imak, wady zalety
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
imak, wady zalety
Witam.
W najbliższym czasie będę kupował nowy imak.
Zastanawiam się nad zestawem szybkowymiennym typu multifix B, a szybkowymiennnym na 3 oprawki.
Jakie są wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania?
W najbliższym czasie będę kupował nowy imak.
Zastanawiam się nad zestawem szybkowymiennym typu multifix B, a szybkowymiennnym na 3 oprawki.
Jakie są wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: imak, wady zalety
Mam multifixa B i jestem bardzo zadowolony. Powtarzalność mocowania niemalże bezbłędna oczywiście jak jest powierzchnie mocujące są czyste. Zaciska też bardzo dobrze, nie mialem przypadku aby się poluzował.
Co tego drugiego to nie mam pojęcia jakie ma zalety czy wady bo nie mialem z takim doczynienia, więc sam też chętnie się dowiem.. Na pewno prościej dorobić imaczek.
Co tego drugiego to nie mam pojęcia jakie ma zalety czy wady bo nie mialem z takim doczynienia, więc sam też chętnie się dowiem.. Na pewno prościej dorobić imaczek.

-
- Posty w temacie: 2
Mam Multifixa A na 700-tce plus 10 kostek, potwierdzam opinię kolegi - jestem bardzo zadowolony.

Także przy szybkich miedzyoperacyjnych pomiarach bicia detali, ustawianiu, itp, z niego korzystam..

Także przy szybkich miedzyoperacyjnych pomiarach bicia detali, ustawianiu, itp, z niego korzystam..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Dodam od siebie, ze jak masz możliwość to kup więcej kostek, żebyś miał zamocowane na stałe noże, które najczęściej używasz. Ja mam tylko 3, z czego jedna taka jak pokazał RomanJ4 na ostatnim zdjęciu i chociaż toczę amatorsko to mnie wkurza wymiana noży w kostkach.
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
- Kontakt:
właśnie dlatego rozważam ten drugi typ, szybkowymienny, na 3 oprawki na raz.
http://www.profesjonalnenarzedzia.eltec ... 13286.html
http://www.profesjonalnenarzedzia.eltec ... 13286.html

-
- Kontakt:
Jaki rozmiar tokarki?
Moze chinski szybkowymienny na 2 kostki? Cenowo wychodzi lepiej niz Bison
Podkleje ci linka jak bede pisal z komputera tylko rozmiar odpowiedni do rozmiaru tokarki...

Moze chinski szybkowymienny na 2 kostki? Cenowo wychodzi lepiej niz Bison

Podkleje ci linka jak bede pisal z komputera tylko rozmiar odpowiedni do rozmiaru tokarki...

-
- Kontakt:
Chinol mnie nie interesuje
Moc wrzeciona 7kW 400 srednica toczenia

-
W zestawie Multifixa też masz 4 kostki
http://www.sklep.doobrabiarek.pl/pl/c/S ... ltifix/129

Tylko zwróć uwagę, że dla wielkości "B" są dwa typy zestawu zależne od wysokości wybrania w kostkach.
- BD25120 - dla noży o wysokości trzonka max 25mm,
- BD32120 - dla noży o wysokości trzonka max 32mm

Wysokość bębna D i rozstaw opaski E są na szczęście identyczne i bęben pasuje do obu rodzajów kostek, tylko wysokość minimalna do osi toczenia A jest różna, i trzeba sprawdzić jaka jest na maszynie, bo w razie mniejszej wysokości do osi niż minimalna dla danego typu kostek, wyższej kostki nie opuścisz poniżej poziomu szufladki sanek narzędziowych.
Z tego powodu ja swój AD2090 zamocowałem tak, że bęben wystaje częścią obwodu poza czoło szufladki sanek by móc opuszczać kostkę poniżej płaszczyzny górnej szufladki , inaczej zamiast noży 20x20mm musiałbym mocować max 16x16mm..

Ale lepiej dla sztywności układu jak bęben spoczywa całością na szufladce...
Zaletą i przewagą Multifixa nad Bisonowskim jest to, że gdy zajdzie potrzeba szybkiego międzyoperacyjnego ustawienia noża pod kątem do osi toczenia by np splanować czoło lub zrobić fazy, to zrobić to bez luzowania korpusu(bębna), a potem żmudnego ustawiania kostki (i korpusu) prostopadle do osi toczenia.
Wadą jest natomiast, że samodzielnie dodatkowych kostek raczej nie zrobisz (bez odpowiedniego oprzyrządowania czy CNC), choć dostępność coraz tańszych kostek jest teraz bezproblemowa, a i tańsze używki też można trafić, zwłaszcza na niemieckim e-bay'u
http://www.sklep.doobrabiarek.pl/pl/c/S ... ltifix/129

Tylko zwróć uwagę, że dla wielkości "B" są dwa typy zestawu zależne od wysokości wybrania w kostkach.
- BD25120 - dla noży o wysokości trzonka max 25mm,
- BD32120 - dla noży o wysokości trzonka max 32mm

Wysokość bębna D i rozstaw opaski E są na szczęście identyczne i bęben pasuje do obu rodzajów kostek, tylko wysokość minimalna do osi toczenia A jest różna, i trzeba sprawdzić jaka jest na maszynie, bo w razie mniejszej wysokości do osi niż minimalna dla danego typu kostek, wyższej kostki nie opuścisz poniżej poziomu szufladki sanek narzędziowych.
Z tego powodu ja swój AD2090 zamocowałem tak, że bęben wystaje częścią obwodu poza czoło szufladki sanek by móc opuszczać kostkę poniżej płaszczyzny górnej szufladki , inaczej zamiast noży 20x20mm musiałbym mocować max 16x16mm..

Ale lepiej dla sztywności układu jak bęben spoczywa całością na szufladce...
Zaletą i przewagą Multifixa nad Bisonowskim jest to, że gdy zajdzie potrzeba szybkiego międzyoperacyjnego ustawienia noża pod kątem do osi toczenia by np splanować czoło lub zrobić fazy, to zrobić to bez luzowania korpusu(bębna), a potem żmudnego ustawiania kostki (i korpusu) prostopadle do osi toczenia.
Wadą jest natomiast, że samodzielnie dodatkowych kostek raczej nie zrobisz (bez odpowiedniego oprzyrządowania czy CNC), choć dostępność coraz tańszych kostek jest teraz bezproblemowa, a i tańsze używki też można trafić, zwłaszcza na niemieckim e-bay'u
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Kontakt:
Dzięki za uwagi. Mam drutówki, więc dorobienie kostek to nie problem.
Tokarka będzie narzędziowa CNC, w późniejszym czasie będzie wyposazona w gang tool holder, natomiast jakiś imak chciałbym dokupić dodatkowo do większych średnic.
Tokarka będzie narzędziowa CNC, w późniejszym czasie będzie wyposazona w gang tool holder, natomiast jakiś imak chciałbym dokupić dodatkowo do większych średnic.

-
- Kontakt:
7kW i 400mm to rzeczywiscie chinola tez bym raczej nie wlozyl
Chyba, ze grubo przewymiarowanego