Problem z ferowaniem w mach 3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
adam47
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Problem z ferowaniem w mach 3

Post napisał: adam47 » 06 mar 2008, 15:56

Witam
Mam pytanie do ekspertów z forum.
Pracuje na ploterze frezujacym w oparciu o mach3.
Mam problem z frezowaniem a konkretnie z glebokoscia frezowania:
chce wyfrezowac np; rowek o glebokosci 2 cm ale nie chce tego frezowac na raz tylko chce aby frezowal mi na raz 5 mm i po przejechaniu lini zaglebil sie o kolejnie 5 mm i tak do 2 cm. Jak na razie robie to w sposob lopatologiczny czyli w g-kodzie kopiuje fragment i tam zmieniam glebokosc. wtedy dochodze do stanu jkai oczekuje ale jest to bardzo uciazliwe przy dlugich g-kodach. Czy jest w machu 3 opcja ktora ulatwila by mi prace zeby nie bawic sie w ciagle kopiowanie g-kodu ???

Pozdro

Tagi:

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: margor » 06 mar 2008, 21:06

Wcześniejsza wersja macha (czyli Mach 2), posiadała "guzik" LOOP. Służyło to dokładnie do frezowania konturu z kokiem w osi Z, na zadaną głębokość.

Autor tematu
adam47

Post napisał: adam47 » 07 mar 2008, 08:16

Niestety pracuję tylko na mach3 i z tego co widze to takiej opcji nie na w programie jak LOOP. Poza tym rozwiazanie to jest połowiczne z tego co widzę ponieważ dotyczy to całego g-kodu, a ja musze uzyskac rozne glebokosci w jednym g-kodzie, przykladowo na jednym rysunku mam dwie linie ktore trzeba wyfrezowac na 2 i 4 cm, dla obrazowego pokazania problemu zalaczam plik z rysunkiem gotowym ale zrobionym sposobem kopiowania g-kodu.

Pozdro
Załączniki
polik drugi.rar
(1020 Bajtów) Pobrany 311 razy

Awatar użytkownika

unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: unix » 07 mar 2008, 17:00

Nie wiem z czego generujesz g-kod ale ja robię tak, że rysuje element wykorzystując warstwy w jakimś programie cad (ja korzystam z Q-cad) i zapisuje jako dxf. Wczytując do macha określasz co ile ma się zagłębiać oś Z w kolejnych warstwach i po sprawie - prosto i skutecznie.
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Autor tematu
adam47

Post napisał: adam47 » 09 mar 2008, 13:49

Ja robie rysunek w autokadzie zapisuje go w dxf-ie. potem otwieram plik w machu 2 i przewalam go na g-kody. zapisuje go i otwieram w machu 3. to wszystko.
nie korzystam z rzadnego odrebnego programu do konwertowania g-kodow.
kiedys wyczytalem jak konwrtowac dxf na g-kody w mach2, jest to dosyc proste i mi za kazdym razem wychodzi, tylko ze tam moge okreslic glebokosc osi z dla jednej warstwy.
A ja musze jedna warstwe poglebiac pare razy poniewaz na raz frez mi nie wytrzyma i beda za duzo opory skrawania.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: wieslawbarek » 09 mar 2008, 21:13

A moze najprosciej uzyc Wizards Sloth cuthing wpisujesz parametry i jazda

kubuuss

Post napisał: kubuuss » 10 mar 2008, 06:33

Mozna też użyć Sheet Cam. Tylko pokazujesz kontury na rysunki, wybierasz nr. narzedzia lub wpisujesz jego srednicę i długość, przyciskasz przycisk czy korekcja prawo-czy lewostronna, do wyboru też wybrania, gwinty, wiercenia itp i głębokości.
Mozna pobrać darmową wersje z netu. Program jest bardzo tani bo normalnie kosztuje ok. 60 dolarów, ale wersja demo tez dużo potrafi.

JMWI
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: JMWI » 18 mar 2008, 13:03

LazyCam(ArtSoft) - tanie rozwiazanie - http://www.machsupport.com/artsoft/down ... nloads.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”