grubość wiązki lasera/cięcie druków zalaminowanych

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
2jacks
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

grubość wiązki lasera/cięcie druków zalaminowanych

Post napisał: 2jacks » 12 sty 2016, 17:15

Witam. Czy jest jakas spora różnica jeśli chodzi o grubość wiązki lasera porównując lasery markowe do chińskich? Czytałem że generalnie jesli chodzi o cięcie to lasery chińskie sprawują się całkiem nieźle.

Czy zalaminowany druk na płycie HDF może sprawiać problemy podczas cięcia?

Chodzi mi o cięcie płyty HDF o grubości 3mm. Chcę zasięgnąć opinii zanim zacznę jeździć z testami, co może do niektórych laserów to nie ma co podchodzić. Wstępnie wytypowałem lasery różnych firm wielkości 60x40. One najczęściej mają moc rzędu 60w(przynajmniej moc deklarowaną) i z informacji zdobytych wychodzi że teki HDF 3mm powinien zostać przecięty....ale pojawiają się różne info odnośnie różnych laminatów czy druków.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z takowym cięciem?

Tagi:

rendejad
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rendejad » 12 sty 2016, 17:47

Co będziesz szukał. Przyślij próbki to ci ciachnę na chińczyku i na Synradzie.

Autor tematu
2jacks

Post napisał: 2jacks » 12 sty 2016, 19:47

A to nie ma różnicy między tymi chińczykami? Bo firm jest kilka i oferują różne chińskie wyroby...a próbek na razie nia mam, ale jakby co to sie odezwę.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: koala.g » 12 sty 2016, 20:33

Tylko próbki.

Mam chińczyka i synrada różnicy nie ma w cięciu... z tym że drugi jest w cholerę drogi w porównaniu do tego co chińczyk oferuje. :???:

Z laminatami mogą być problemy na 60W bez problemu przetnę sklejkę 3-5mm a pojawił się problem ze sklejką lotniczą 1mm. Użyty w niej klej spowodował to że była pancerna dla lasera.

Autor tematu
2jacks

Post napisał: 2jacks » 12 sty 2016, 21:31

No właśnie tego się boję...O tej sklejce to wiedziałem że tak to wygląda. W zasadzie HDF specjalnie pod cięcie laserowe mogę zakupić, ale najpierw chcę sprawdzić naszą Polską...3mm niby nie tak dużo, wszędzie piszą że mdf dobrze nadaje się do obróbki...

A jak wygląda sprawa z tą grubością wiązki? Bo potrzebowałbym w zasadzie jak najprecyzyjniejsze cięcie...no i przy zbyt grubym cięciu w zasadzie cała zabawa nie ma sensu...więc potrzebuję coś co tnie nie tyle precyzyjnie co wąską wiązką..jeśli to dobre określenie.

Andrzej_kw
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 13 sty 2016, 06:41

kol 2jacks...
Raz piszesz o HDF, a później o MDF. Musisz się zdecydować. Obie mają to samo pochodzenie, ale dla lasera to dwa różne materiały.

Jeżeli poszukujesz precyzji, to zapomnij o laserze. Zmiana rodzaju materiału, jego grubości będzie miała ogromny wpływ na dokładność. No chyba, że idzie o dokładność "budowlaną".

pozdrawiam
andrzej

Autor tematu
2jacks

Post napisał: 2jacks » 13 sty 2016, 11:57

Pomyłka bierze się z tego, że same firmy nieprecyzyjnie używają tych nazw.....generalnie mi chodzi o HDF bo potrzebuję produkt 3mm grubości. Gdyby były takowe MDF-ki to pewnie zdecydowałbym się na MDF

No i generalnie mam zamiar ciąć jeden rodzaj materiału...nie wiem jeszcze na 100% co to będzie bo nie jestem specjalistą od wyrobów drewnopochodnych. Jak na razie wypada że będzie to HDF(polscy producenci) ale jak będzie coś nie tak to będę kupował MDF z Anglii(https://www.kitronik.co.uk/3211-3mm-las ... sheet.html) ....szkoda że u nas nie ma takich szczegółowych informacji..bo na stronach producentów to mogę znaleźć tylko ogólne informacje....chociaż z drugiej strony. Ten opis traktuje w zasadzie tylko i wyłącznie o związkach chemicznych jakie się ulatniają podczas cięcia. Głównie chodzi o formaldechyd.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: koala.g » 13 sty 2016, 23:08

No wiązka jak wychodzi z tuby ma kilka mm średnicy.
Potem na karetce jest soczewka która ja odpowiednio skupia.
Czyli będziesz potrzebował dobrać ogniskową.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”