Proszę o pomoc w wyborze: ZAY7025V vs TS7020G
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Proszę o pomoc w wyborze: ZAY7025V vs TS7020G
Witam Wszystkich!
Proszę o opinie jak w temacie:
linki:
http://metaltechnics.pl/sklep/wiertarko ... -180-mm-2/
http://metaltechnics.pl/sklep/wiertarko ... -160-mm-2/
Wychodzi na to, że róznica typu parametry kontra posuw automatyczny...sam jestem bardziej skłonny do zay, ale proszę o opinię...
Pozdrawiam!
Proszę o opinie jak w temacie:
linki:
http://metaltechnics.pl/sklep/wiertarko ... -180-mm-2/
http://metaltechnics.pl/sklep/wiertarko ... -160-mm-2/
Wychodzi na to, że róznica typu parametry kontra posuw automatyczny...sam jestem bardziej skłonny do zay, ale proszę o opinię...
Pozdrawiam!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Proszę o pomoc w wyborze: ZAY7025V vs TS7020G
Witaj Vigerus
Widzę, że wyleczyłeś się z Zośki na korzyść czegoś lepszego
Jestem na podobnym etapie, ale do decyzji to mi daleko
Myślę, że wspomniany przez ciebie "posuw automatyczny" przy TS7020G jest tylko na zdjęciu, a w rzeczywistości nie jest na wyposażeniu standardowym:
Można doczytać to z tej aukcji :
http://allegro.pl/mtp-wiertarka-frezark ... 74722.html
Taki "bajer" kosztuje u konkurencji 1300 pln - więc warto dopytać
Widzę, że wyleczyłeś się z Zośki na korzyść czegoś lepszego

Jestem na podobnym etapie, ale do decyzji to mi daleko

Myślę, że wspomniany przez ciebie "posuw automatyczny" przy TS7020G jest tylko na zdjęciu, a w rzeczywistości nie jest na wyposażeniu standardowym:
Można doczytać to z tej aukcji :
http://allegro.pl/mtp-wiertarka-frezark ... 74722.html
Taki "bajer" kosztuje u konkurencji 1300 pln - więc warto dopytać
-
Dzięki za info...Tak myślałem że jednak lepiej ZAY, ta W-F, w dodatku jest na 230V chociaż mam siłę, ale w innym pomieszczeniu, więc będzie lepiej... Na razie się zastanawiam...Ciekawe czy taki bajer można dokupić do ZAY...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
radziłbym koledze Wigerusowi dozbierać jeszcze ok 1200PLN i zamiast proponowanych przez niego zakupić 7032G/1 (ZX32G-1)
http://allegro.pl/frezarko-wiertarka-wi ... 87396.html
A dlaczego?
rozważmy najpierw propozycje:
wadą ZAY 7025V jest:
- regulowany elektronicznie napęd 1kW/DC bez przekładni prędkości wrzeciona, przez co moment na niskich obrotach jest ~ podobny jak na dużych (podtrzymywany sterownikiem)
- niska waga (ok 160kg),
zaletą:
- większe od drugiej pole robocze stołu (droga przesuwu x / y - 490/160 mm)
natomiast
wadą TS 7020G jest:
- okrągła kolumna,
- mniejsze pole robocze stołu (x/y - 290/140mm)
zaletą:
- większa masa (190kg),
- mechaniczna skrzynka prędkości, która pomimo napędu silnikiem 1f/3f o mocy tylko 0,37kW AC ma rosnący wraz ze zmniejszaniem obrotów moment, oraz potencjalną możliwość zamiany silnika na mocniejszy bez ingerencji w schemat elektryczny,
Jak widać obie wersje mają swoje wady i zalety które stawiają trudny wybór, choć wg mnie TS ma potencjalnie większe możliwości na przyszłość, mimo okrągłej kolumny i mniejszego stołu.
Polecałbym jednak koledze pokusić się o nieco droższą, ale pozbawioną większości wad poprzedniczek (poza nieco mniejszym od ZAY polem roboczym), za to z jaskółką kolumny i większymi możliwościami (masa 230kg, większa- 0,7kW moc napędu przy mechanicznej przekładni, obrotowy stół...) która jest kategorię wyższym modelem...
http://allegro.pl/frezarko-wiertarka-wi ... 87396.html
A dlaczego?
rozważmy najpierw propozycje:
wadą ZAY 7025V jest:
- regulowany elektronicznie napęd 1kW/DC bez przekładni prędkości wrzeciona, przez co moment na niskich obrotach jest ~ podobny jak na dużych (podtrzymywany sterownikiem)
- niska waga (ok 160kg),
zaletą:
- większe od drugiej pole robocze stołu (droga przesuwu x / y - 490/160 mm)
natomiast
wadą TS 7020G jest:
- okrągła kolumna,
- mniejsze pole robocze stołu (x/y - 290/140mm)
zaletą:
- większa masa (190kg),
- mechaniczna skrzynka prędkości, która pomimo napędu silnikiem 1f/3f o mocy tylko 0,37kW AC ma rosnący wraz ze zmniejszaniem obrotów moment, oraz potencjalną możliwość zamiany silnika na mocniejszy bez ingerencji w schemat elektryczny,
Jak widać obie wersje mają swoje wady i zalety które stawiają trudny wybór, choć wg mnie TS ma potencjalnie większe możliwości na przyszłość, mimo okrągłej kolumny i mniejszego stołu.
Polecałbym jednak koledze pokusić się o nieco droższą, ale pozbawioną większości wad poprzedniczek (poza nieco mniejszym od ZAY polem roboczym), za to z jaskółką kolumny i większymi możliwościami (masa 230kg, większa- 0,7kW moc napędu przy mechanicznej przekładni, obrotowy stół...) która jest kategorię wyższym modelem...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Sam analizuje i zastnawiam sie nad napedem. To prawda, że mechaniczna przekładnia, lecz tu jest zapas na silniku odpowiednio o 0,7 i 0,3kW wiecej niż u proponowanych modeli. Przekładnia po drodze w układzie napędowym też jest zespołem elementów które się zużywają, mogą być wykonane w niskiej jakości, wadliwie. To wzrost ryzyka. W przypadku TS warto zadać sobie pytanie gdzie ta różnica masy -30kg jest lokowana... Szerze prowadnice czy grubsza ścianka kolumny na której glowica moze sie obrocic... Co do droższej wrsji to ta maszyna juz i tak jest dla mnie droga. Na wiwcej nie moge sobie pozwolic. Może uda sie jakis rabat, wszak trzeba jeszcze by imadlo 100, oprawke i frezy....
-
Przepraszam za literówki w poprzednim poście.. Mam jeszcze takie pytanie. czy posuw w Z jest na ZAY realizowany na prowadnicy czy tam też jest zabudowana kolumna? Wtedy rzeczywiście warto rozważyć 7032G, jeśli jednak tam jest prowadnica to powinno być to sztywne. O ZAY przeczytałem jeszcze "2-biegowa przekładnia dla optymalnego przeniesienia mocy" .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
na pewno zespół kół zębatych i wałków przekładni ma też swoja wagę, podobne będą do tej (ZX7045)...W przypadku TS warto zadać sobie pytanie gdzie ta różnica masy -30kg jest lokowana... Szerze prowadnice czy grubsza ścianka kolumny na której glowica może się obrocić...

Obrócić też się może, choć to rzadszy przypadek, spotykany bardziej w czasie zderzenia z narzędziem, choć dalej uważam, że jaskółka jest stabilniejsza(mocniejsza) w zamocowaniu, i dokładniejsza w prowadzeniu osi Z
A czy 30 kg robi różnicę... Robi. Przekonasz się sam kiedy zaczniesz frezować. Mam doświadczenie we frezowaniu zarówno na frezarce z napędem 600W/DC wielkości KF25 (Mk2 - troszkę mniejsza jak ZAY), jak i ZX32 (Mk3, ~240kg), i wiem co mówię jeśli chodzi o drgania i stabilność w czasie pracy...
Co do awaryjności przekładni zębatej to mogę powiedzieć, że jeśli jest dobrze utrzymana, wyczyszczona na starcie z ew. piachu(przeczytaj jeśli nie czytałeś watek frezarko-wiertarka-zx7045-nowa-p-chinsk ... 89380.html ), nie przeciążana nadmiernie, to będzie chodzić lata...
Oczywiście, co zdecydujesz - należy do Ciebie, opisaliśmy tylko nasze doświadczenia i radzimy lepszą wg naszej wiedzy opcję, do podobnego wniosku zapewne kiedyś sam dojdziesz w miarę zdobywania doświadczenia..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 1
Muszę coś sprostować ze względu na zamieszanie z oznaczeniami tych maszynek powyższe zdjęcie to wnętrzności ZAY7025FG dokładnie takiej samej jak na poniższym zdjęciu

(Nie robiłem fotki mojej różni się tylko wyłącznikiem) kolumna na jaskółce, stożek MK3 jednak głowica nieco mniejsza niż w ZAY7032FG czy ZAY7045FG

Jak ją zakwalifikować względem oznaczeń innych importerów nie wiem, po prostu nie zastanawiałem się nad tym. Tutaj jest tabelka ze specyfikacjami poszczególnych maszynek tej serii https://www.alibaba.com/product-detail/ ... b07dffv2Ef
-
Czyli rozumię, że tam w zay7025v jest jaskółczy ogon w osi Z. Zdjęcia pokazują że przekładnia wygląda ok, ale w zay niby jest też.
Pozdrawiam
Pozdrawiam