Głowica rewolwerowa DIY
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Głowica rewolwerowa DIY
Jakiś czas temu postanowiłem zbudować małą tokarkę CNC. Zacząłem od głowicy. Przejrzałem dostępne w sieci konstrukcje: większość małych głowic zbudowana jest na ślimaku/ślimacznicy. Ma to swoje zalety: prostota, samohamowność ale ma i wadę obraca się tylko w jednym kierunku. Jest też ciekawy projekt dwukierunkowy - ale wymaga sprężonego powietrza.
Moja głowica jest elektromechniczna i dwu kierunkowa. Steruje nią poprzez makra z Macha. Do każdej pozycji na głowicy - a jest ich 6 jest osobne makro (M12 dla nr 2, M13 dla nr 3 itd.). Mam nadzieję ze zainspiruje kogoś do własnych poszukiwan, tak jak mnie zainspirowały konstrukcje Kolegów z forum.
Moja głowica jest elektromechniczna i dwu kierunkowa. Steruje nią poprzez makra z Macha. Do każdej pozycji na głowicy - a jest ich 6 jest osobne makro (M12 dla nr 2, M13 dla nr 3 itd.). Mam nadzieję ze zainspiruje kogoś do własnych poszukiwan, tak jak mnie zainspirowały konstrukcje Kolegów z forum.
- Załączniki
-
- Glowica.zip
- Filmik z pracy głowicy
- (8.29 MiB) Pobrany 2382 razy
Tagi:
-
Konstrukcja jest prosta jak budowa cepa. Tarcza, rygiel, elektromagnes i silnik. Właśnie tarcza i rygiel są modyfikowane bo zrobiłem je na stożek 60 st. i niestety po założeniu tarczy na oprawki dźwignia była za duża no i wypychała rygiel. Dlatego na razie zrobie go bez stożka - po prostu okrągły kołek.
Co do makr - chyba nie ma sensu żebym je w całości pokazywał. Ale mogę podać algorytm no i jakieś fragmenty jeśli Cię interesują.
Co do makr - chyba nie ma sensu żebym je w całości pokazywał. Ale mogę podać algorytm no i jakieś fragmenty jeśli Cię interesują.
- Załączniki
-
- fot1.JPG (38.57 KiB) Przejrzano 2655 razy
-
- fot2.JPG (33.92 KiB) Przejrzano 2672 razy
-
- fot3.JPG (45.86 KiB) Przejrzano 2667 razy
-
No to na początek proste makro jednokierunkowe. Porównuje numer zadany z numerem z licznika (to 3 czujniki, których stanom aktywnym przypisane są liczby: 1 2 i 4 ) i kręci aż będą równe.
- Załączniki
-
- makro jk.txt
- (1020 Bajtów) Pobrany 980 razy
-
Plików z rozszerzeniem .doc nie udało mi się zamieścić. Ale można zmienić rozszerzenie z .txt na .m1s i otworzyć w edytorze Macha. Poza tym, po tym co napisał kolega Leoo, to wstyd mi zamieszczać dalsze makra swojego autorstwa. Bardzo mi przykro że tak wzburzyłem kolege
. Wiem że to marne usprawiedliwienie ale nie jestem informatykiem, elektronikiem ani programistą. Makra napisałem najlepiej jak umiałem (w okreslonym czasie) i jedynym kryterium jakie się dla mnie liczyło to to czy makro działa.
Ale że forum to miejsce wymiany myśli i nauki to proszę Kolegę Leoo żeby zechciał zamieścić makro w prawidłowej wersji a także dodał procedurę obsługi błędu: czyli wywołania zatrzymania awaryjnego i wyświetlenia komunikatu.
pzdrw
tschaya

Ale że forum to miejsce wymiany myśli i nauki to proszę Kolegę Leoo żeby zechciał zamieścić makro w prawidłowej wersji a także dodał procedurę obsługi błędu: czyli wywołania zatrzymania awaryjnego i wyświetlenia komunikatu.
pzdrw
tschaya
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Zbyt dosłownie Kolega potraktował moją odpowiedź.tschaya pisze:Poza tym, po tym co napisał kolega Leoo, to wstyd mi zamieszczać dalsze makra swojego autorstwa.
Liczyłem na jakiś komponent (gotowy podprogram), który wykona zadanie, natomiast tutaj mamy problem rozpisany do poziomu bitów.
Niestety nie mam PC, na którym dało by się zainstalować Macha, w związku z czym pisanie makra "po omacku" nie ma zbyt dużego sensu.
Niemniej jeśli w przyszłości będę miał możliwości, to oczywiście spróbuję.
Może Kolega wskazać miejsce, gdzie znajdę opis rozkazów makro do Macha?