od długiego długiego czasu jestem zafascynowany ogólnie pojętym cnc
i nadszedł czas na własną budowe..
jako że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie (bez szkoły) jedyne co potrafie to nauczyć się nowych rzeczy(ciągle czytam i oglądam to nowe materiały)
zapewne będe popełniał dużo błędów i miał sporo pytań na jakie nie mogłem znaleźć odpowiedzi w sieci...
kwestie konstrukcyjne mało wiele mam obcykane od naprawde amatorkich po pełne profesjonalizmu... najbardziej mnie przeraża kwestia elektryki/elektroniki ale do tego dojde dopiero mając konstrukcje bo w "powietrzu" ciężko mi to sobie wyobrazić...
1. kapitał zakładany/początkowy: 15.000zł
2. konstrukcja: profile stalowe zamknięte, spawane w monolit.( czytałem o tym że po spawaniu powinno się wyrzażąć jak to jest z takimi dużymi konstrukcjami?)
3. pole robocze: 3100x2100x500
4. POZYCJONOWANIE: min 0,1mm(fajnie jak wyszło by dokładniej)
5. STÓŁ: T-owy na stałe - z czego wykonać?? (w pózniejszym czasie możliwość mocowania 4osi obrotowej)
6. MATERIAŁ OBRABIANY: drewno, plexi, max aluminium.
7. wrzeciono: ??? (nie widze jeszcze jakie i co z wymianą narzędzi na początek może być z ER jakieś odkręcane ręcznie później może coś z automatyczną wymianą)
8. SILNIKI KROKOWE: 4 szt. (2szt do prowadzenia bramy po obu stronach(oś X), 1szt po osi Y wzdłóż bramy, i jeden do osi Z góra dół.) JAKA MOC DO JAKICH OSI??
9.listwy zębate helikalne: co polecacie??
10. PROWADNICE: liniowe SZER 20MM
11. PRĘDKOŚĆ: nie za wolna... (jaką mogę osiągnąć?? brama jeszcze nie zaprojektowana ale troszke też będzie ważyła zapewne)
12. co dać na podłoge pod stopy??
13. prosze o uwagi i pomysły

rysunek zgrubny prezentuje poniżej
do konstrukcji dojdą jeszcze wzdłóż najdłuższej osi zastrzały
wszsytko co na chwilę obecną przychodzi m ido głowy wypisałem za wszsytko o czym zapomniałem i nie miałem pojęcia proszę o uwagi