Gaśnie palnik plazmowy, MACH3 przechodzi w stan nieaktywny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Gaśnie palnik plazmowy, MACH3 przechodzi w stan nieaktywny
Witam,
posiadam sterownik SSK - MB2, który obsługuję przy pomocy programu MACH3. Końcówki od plazmy przyłączyłem do Przekaźnika nr 1 (do końcówek COM i NO). Zdjęcie w załączniku przedstawia sposób podłączenia palnika do sterownika.
Gdy sprawdzam na sucho (przy wyłączonym agregacie plazmowym), wszystko jest w porządku. Tzn. po włączeniu palnika przewody/końcówki są zwarte, po wyłączeniu - rozwarte. Gdy zaś włączę agregat plazmowy, i włączę palnik (F5) po kilku sekundach program MACH3 rozwiera końcówki (wyłącza plazmę) i przechodzi do trybu nieaktywnego (Miga dioda przycisku RESET). To samo się dzieje, gdy uruchamiam jakikolwiek G-kod. Maszyna staje.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
posiadam sterownik SSK - MB2, który obsługuję przy pomocy programu MACH3. Końcówki od plazmy przyłączyłem do Przekaźnika nr 1 (do końcówek COM i NO). Zdjęcie w załączniku przedstawia sposób podłączenia palnika do sterownika.
Gdy sprawdzam na sucho (przy wyłączonym agregacie plazmowym), wszystko jest w porządku. Tzn. po włączeniu palnika przewody/końcówki są zwarte, po wyłączeniu - rozwarte. Gdy zaś włączę agregat plazmowy, i włączę palnik (F5) po kilku sekundach program MACH3 rozwiera końcówki (wyłącza plazmę) i przechodzi do trybu nieaktywnego (Miga dioda przycisku RESET). To samo się dzieje, gdy uruchamiam jakikolwiek G-kod. Maszyna staje.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
- Załączniki
-
- Górna fotografia: wyprowadzenie kabli z przewodu palnika
Dolna fotografia: podpięcie kabli w sterowniku - SSK-MB2-podlaczenie_palnika.jpg (15.29 KiB) Przejrzano 6335 razy
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 20:00 przez eS4, łącznie zmieniany 3 razy.
Tagi:
-
- Kontakt:
Aż strach się bać! 
Jednak co rozumiesz przez "odseparować sygnały"?
Schemat połączenia wygląda u mnie następująco:
agregat
1 2 3
| | |
| | |
| | | sterownik
| | |________________________COM
| | ________________________ NO
| | |
| | |
| | |
końcówka
gdzie 1 - czerwony gruby przewód oraz 2, 3 - cienkie przewody
Jak miałbym inaczej podłączyć te przewody, aby było tak jak piszesz?

Jednak co rozumiesz przez "odseparować sygnały"?
Schemat połączenia wygląda u mnie następująco:
agregat
1 2 3
| | |
| | |
| | | sterownik
| | |________________________COM
| | ________________________ NO
| | |
| | |
| | |
końcówka
gdzie 1 - czerwony gruby przewód oraz 2, 3 - cienkie przewody
Jak miałbym inaczej podłączyć te przewody, aby było tak jak piszesz?
-
- Kontakt:
Zrobiłem w desperacji bardzo prosty eksperyment. Zamieniłem miejscami kabelki. Ten, który siedział w COM wpiąłem do NO, a ten z NO wpiąłem do COM i działa. To tak jakby kierunek przepływu prądu miał znaczenie.
Odnośnie wpływu na kompa to wcześniejsze podłączenie powodowało, że po włączeniu palnika wyłączała się myszka optyczna. Musiałem ją wypiąć i wpiąć ponownie, żeby znowu działała.
NIE JEST TO JEDNAK KONIEC KŁOPOTU. ZAMIANA MIEJSCAMI KOŃCÓWEK POMOGŁA TYLKO CZĘŚCIOWO. PALNIK NADAL WYŁĄCZA SIĘ. Nie tak jak poprzednio po 2 czy 3 sekundach. Pali zdecydowanie dłużej. Przy czym pierwsze eksperymenty wskazują, że zwiększenie prądu pomaga. Czasami uda mu się wypalić cały wzór, a czasami nie.
Sprawdziłem THC - jest wyłączone. Więc to nie to.
Odnośnie wpływu na kompa to wcześniejsze podłączenie powodowało, że po włączeniu palnika wyłączała się myszka optyczna. Musiałem ją wypiąć i wpiąć ponownie, żeby znowu działała.
NIE JEST TO JEDNAK KONIEC KŁOPOTU. ZAMIANA MIEJSCAMI KOŃCÓWEK POMOGŁA TYLKO CZĘŚCIOWO. PALNIK NADAL WYŁĄCZA SIĘ. Nie tak jak poprzednio po 2 czy 3 sekundach. Pali zdecydowanie dłużej. Przy czym pierwsze eksperymenty wskazują, że zwiększenie prądu pomaga. Czasami uda mu się wypalić cały wzór, a czasami nie.
Sprawdziłem THC - jest wyłączone. Więc to nie to.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Płyta główna nie posaida separacji galwanicznej.
W takim przypadku jednoznaczne ustalenie przyczyny może być trudne.
Zaczął bym od uziemienia maszyny, agregatu i PC (mam nadzieję, że to nie laptop). W dalszej kolejności krańcówki i E-stop, których wejścia na SSK-MB trzeba zablokować kondensatorami ceramicznymi np. 22nF.
Rozumiem, że po wyłączeniu agregatu maszyna wykonuje poprawnie cały program?
W takim przypadku jednoznaczne ustalenie przyczyny może być trudne.
Zaczął bym od uziemienia maszyny, agregatu i PC (mam nadzieję, że to nie laptop). W dalszej kolejności krańcówki i E-stop, których wejścia na SSK-MB trzeba zablokować kondensatorami ceramicznymi np. 22nF.
Rozumiem, że po wyłączeniu agregatu maszyna wykonuje poprawnie cały program?