Jak zabezpieczyć maszyny na rok?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Jak zabezpieczyć maszyny na rok?

Post napisał: Kazik_Wichura » 14 wrz 2018, 09:30

Witam wszystkich,

Ostatnio popularny temat był - co zmienił byś w swoim biznesie. Wypowiedzi były różne. Mój ostatnio trochę nie poszedł po mojej myśli i muszę go odwiesić na wieszak na jakiś czas.
Stąd moje pytanie:
Jak zabezpieczyć maszyny CNC (tokarkę i frezarki) przed korozją itp w czasie gdy nie będą używane. Co z płynami hydraulicznymi i chłodziwem. Usunąć z maszyn? Jest szansa że będzie mógł je ktoś odpalać co jakiś czas, ale czy to warte jest zachodu?
Ogólnie będą stały pod dachem i w ogrzewanym pomieszczeniu. Planowałem temperature ustawić na +5C ale może dać więcej?

Wszelkie rady mile widziane.
pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Jak zabezpieczyć maszyny na rok?

Post napisał: Petroholic » 14 wrz 2018, 21:06

Zależy jak długo będą stać bezczynnie... Prowadnice zasmarować na grubo smarem stałym. Potem będzie sporo czyszczenia przed uruchomieniem ale ruda nie chwyci. Oleje i chłodziwo raczej spuścić. Olej jak będzie długo stał zmieni się w masło, chłodziwo może zgnić i też zrobić trwały osad... +5 troszkę mało, ale jeśli dokładnie pospuszczasz płyny to powinno styknąć...
Kazik_Wichura pisze:muszę go odwiesić na wieszak na jakiś czas
najprościej wziąć trochę zleceń "minimalnie powyżej kosztów" i przeczekać kryzys... chyba, że nie ma takiej opcji - nie wnikam :(

Autor tematu
Kazik_Wichura

Post napisał: Kazik_Wichura » 15 wrz 2018, 12:29

Dzięki za rady, niestety obróbka na zlecenia to była tylko mała część mojego biznesu. Maszyny służyły mi do budowania urządzeń, które sprzedawałem dalej. Niestety ten rynek ma ostatnio problemy. Firmy o zagranicznym kapitale redukują zespoły zajmujące się podobnymi rzeczami. Walczyłem do końca o godne utrzymanie, niestety nie udało się. Nie chce sprzedawać maszyn. A na "przekwalifikowanie" się nie mam teraz oszczędności.

patrykb

Post napisał: patrykb » 15 wrz 2018, 20:34

Olejów nie spuszczać, chłodziwo można. Zamiast smarem można pokryć specjalnymi woskami (dostępne w baniakach oraz aerozolach), po wyschnięciu tworzą trwałą i suchą powłokę wypierającą wodę.

Starego numeryka którego zbieram się do reanimacji przezimowałem przez dwie zimy i to raz na dworzu pod plandeką. Nawet do zbiornika zasilacza hydraulicznego dostało się około 5L wody i żadne masło czy kisiel się nie zrobił. W sumie to w wielu maszynach gdzie temp spadała poniżej 0 i nie były używane to z olejem nic się nie działo, co innego z chłodziwem wiec te najlepiej zlać.

Seb.Maz.

Post napisał: Seb.Maz. » 31 paź 2018, 08:08

Chlodziwo zdecydowanie lepiej zlac niz potem ubolewac nad skutkami. Tak jak pisal kolega Petroholic dochodza jeszcze do tego pozniej walory zapachowe przy dlugim postoju :D ostatecznie jesli zaszla by potrzeba uzywania tych maszyn raz na jakis czas to zastanowilbym sie czy nie zrobic jakiejs specjalnej wanny albo wykorzystaniu starej beczki i ociepleniu jej dookola pianka tapicerska lub styropianem + do srodka grzalka akwariowa wiekszej mocy i jakis falownik do mieszania wody. Latwiej i szybciej jest potem wystartowac z jakims zleceniem w razie koniecznosci :)

Autor tematu
Kazik_Wichura

Post napisał: Kazik_Wichura » 31 paź 2018, 11:17

Chłodziwo zlane, maszyna zabezpieczona na ile się dało. Ale okazało się że będę częściej w domu i maszyny jednak nie będą stały przez cały rok bez ruchu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”