Pomoc poczatkujacemu programiscie

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

Pomoc poczatkujacemu programiscie

Post napisał: wojtek90 » 01 gru 2015, 03:37

Mam taki projekt do zrobienia .

Jak widac na rysunku i modelu to stalowy krag z kolnierzami w ktorym trzeba wywiercic kilkanascie otworow roznej srednicy w tym kilka tylko w gornym kolnierzu a kilka w na przelot (w dolnym i gornym.

Trzeba by "skoczyc" po wywierceniu gornego otworu do dolnego kolnierza} Trzy z tych gornych otworow powinny byc zrobione rozrzezone frezem do srednicy 33.45 mm (nie mam takiego wiertlla)
No i druga operacja to wywiercenie 22 otworow na boku (mam stol obrotowy) w rownych odstepach katowych okolo 16 stoni 30 minut, posrodku.

Gdyby ktos zechcial mi dac przyklad z kilkoma otworami w tym z dwoma bocznymi to pozniej juz sobie poradze.
Dzieki.ObrazekObrazekObrazek
Załączniki
planinventure001.pdf
(55.11 KiB) Pobrany 142 razy

sektor33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: sektor33 » 01 gru 2015, 09:49

Nic nie wiem jaką masz frezarkę czy dojdzie ci do wszystkich otworów bez obrotu stołu jeśli nie czy maszyna ma system obliczania punktów po obrocie jeśli nie będziesz musiał ustawić detal idealnie w osi stołu bo będziesz miał problem z przeliczeniem tych otworów co do otworów tych większych co za problem możesz wcześniej wywiercić mniejszym wiertłem następnie cykl wiercenia 208 odpowiednim frezem z płytkami po spirali wyfrezuje ci na zadaną średnicę ,taki otwór można też zrobić bez wstępnego wiercenia odpowiednia średnica freza i zastosowanie ,inne otwory to są gotowe cykle ,a co do otworów bocznych ,jeśli maszyna ma głowice obrotową i ustawi się na B -90 powiedzmy to nie powinno być problemu.

Autor tematu
wojtek90

Post napisał: wojtek90 » 02 gru 2015, 04:17

sektor33 pisze:Nic nie wiem jaką masz frezarkę czy dojdzie ci do wszystkich otworów bez obrotu stołu jeśli nie czy maszyna ma system obliczania punktów po obrocie jeśli nie będziesz musiał ustawić detal idealnie w osi stołu bo będziesz miał problem z przeliczeniem tych otworów co do otworów tych większych co za problem możesz wcześniej wywiercić mniejszym wiertłem następnie cykl wiercenia 208 odpowiednim frezem z płytkami po spirali wyfrezuje ci na zadaną średnicę ,taki otwór można też zrobić bez wstępnego wiercenia odpowiednia średnica freza i zastosowanie ,inne otwory to są gotowe cykle ,a co do otworów bocznych ,jeśli maszyna ma głowice obrotową i ustawi się na B -90 powiedzmy to nie powinno być problemu.
Maszyna ma obrotowa glowice B . Czy moglbys mi napisac przykladowo kilka lini programu na te obroty i wiercenia najlepiej w ISO? To pomogloby mi rozwiazac problem.
Dzieki.

Autor tematu
wojtek90

Post napisał: wojtek90 » 08 gru 2015, 02:07

wojtek90 pisze:
sektor33 pisze:Nic nie wiem jaką masz frezarkę czy dojdzie ci do wszystkich otworów bez obrotu stołu jeśli nie czy maszyna ma system obliczania punktów po obrocie jeśli nie będziesz musiał ustawić detal idealnie w osi stołu bo będziesz miał problem z przeliczeniem tych otworów co do otworów tych większych co za problem możesz wcześniej wywiercić mniejszym wiertłem następnie cykl wiercenia 208 odpowiednim frezem z płytkami po spirali wyfrezuje ci na zadaną średnicę ,taki otwór można też zrobić bez wstępnego wiercenia odpowiednia średnica freza i zastosowanie ,inne otwory to są gotowe cykle ,a co do otworów bocznych ,jeśli maszyna ma głowice obrotową i ustawi się na B -90 powiedzmy to nie powinno być problemu.
Maszyna ma obrotowa glowice B . Czy moglbys mi napisac przykladowo kilka lini programu na te obroty i wiercenia najlepiej w ISO? To pomogloby mi rozwiazac problem.
Dzieki.
Ludzie !!!!!!!!!!!!! prawie 300 wyswietlen i zadnej odpowiedzi !!!!!!!!!!! Moze jednak ktos cos podpowie????????

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”