Witam,
wykonuje projekt na studia, w produkcji średnioseryjnej. Mam takie pytanie czy taniej jest spawać czy zaginać blache? Bo mam dwie możliwości albo wyciąć blache i zaginać, albo powycinać i pospawać?
Pozdrawiam
Co jest tansze
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Niezaleznie od wielkosci produkcji zawsze (wielokrotnie)taniej ( bo szybciej i bez dodatkowych kosztow materialowych ) jest blache wyginac niz ja spawac.
Sa oczywiscie pewne wady wygnania jak oczywiscie maksymalna grubosc blachy ( jak rowniez kombinacja grubosc/dlugosc ) oraz promien zagiecia ( nie otrzymasz nigdy ostrej krawedzi - ktora czasami jest wymagana itp. ).
Przewage ma tutaj technologia wyginania ( oczywiscie sa wyjatki, miedzyinnymi te o ktoreych wspomnialem ) ale nie jest ich zbyt wiele.
Sa oczywiscie pewne wady wygnania jak oczywiscie maksymalna grubosc blachy ( jak rowniez kombinacja grubosc/dlugosc ) oraz promien zagiecia ( nie otrzymasz nigdy ostrej krawedzi - ktora czasami jest wymagana itp. ).
Przewage ma tutaj technologia wyginania ( oczywiscie sa wyjatki, miedzyinnymi te o ktoreych wspomnialem ) ale nie jest ich zbyt wiele.