l298 nie działa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
l298 nie działa
Złożyłem sterownik na l298 l297 taki jak z akcesoria.cnc.info.pl i gdy podłączę silnik i zasilanie niesłychać charakterystycznego pisku i silnik nie trzyma. Na enable jest 5V. Co może być uszkodzone? Czy zastosowanie kondensatorów stałych MKT zamiast ceramików ma znaczenie? Chyba nic nie szkodzi jak zastosowałem potencjometr 2,5k zamiast 2,2k. Tylko przekaźnik przełącza się poprawnie w machu
. Silnik 8 przewodowy podłączony szeregowo.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zastosowane przez Ciebie komponenty nie wpłynęłyby aż tak bardzo na układ. Jeśli wartości sa poprawne (chodzi mi o kondensatory MKT) to układ powinien działać.
Spróbuj uruchomić najpierw sam sterownik- nie przez macha tylko podaj sygnały ręcznie przez przyciski lub podobnie. Wtedy wyeliminujesz inne czynniki (zła konfiguracja, uszkodzony przewód itp.)
I jakie kolega ma stany na wejściach sterujących w L297; jaki silnik (unipolarny czy bipolarny)?
Spróbuj uruchomić najpierw sam sterownik- nie przez macha tylko podaj sygnały ręcznie przez przyciski lub podobnie. Wtedy wyeliminujesz inne czynniki (zła konfiguracja, uszkodzony przewód itp.)
I jakie kolega ma stany na wejściach sterujących w L297; jaki silnik (unipolarny czy bipolarny)?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Podaj jak możesz które piny sprawdzić w l297, silnik unipolarny taki jak tutaj: http://allegro.pl/item329895298_silnik_ ... p_cnc.html.gwozdex pisze:I jakie kolega ma stany na wejściach sterujących w L297; jaki silnik (unipolarny czy bipolarny)?
[ Dodano: 2008-04-29, 16:01 ]
Już rozwiązałem problem. Głupi błąd - nie wlutowałem zworki J1. Po wlutowaniu ustawiłem na master i chodzi gitarka. Koniec tematu.
Pozdrawiam