TSB 20, pytanie o posuw suportu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
TSB 20, pytanie o posuw suportu
Witam. Kupiłem dzisiaj Tokarkę TSB 20, właściwie to wpłaciłem zaliczkę. Podczas prób wyszło, że kręcąc w prawo korbką posuwu poprzecznego imak przesuwa się na zewnątrz, sprzedający twierdzi, że tak ma być, pytanie czy rzeczywiście tak powinno być że w posuwie poprzecznym jest prawa śruba.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Jeśli kręcisz korbą w kierunku ruchu wskazówek zegara (w prawo) a imak oddala się od Ciebie(operatora) na zewnątrz, to jest prawidłowo.rc36 pisze:kręcąc w prawo korbką posuwu poprzecznego imak przesuwa się na zewnątrz, sprzedający twierdzi, że tak ma być, pytanie czy rzeczywiście tak powinno być że w posuwie poprzecznym jest prawa śruba.
Śruba gdyby była prawa, to byłoby odwrotnie - podobnie jak wkręcając śrubę z prawym gwintem w nakrętkę - to zbliża się ona do łba(pokrętła)
Tak więc gwint śruby sań poprzecznych prawidłowo jest lewy (tak jest w prawie wszystkich tokarkach)
Skala tez rośnie w lewo

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
do kolegi rc36
No chyba żartujesz, jak ktoś śrubę i nakrętkę zamienił to tak jest. A jak reszta, może to jakiś składak.
Ja rozumiem, że na zewnątrz od osi toczenia.
No chyba żartujesz, jak ktoś śrubę i nakrętkę zamienił to tak jest. A jak reszta, może to jakiś składak.
Ja rozumiem, że na zewnątrz od osi toczenia.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2016, 23:37 przez Grzegorz53, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4