Szlifierka ELNA - Dobór Kondensatora
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Szlifierka ELNA - Dobór Kondensatora
Witam.
Mam problem z doborem odpowiedniego kondensatora do szlifierki stołowej ELNA zasilanej napięciem 230V.
Stary kondensator nie ma oznaczeń, szlifierka na nim bardzo długo się rozpędza i ma duży spadek mocy przy szlifowaniu. Zakupiłem kondensator 100uF 450V, szlifierka rozpędza się bardzo dobrze, nie ma spadku mocy lecz niestety momentalnie się grzeje nawet bez obciążenia. Podejrzewam, że kondensator jest zbyt duży stąd ta dolegliwość (na starym się nie grzeje).
Niestety nie ma tabliczki znamionowej co utrudnia dobór kondensatora, szlifierki wychodziły z mocą około 1kw.
Jaki kondensator powinienem zastosować ?
Pozdrawiam.
Mam problem z doborem odpowiedniego kondensatora do szlifierki stołowej ELNA zasilanej napięciem 230V.
Stary kondensator nie ma oznaczeń, szlifierka na nim bardzo długo się rozpędza i ma duży spadek mocy przy szlifowaniu. Zakupiłem kondensator 100uF 450V, szlifierka rozpędza się bardzo dobrze, nie ma spadku mocy lecz niestety momentalnie się grzeje nawet bez obciążenia. Podejrzewam, że kondensator jest zbyt duży stąd ta dolegliwość (na starym się nie grzeje).
Niestety nie ma tabliczki znamionowej co utrudnia dobór kondensatora, szlifierki wychodziły z mocą około 1kw.
Jaki kondensator powinienem zastosować ?
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Szlifierka ELNA - Dobór Kondensatora
100µF to z pewnością za dużo, stąd sie grzeje, pewnie będzie w granicach 4-40µF, może być coś mniej więcej

Elna 230 V 2900 obr, 0,95 kw.
..kondensator 66 mikrofaradów 400 V
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja mam szlifierkę 0,25kw i kondensator jest w niej 6µF, wiem dokładnie co w niej siedzi bo oryginalny kondensator eksplodował w trakcie szlifowania. 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli kondensator będzie za duży to szlifierka będzie się wolniej rozpędzać i może się bardziej grzać. Ogólnie przyjmując, choć to zależy od sposobu uzwojenia silnika ok 6-7µF na każde 100W mocy. Czyli u ciebie, jak podejrzewasz 1kW- ok 60 µF. Ale to tylko "wróżenie z fusów"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kilka µF nie powinno chyba stanowić problemu..
pozdrawiam,
Roman
Roman