Heidenhain 426/430 magazyn
Problem z chowaniem narzędzia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Heidenhain 426/430 magazyn
Witam
Mam problem z chowaniem narzędzia do magazynu. Chodzi o schowanie narzędzia które aktualnie znajduje się we wrzecionie. Poprzez TOOL CALL 0 działa to tak, że w tablicy narzędzi w sterowaniu się schowa, ale w maszynie jest nadal we wrzecionie i nic się nie dzieje. Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Maszyna Bridgeport VMC 1000 z 1998r.
Mam problem z chowaniem narzędzia do magazynu. Chodzi o schowanie narzędzia które aktualnie znajduje się we wrzecionie. Poprzez TOOL CALL 0 działa to tak, że w tablicy narzędzi w sterowaniu się schowa, ale w maszynie jest nadal we wrzecionie i nic się nie dzieje. Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Maszyna Bridgeport VMC 1000 z 1998r.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Heidenhain 426/430 magazyn
Masz w tablicy pozycję "0" określającą wrzeciono?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
W magazynie w sterowaniu jest pozycja 0, a fizycznie w maszynie zaczyna się numeracja od 1 czyli zakładam, że 0 to wrzeciono. Nie wiem dlaczego poprzez wpisanie tool call 0 maszyna chowa narzędzie w sterowaniu, ale w maszynie nic się nie dzieje, oprawka z narzędziem nadal jest we wrzecionie.
-
Wiesz co, nie wiem czy działało bo maszynę mam tydzień. Jest to dokładnie magazyn parasolowy z 22 miejscami na oprawki typu BT40. Narzędzia ładuje się przez wrzeciono. Rozumiem, że znasz przyczynę?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
układ sterowania to układ sterowania, a maszyna to maszyna. Sterowanie jest przygotowane do wszystkich maszyn wiec ma w tabeli nr 0, ale magazyn pracuje w ten sposób, że nie da się zrealizować pozycji spoza magazynu. Wymiana narzędzia przebiega tak, że wrzeciono zjeżdża na pozycję wymiany i magazyn wjeżdża pod wrzeciono z boku i wtedy wrzeciono podskakuje, żeby wypuścić narzędzie, magazyn przestawia się na kolejną pozycję i wrzeciono spada, a magazyn wyjeżdża w bok. W magazynie nie ma pozycji zero, więc maszyna nie wypluje Ci narzędzia w powietrze, a nie może zrobić tak, że w magazynie będzie narzędzie, a wrzeciono sobie pojedzie, bo przy resecie maszyny będzie kolizja (magazyn przy pierwszej wymianie podjedzie z narzędziem z boku pod wrzeciono). Jak chcesz sobie zostawić puste wrzeciono, to musisz wybrać pustą pozycje w magazynie, albo wyciągnąć narzędzie ręcznie. Wtedy możesz sobie wybrać narzędzie 0 jak chcesz. Tylko po co?
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Wielkie dzięki za odpowiedź, potwierdziłeś tylko moje przypuszczenia. Jakoś jestem nauczony, żeby nie zostawiać narzędzia we wrzecionie po skończonej pracy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
To nie zostawiaj, ale nie musisz używać do tego narzędzia 0. To jest informacja dla układu sterowania, że ma nie uwzględniać żadnych korektorów.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!