tkBacktracer - prosty viewer G-kodów w dialekcie RS274
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
tkBacktracer - prosty viewer G-kodów w dialekcie RS274
Na sourceforge.net znalazłem projekt tkBacktracer . Licencja GPL.
Jest to prosty program do podglądania g-kodów w dialekcie RS274 , który poradzi sobie bez trudu z wizualizacją kodów G00 - G03. W kodzie widzę obsługę wszystkich G-kodów opisanych w manualu do EMC2, ale bardziej wymagających cykli jeszcze nie sprawdzałem. Obsługuje także tabelę narzędzi z pliku zgodnego z formatem opisanym w rozdziale 11.4 manuala EMC2, albo tu .
Program jest dosyć powolny przy większych plikach - taka już uroda skryptów.
Myślę, że program nada się szczególnie do weryfikacji kodów któe mają być wykonywane przez EMC2. I prawdopodobnie właśnie w tym celu został stworzony.
Okno programu składa się z czterech widoków: Trzech rzutów w osiach X, Y i Z, oraz interaktywnego podglądu 3D.
Żeby zainstalować program, wystarczy ściągnąć plik tracer.tcl, i zapisać do jakiegoś katalogu "na ścieżce". Jest to skrypt Tcl, więc trzeba mieć w systemie zainstalowany Tcl/Tk, żeby go uruchomić. Pod Windowsami też powinien "pójść" bez problemu, tylko trzeba mieć ten Tcl/Tk w wersji dla Win.
Plik z sourceforge ma pewne wady i niedoróbki - np. jest błąd uniemożliwiający otworzenie okienka wyboru pliku (przynajmniej w Tcl 8.4), Nazwę pliku g-code, który chcemy podejrzeć, trzeba podać w linii poleceń. Jest też problem z zerami wiodącymi w numeracji linii (jeśli są zera wiodące, to Tcl uznaje to za notację oktalną).
Nie trawi również znaków "%" na początku pliku - ale te nie są przewidziane w RS274.
Dalej, program wczytuje tabelę narzędzi z pliku toolfile.txt, ale tylko jeśli ten plik jest w katalogu roboczym. Bez zdefiniowanego używanego narzędzia, próba wykonania cyklu zależnego od parametrów narzędzia spowoduje błąd.
Do postu dołączam własną wersję skryptu: Naprawiłem problem z okienkiem dialogowym do otwierania plików, obsługę numeracji wierszy (N-kody) z zerami wiodącymi, dodałem do menu opcję wczytania pliku z tabelą narzędzi (przykładowy plik jest w mojej paczce), oraz możliwość zapisania podglądu 3D do pliku .ps (postskrypt). W funkcji parsującej kod znalazłem dwa przypadki dla G28 - domyślam się, że miało być G28 i G30, i tak też zmieniłem.
Klawiszologia: (pod X-ami i z polską klawiaturą w kombinacjach z Alt-em będzie działał lewy Alt)
Lewy klawisz myszy: Obrót podglądu 3D.
[1] - [9] : różne widoki podglądu 3D (top, front, side, iso, iso2, iso3, iso4, iso5, iso6)
Strzałki: przesuwanie podglądu 3D (jeśli nie mieści się w oknie).
[Alt] + [Do góry] : powiększenie widoku.
[Alt] + [W dół] : zmniejszenie widoku.
[Alt] + [o] : Otwórz plik.
[Alt] + [q] lub [Alt] + [w] : Zamknięcie programu.
W mojej wersji jeszcze:
[Ctrl] + [o] : Otwórz plik (dokładnie to samo c w wersji oryginalnej, ale wolę z Ctrl).
[Ctrl] + [t] : Otwórz plik z tabelą narzędzi. Użytkownicy EMC2 mogą wskazać plik używany przez EMC2.
[Ctrl] + [p] : Zapisz podgląd 3D (obszar widoczny w oknie) w pliku .ps. (pełen wypas)
Jest to prosty program do podglądania g-kodów w dialekcie RS274 , który poradzi sobie bez trudu z wizualizacją kodów G00 - G03. W kodzie widzę obsługę wszystkich G-kodów opisanych w manualu do EMC2, ale bardziej wymagających cykli jeszcze nie sprawdzałem. Obsługuje także tabelę narzędzi z pliku zgodnego z formatem opisanym w rozdziale 11.4 manuala EMC2, albo tu .
Program jest dosyć powolny przy większych plikach - taka już uroda skryptów.
Myślę, że program nada się szczególnie do weryfikacji kodów któe mają być wykonywane przez EMC2. I prawdopodobnie właśnie w tym celu został stworzony.
Okno programu składa się z czterech widoków: Trzech rzutów w osiach X, Y i Z, oraz interaktywnego podglądu 3D.
Żeby zainstalować program, wystarczy ściągnąć plik tracer.tcl, i zapisać do jakiegoś katalogu "na ścieżce". Jest to skrypt Tcl, więc trzeba mieć w systemie zainstalowany Tcl/Tk, żeby go uruchomić. Pod Windowsami też powinien "pójść" bez problemu, tylko trzeba mieć ten Tcl/Tk w wersji dla Win.
Plik z sourceforge ma pewne wady i niedoróbki - np. jest błąd uniemożliwiający otworzenie okienka wyboru pliku (przynajmniej w Tcl 8.4), Nazwę pliku g-code, który chcemy podejrzeć, trzeba podać w linii poleceń. Jest też problem z zerami wiodącymi w numeracji linii (jeśli są zera wiodące, to Tcl uznaje to za notację oktalną).
Nie trawi również znaków "%" na początku pliku - ale te nie są przewidziane w RS274.
Dalej, program wczytuje tabelę narzędzi z pliku toolfile.txt, ale tylko jeśli ten plik jest w katalogu roboczym. Bez zdefiniowanego używanego narzędzia, próba wykonania cyklu zależnego od parametrów narzędzia spowoduje błąd.
Do postu dołączam własną wersję skryptu: Naprawiłem problem z okienkiem dialogowym do otwierania plików, obsługę numeracji wierszy (N-kody) z zerami wiodącymi, dodałem do menu opcję wczytania pliku z tabelą narzędzi (przykładowy plik jest w mojej paczce), oraz możliwość zapisania podglądu 3D do pliku .ps (postskrypt). W funkcji parsującej kod znalazłem dwa przypadki dla G28 - domyślam się, że miało być G28 i G30, i tak też zmieniłem.
Klawiszologia: (pod X-ami i z polską klawiaturą w kombinacjach z Alt-em będzie działał lewy Alt)
Lewy klawisz myszy: Obrót podglądu 3D.
[1] - [9] : różne widoki podglądu 3D (top, front, side, iso, iso2, iso3, iso4, iso5, iso6)
Strzałki: przesuwanie podglądu 3D (jeśli nie mieści się w oknie).
[Alt] + [Do góry] : powiększenie widoku.
[Alt] + [W dół] : zmniejszenie widoku.
[Alt] + [o] : Otwórz plik.
[Alt] + [q] lub [Alt] + [w] : Zamknięcie programu.
W mojej wersji jeszcze:
[Ctrl] + [o] : Otwórz plik (dokładnie to samo c w wersji oryginalnej, ale wolę z Ctrl).
[Ctrl] + [t] : Otwórz plik z tabelą narzędzi. Użytkownicy EMC2 mogą wskazać plik używany przez EMC2.
[Ctrl] + [p] : Zapisz podgląd 3D (obszar widoczny w oknie) w pliku .ps. (pełen wypas)
- Załączniki
-
- tracer-x4.zip
- (14.15 KiB) Pobrany 613 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
spirala
pod Windowsem pod CygWinem program działa 
zasyłam przykładzik pliku z gcodem który ładnie wygląda i interpretuje się w tym programu (z przykładów EMC2)

zasyłam przykładzik pliku z gcodem który ładnie wygląda i interpretuje się w tym programu (z przykładów EMC2)
- Załączniki
-
- _spiral.zip
- (7.17 KiB) Pobrany 553 razy
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Oto przykład kol. Markcomp77 w moim STEP2CNC. Także nadaje się do podglądania... (niestety nie apetycznych sąsiadeczek
).

- Załączniki
-
- spirala.jpg (69.48 KiB) Przejrzano 2549 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Przykład też może wyglądać tak
i ja tak wolę ...
Chyba że ten program co poleca kolega "x" można używać za darmo do celów komercyjnych ??
i ja tak wolę ...
Chyba że ten program co poleca kolega "x" można używać za darmo do celów komercyjnych ??
- Załączniki
-
- kodnc.JPG (22.93 KiB) Przejrzano 2462 razy
-
- kod nc.rar
- (92.58 KiB) Pobrany 554 razy
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
Na razie nie polecam, tylko "ulepszam" i informuję, bo to jedyny znany mi viewer działający natywnie pod Linuksem. Jest dostępny, i za darmo, więc każdy może sam łatwo sprawdzić jak działa, i czy się przyda.easy2002 pisze:Chyba że ten program co poleca kolega "x" można używać za darmo do celów komercyjnych ??
Jest na licencji GPL, więc możesz go używać jak chcesz, zmieniać, poprawiać, psuć, sprzedawać - dopóki nie udajesz, że jesteś jego autorem, lub nie zmienisz licencji (to może tylko autor).
Oto nieoficjalne tłumaczenie GPL v2 na język polski.
To ja pokażę jak wygląda tracer, i co można uzyskać z jego pomocą. Ustawiłem widok 3D, zapisałem w pliku postskryptowym, który zaimportowałem do GIMP-a, i zapisałem jako JPG.
Przydały by się jeszcze jakieś lnijki, albo prostokąt ograniczający zdefiniowane pole robocze.
- Załączniki
-
- Widok programu
- bt.jpg (59.79 KiB) Przejrzano 2384 razy
-
- Zrzut postskryptowy
- spiral.jpg (61.94 KiB) Przejrzano 2386 razy
-
- Kontakt:
plik z gcodami do testowania
zwielokrotniona spirala...
- Załączniki
-
- _spirale.zip
- (57.83 KiB) Pobrany 465 razy
-
Nie wiem o co chodzi. tracer.tcl w wersji którą dodałem do pierwszego postu w tym temacie w ogóle nie ma takiego komunikatu o błędzie. "G00" w ogóle nie powinno wywołać błędu, także w zapisie "g00", "G0", "g0". Może w jakiś sposób próbujesz wykonać sam plik G-code jako skrypt? Np:KuASY pisze:Witam,
Koledzy mam problem,
po wczytaniu pliku pokazuje mi błąd:
invalid command name "G00"
Kod: Zaznacz cały
[jarek@lokalny gcode]$ wish D1codeg.nc
Error in startup script: invalid command name "N0000"
while executing
"N0000 G00 Z5.0"
(file "D1codeg.nc" line 1)
-
- Kontakt:
to może Kolega wrzuci go na forum - to postestujemy na naszych systemach...KuASY pisze: tekst w Corelu, przerzuciłem do Gcode