Przecinak. Jaki?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Przecinak. Jaki?
Cześć, potrzebuję porady. Obecnie używam przecinaka 2.25mm oraz 3mm kennametal, listwa. Niestety uważam że cena/jakość wypada blado i potrzebuje czegoś wytrzymałego, najlepiej z płytka dwustronna, niekoniecznie listwa, może być cały przecinak, byleby mógł uciąć wałek fi40 / 45 max. Szerokość płytki najchętniej nie mniejsza niż 2 i nie większa niż 3. Materiał jaki tnę to stal i kwasiak. Pzdr
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Przecinak. Jaki?
Jak dla mnie to tylko LFMX i nie zapomnij zmniejszyć posuwu przy dojściu do zera
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
wieslawbarek pisze:nie zapomnij zmniejszyć posuwu przy dojściu do zera
Dlaczego zmniejszyć przy końcu posuw? pierwsze słyszę o takiej zasadzie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Wybierz coś z ISCAR , KYOCERAvetronk pisze: ↑23 lis 2018, 16:52Cześć, potrzebuję porady. Obecnie używam przecinaka 2.25mm oraz 3mm kennametal, listwa. Niestety uważam że cena/jakość wypada blado i potrzebuje czegoś wytrzymałego, najlepiej z płytka dwustronna, niekoniecznie listwa, może być cały przecinak, byleby mógł uciąć wałek fi40 / 45 max. Szerokość płytki najchętniej nie mniejsza niż 2 i nie większa niż 3. Materiał jaki tnę to stal i kwasiak. Pzdr
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Przy osi opory skrawania są największe choćby ze względu na brak możliwości Vc.
Chyba będzie ciężko odejśc od listwy ze wzgkędu na śrenice fi45. Ja swego czasu używałem listwy i LFMX 2,2vetronk pisze: ↑23 lis 2018, 16:52Cześć, potrzebuję porady. Obecnie używam przecinaka 2.25mm oraz 3mm kennametal, listwa. Niestety uważam że cena/jakość wypada blado i potrzebuje czegoś wytrzymałego, najlepiej z płytka dwustronna, niekoniecznie listwa, może być cały przecinak, byleby mógł uciąć wałek fi40 / 45 max. Szerokość płytki najchętniej nie mniejsza niż 2 i nie większa niż 3. Materiał jaki tnę to stal i kwasiak. Pzdr
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A kwasiak to nie stal ??
ja kwasówe tnę sandvikiem coro cut QD płytki dosyć drogie i 1 stronne ale co natne nimi to moje przy parti 1.4301 5000 szt zużywam max 3 płytki szerokość 2 odcinam ⌀ 40 na plasterki 5mm vc-90 f0.09. wcześniej używałem garanta też szer.2 ale wióry łamały mi się dopiero przy f0.21 i niewytrzymywały tak długo vc miałem 35

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
A jak mają jechać?
G0 X30
G1 X5 F0.1
X-0.5 F0.05
Trudne?
W pewnych katalogach spotkałem się z zaleceniem aby zwalniać przy osi. Żadna to nowość, wystarczy logicznie pomyśleć co się dzieje przy osi i policzyć jak spada vc.
Dodane 6 minuty 14 sekundy:
Dla jasności, moja wiadomość odnosiła się do posta kolegi WZÓR który usuną swoja wiadomość:D
G0 X30
G1 X5 F0.1
X-0.5 F0.05
Trudne?
W pewnych katalogach spotkałem się z zaleceniem aby zwalniać przy osi. Żadna to nowość, wystarczy logicznie pomyśleć co się dzieje przy osi i policzyć jak spada vc.
Dla jasności, moja wiadomość odnosiła się do posta kolegi WZÓR który usuną swoja wiadomość:D
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Niewiem jaką kolega dysponuje maszyną ale można i tak
tutaj jak widać też zwalnia przy osi

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Usunąłem , bo zaczynamy pisać nie ,, jaki" tylko jak go używać.viper pisze: ↑24 lis 2018, 22:38A jak mają jechać?
G0 X30
G1 X5 F0.1
X-0.5 F0.05
Trudne?
A nie o to założycielowi tematu chodziło.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Zwalniać, nie zwalniać ?
Czyżby już nikt nie pamiętał jak się cięło na ręcznym posuwie ?
Albo łagodzenia krzywki automatowej ?
No, ale jak Cam nie ma takiej opcji
Na filmiku zwalnia bo pewnie ma włączoną stałą prędkość skrawania, dla noża dobrze ale to trochę zwalnia cały proces.
Czyżby już nikt nie pamiętał jak się cięło na ręcznym posuwie ?

No, ale jak Cam nie ma takiej opcji

Na filmiku zwalnia bo pewnie ma włączoną stałą prędkość skrawania, dla noża dobrze ale to trochę zwalnia cały proces.