Chciałbym zbudować frezarkę CNC do własnych zastosowań. Zależy mi na frezowaniu głównie aluminium i czasami delikatnym frezowaniu stali (oczywiście z chłodzeniem). Jeśli chodzi o materiały konstrukcyjne to niestety nie mam już wyboru i cały projekt musi być oparty na:
1) dolna część ramy: profile stalowe kwadratowe 90x90x5
2) brama: profile stalowe 80x80x5
3) płaskowniki pod szyny: 70x8
4) płaskowniki pomiędzy bramą a podstawą 90x10
Do tego myślałem o zastosowaniu wałków liniowych podpartych na całej długości o średnicy fi25 o długości 1m i śruby trapezowe fi20 lub kulowych fi16/20 też 1m (jeśli nie będzie dużej różnicy to wolałbym śruby trapezowe) oraz silników krokowych 4Nm.
W planach jest frezowanie powierzchni pod prowadnice. Znacie może jakiś zakład w okolicach Bielska-Białej lub bardziej ogólnie na Śląsku który by się podjął przygotowania powierzchni i nawiercenia otworów pod prowadnice? Raczej nie planuję odprężania ramy po spawaniu.
Projekt który zamieszczam jest bardzo poglądowy. Chciałbym się dowiedzieć czy mniej więcej maja sens i co w nim zmienić. Nie do końca wiem, czy wymiary które dobrałem i ogólna konstrukcja jest dobrze rozplanowana. Mam też problem w zaplanowaniu umiejscowienia bramy. Czy powina być w takim miejscu, żeby wrzeciono było możliwie na środku?
Wszelkie podpowiedzi postaram się uwzględnić w szczegółowym projekcie, który chciałbym wrzucić za kilka dni.
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
P.s. Niestety jak to w życiu bywa mam mało czasu na wykonanie całego projektu. Studiuję informatykę i jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej. Frezarkę buduje dla własnych potrzeb, ale chce jej użyć do testowania algorytmów sterujących, które wykorzystuję w pracy.