Mach 2/3 silniki stoją

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Herman85
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Mach 2/3 silniki stoją

Post napisał: Herman85 » 22 lip 2008, 21:10

Jestem nowym użytkownikiem na forum i zanim napisałem tego posta przejrzałem wiele waszych wypowiedzi ale nie znalazłem żadnego rozwiązania mojego problemu.
Mam sterowniki SSK-B01 z płytą SSK-MB. Zainstalowałem i skonfigurowałem na jednym komputerze Mach 2 na drugim Mach 3 zgodnie ze wskazówkami ze strony http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2.htm sterowniki zainstalowały się prawidłowo ale silniki stoją i zupełnie nie reagują na zadawane impulsy. Zasilam sterowniki zasilaczem impulsowym 12VDC 1A. Do nich podłączone są silniki 4-przewodowe 1,5A 1,8V, więc o błędzie w podłączeniu nie ma mowy (najwyżej powinny się kręcić w przeciwnym kierunku). Do testów podłączyłem tylko sterownik osi X i zasilacz 12V 1,5A (próbowałem też z 24V 1,7A) ale zupełnie nic się nie dzieje (żadne dźwięki nie dochodzą). Dodam tylko że sterowniki kupiłem od osoby która sama je polutowała i jest to zrobione bardzo starannie, na pierwszy rzut oka nie widać że zostały popełnione jakieś błędy.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc. Może coś pominąłem podczas konfiguracji. Od czego zacząć jakiekolwiek testy?? Mam zamiar na oscyloskopie posprawdzać stany wyjściowe na sterowniku i testerem portu LPT sprawdzić czy wszystko jest ok z portem. Może macie jeszcze jakieś sugestie które ułatwią mi uruchomienie całego zestawu.
Z góry dzięki za udzielone wskazówki.

Herman

Tagi:

zolax
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: zolax » 22 lip 2008, 22:00

Witam na forum,
na ENABLE masz stan wysoki? Odznaczone są w konfiguracji macha Active low przy pinach? Silniki na pewno są dobrze podłączone (tzn. jest przejście między dwoma wyprowadzeniami każdej cewki)?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 22 lip 2008, 22:32

a czy jak podłączysz sterownik i mach to możesz obrucic ośką silnika czy nie?

zolax

Post napisał: zolax » 22 lip 2008, 22:46

k-m-r1 pisze:a czy jak podłączysz sterownik i mach to możesz obrócić ośką silnika czy nie?
Napisał,że nie ma żadnych dźwięków.

Najprościej będzie przelecieć to oscyloskopem, będziesz wiedział na którym poziomie sterowania coś nie gra.

Autor tematu
Herman85
Kontakt:

Post napisał: Herman85 » 23 lip 2008, 10:23

zolax pisze:Witam na forum,
na ENABLE masz stan wysoki? Odznaczone są w konfiguracji macha Active low przy pinach? Silniki na pewno są dobrze podłączone (tzn. jest przejście między dwoma wyprowadzeniami każdej cewki)?
Dokładnie, tak mam skonfigurowane:
Silniki sprawdziłem miernikiem i jest przejście w każdej parze.
Silniki stawiają taki sam opór bez względu na to czy są podłączone czy nie.

[ Dodano: 2008-07-23, 20:36 ]
W końcu znalazłem rozwiązanie;)
Na sterownikach były zamontowane kondensatory C1 i rezystory R2. Dzisiaj uruchomiłem je bez tych elementów i silniki zaczeły działać. Zdziwiło mnie to strasznie i jestem ciekaw dlaczego się tak stało, przyznam się szczerze że nie wnikałem w dokumentację L297 i L298.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie mianowicie silniki strasznie mi piszczą ale na pierwszy rzut oka działają prawidłowo i obracają się w dobrym kierunku, i nie wiem czy to normalna sprawa czy coś robie źle, może to wina odwrotnego podłączenia uzwojeń do sterownika.
Herman

zolax

Post napisał: zolax » 07 sie 2008, 00:41

Fajnie, że działa, sterownika nie znam (sam mam na TA8435) ale piszczenie gdy silniki tylko trzymają moment jest normalne, ja sobie z tym radze używając wejść ENABLE - jak jest w stanie niskim to silniki są odcięte. Z tym że używam TurboCNC a tam jest ten sygnał zbiorczy dla wszystkich silników - w praktyce to tak wygląda że włączam wszystkie na początku programu i wyłączam na końcu (odpowiednim M-codem).

piotrp133
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: piotrp133 » 06 wrz 2008, 21:10

HERMAN85 NAPISAł :
W końcu znalazłem rozwiązanie;)
Na sterownikach były zamontowane kondensatory C1 i rezystory R2. Dzisiaj uruchomiłem je bez tych elementów i silniki zaczeły działać. Zdziwiło mnie to strasznie i jestem ciekaw dlaczego się tak stało, przyznam się szczerze że nie wnikałem w dokumentację L297 i L298.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie mianowicie silniki strasznie mi piszczą ale na pierwszy rzut oka działają prawidłowo i obracają się w dobrym kierunku, i nie wiem czy to normalna sprawa czy coś robie źle, może to wina odwrotnego podłączenia uzwojeń do sterownika.

a to dlatego ze w złączu j3 masz zwarte srodek z masą :grin:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 07 wrz 2008, 19:15

piszczą?

podobnie jak tu ?
z tego co wiem to normalna sprawa

Autor tematu
Herman85
Kontakt:

Post napisał: Herman85 » 07 wrz 2008, 21:00

piotrp133 pisze:a to dlatego ze w złączu j3 masz zwarte srodek z masą :grin:
Nie próbowałem innych konfiguracji bo jakbym zwarł z +5V to ustawiłbym tryb pracy na jednofazowy. A jak się zostawi rozwarte to można uszkodzić sterownik, przynajmniej tak wynika z dokumentacji;) W sumie to już wylutowałem kondziora i rezystor ale jak powinno się zewrzeć te zworki żeby działało prawidłowo?
k-m-r1 pisze:piszczą?

podobnie jak tu ?
z tego co wiem to normalna sprawa:grin:
Podczas pracy wydają podobne dźwięki ale podczas spoczynku też jest taki podobny pisk czy może to być wina zbyt małego prądu dawanego na silnik?
Herman

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 08 wrz 2008, 13:14

jesli podczas pracy wydajątaki dzwiek to jest ok a jeśli w spoczynku też jst podobny to znaczy żę prąd płynie przez uzwojenie i powoduje drgania wez wilnik w ręke gdy sie obraca i stoi w miejscu poczujesz jak drży nawet na linku widac jak drży niektóre sterowniki mają opcje zmniejszania prądu o 60% gdy silnik jest w miejscu dziekiczemu mnie pradu zuzywają i mniejnagżewa sie sam silnik

sory za ortografię niemam ochoty poprawiac zamało czasu :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”