałem to pytanie?
Myśle że tak o ile w miedzy czasie nie zejdziemy z tematu jak to często bywa na tym forum. :grin:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 13 sty 2008, 18:04

Myśle że tak o ile w miedzy czasie nie zejdziemy z tematu jak to często bywa na tym forum.
A ja uważam że zawsze trzymamy się jednego tematu CNC
:mrgreen:
A od kolegi Szymon23 czekam na dalsze pytania
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 13 sty 2008, 18:39

Pytań to tu jest dość dużo, stąd zastanawiam się co to ma być za praca inżynierska? Konkretnie - każda praca musi mieć część teoretyczną (opisową) i badawczą. Co chcesz badać w swojej pracy? Jakimi obrabiarkami chcesz się zająć, z jakim sterowaniem?

No i wręcz (wybacz) banalne problemy z wgrywaniem programu do maszyny. Jeśli zadajesz takie pytania, to albo tego nigdy nie robiłeś, albo rzeczywiście temat pracy jest dla ciebie pomyłką. No i zwrot "sam pracuję na maszynie numerycznej" brzmi trochę dziwnie. Każdy z nas raczej powie pracuję na konkretnym centrum, tokarce, ze sterowaniem..." itd. A ty tak jakoś bardzo ogólnie.

Spróbuj przemyśleć czego oczekujesz, ale konkretnie, z wskazaniem jakich obrabiarek ma dotyczyć pomoc, a na pewno będziemy starali ci się pomóc. Ważne, żeby plan pracy wyszedł od ciebie (i promotora), żeby była to twoja praca, a nie nasza. My możemy pomóc tylko w konkretnych sprawach, a twoje problemy, są bardzo ogólne.

Autor tematu
Szymon23

Post napisał: Szymon23 » 13 sty 2008, 21:41

Maszyna na której pracuje jest to krawędziarka EHT.Jestem studentem Inżynierii oprogramowania.
Chciałbym sie dowiedzieć w jakim języku jest zaprogramowany system który steruje moją maszynom.(np:strona internetowa to HTML)

jasiu...-nigdy nie wgrywałem programu do maszyny!!!
Chciałbym po prostu wgryźć się w ten temat dzięki waszej pomocy abyście mnie nakierowali miej więcej czego mam szukać jakie książki mam sobie sprawić.Nie oczekuje od was odwalenia za mnie całej roboty, szukam tylko pomocy;].
Czy to jest dla was w miarę czytelne?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 14 sty 2008, 16:40

Po kolei.

Już kilka razy były tu odnośniki do strony Piotra Lecyka. Najkrócej mówiąc - nie ma sensu się powtarzać, a ten gość odwalił kawał dobrej roboty. Zajrzyj na http://masters.ckp.pl/plecyk/ - z menu po lewej stronie wybierz dział "Programowanie CNC" (trochę na dole) i w poszczególnych częściach tego działu masz wszystko i tak podane, ze nie tylko ty, ale i twoja dziewczyna pewnie jest w stanie zrozumieć. To dotyczy wejścia w temat.

Co do języka, to raczej trudne, bo nie istnieje jeden język programowania, ale... Wszystkie opierają się bądź o G-kody (sterowanie ISO, w którym poprzez G z określonym numerkiem określa się ruch, jaki maszyna ma wykonać), bądź o sterowanie Heidenheina, trochę bardziej ludzkie, choć niektórzy go (właśnie nie wiem czemu) nie lubią. Na kodach G oparte są systemy Siemensa (Sinumerik), Fanuca i wiele innych (jak choćby polski Pronum).

Co do wgrywania, to jest to opisane w instrukcji obrabiarki. Najczęściej masz gdzieś gniazdo portu RS (szeregowego - 9 lub 25 igłowe), i łączysz to z wolnym portem COM w komputerze (uwaga, w Fanucu nie jest to takie łatwe, bo możesz spalić porty - wrzucili dodatkowe wyższe napięcie na jeden z pinów). Uruchamiasz program do transmisji (dowolny terminal, a choćby polski RDWR ze strony http://pronum.pl/main_pl.html ( w dziale dokumentacja) ustawiasz parametry (szybkość przesyłu, tzw. bitrate itd) i wysyłasz. Acha, czasem maszyna ma albo stację dyskietek, albo czytnik CD i wtedy program przesyłasz na dyskietce, albo kompakcie.

Nie ma jednej metody transmisji - każdy z producentów maszyn rozwiązuje to na swój sposób i jest to zależne od typu maszyny. Najlepiej oprzeć się na oryginalnych DTR-kach, które (często w pdf-ach) mogą ci pożyczyć w określonych zakładach, gdzie takie obrabiarki mają, bądź w firmach handlujących obrabiarkami, czy je produkującymi (w Polsce też parę takich jest). Wydaje mi się, ze opieranie się właśnie na dokumentacji będzie właściwsze, bo wtedy sam wyciągasz wnioski, a dobrych książek porównujących poszczególne maszyny po prostu brak. A tak to takie porównanie może być właśnie częścią badawczą twojej pracy.

Poczytaj Lecyka, a jak będziesz bardziej zdecydowany to się odezwij. W szczegółach zawsze ktoś coś ci pomoże.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 14 sty 2008, 18:09

Witam
Może kolega pisząc :
Chciałbym sie dowiedzieć w jakim języku jest zaprogramowany system który steruje moją maszynom.
Ma na myśli cały system maszyny czyli sterowanie silnikami sterowniki PLC (i ich oprogramowanie ) i w końcu system sterownika CPU
A jeśli chodzi o przesyłanie programów do maszyny i port rs232 to temat rzeka i wiele problemów ma z tym nawet informatyk i serwisant - sam byłem tego świadkiem
może dlatego nowe sterowniki CNC posiadają karty sieciowe LAN i obsługują sieć (np TNC Heidenhain lub 840 Sinumerik ) lub posiadają czytniki kart CF lub porty USB - takie ułatwienie
Także zrób tak jak poleca kolega jasiu... poczytaj lekturę Piotra Lecyka a ja bym polecił jeszcze Grzegorz Nikiel Programowanie obrabiarek CNC
i ten temat
https://www.cnc.info.pl/topics86/ksiazk ... ght=#57011

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”