Otóż drodzy forumowicze potrzebuję frezarki cnc o zakresie roboczym 34 cm x 60 cm , tzn. najlepsza byłaby 63 cm x 60 cm ale zapewne byłby to o wiele większy wydatek - jeśli się mylę to proszę o wybaczenie .
Frezarka potrzebna jest mi do wykonywania ramek z tworzywa sztucznego (np PE10mm) , są tą jakby szablony do trzymania elementów , które wjeżdząją na taśmie pod piły (kamień /szkło) . Czyli grawerowanie "gniazd" w slabach wielkości 30 x 60 cm.
Szukałem na allegro , ale te wszystkie chinczyki mają bardzo mały obszar roboczy.
Czy ktoś mógłby mnie pokierować w budowie, np.jakiś projekt pod ten obszar roboczy 34 x 60 cm , w jakim kierunku iść jeśli chodzi o części, czyli co dokładnie użyć , napędy, prowadzenia , jaki sterownik itd.
Czytam na waszym forum , ale nigdzie dokładnie nie mogę znaleźć info jakie podzespoły wsadzić do tej maszyneri aby przy takim polu roboczym uzyskać jak najlepsze efekty tzn. szybkość i dokładność pracy.
Mam znajomego który w razie w coś dotoczy coś pospawa ,mam też gdzie zlecić wypalenie plazmą .
Nie chciałbym wydać fortuny ale liczę się z tym że za 3 k to mogę sobie golfa kupić a nie frezarkę

Jestem zielony w temacie ale szybko się uczę i przyswajam .
Prosiłbym o obiektywne opinie i suugestie.
Dziękuję i pozdrawiam