Problem z podprogramami

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
guliver01
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Problem z podprogramami

Post napisał: guliver01 » 19 sie 2015, 12:20

Witam,

Zajmuje się od niedawna obsługą i programowaniem lasera do napawania, więc proszę o wyrozumiałość.

Problem mam mianowicie taki, że podprogram nie chce wystartować z nowej pozycji (punktu zerowego)

Mam do napawania element. Jest to wałek. Napoiny przebiegają osiowo na długości 20mm. Wałek ma średnicę 6mm. Z wytycznych mam powiedziane, że muszę nałożyć łącznie 20 takich napoin na obwodzie. Każda jest odsunięta od siebie o 18 stopni. Zrobiłem program główny wraz z podprogramem. Podprogram zawiera sekwencję nałożenia 4 napoin co 90 stopni. Musi być wykonanych takich 5 podprogramów. Teraz problem jest, że gdy chce wywołać po wykonaniu jednej sekwencji podprogramu nowego punktu zerowego, który znajduje się po obrocie stołu obrotowego o 18 stopni. Wpisując samą funkcje SET POS (0,0,0) nie chce jej wyzerować. Gdy w nawiasie dodaję c1=0 (tak mam zapisany ruch stołu obrotowego) to wyskakuje mi błąd. Czy jest możliwość nadania nowego punktu zerowego inną funckją, czy też może robię coś źle?

Oprogramowanie to Sinumerik 840D. Urządzenie TruCell 3008 TRUMPH z laserem duo diodowym TruDisk 1000

Z góry dziękuję za cenne uwagi,
Pozdrawiam.

napawania laserowe/druk 3D

Awatar użytkownika

janale
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: janale » 25 sie 2015, 16:21

Witam,
Proszę rozdzielić podprogram od definicji zera przedmiotu i doprowadzić do poprawnego przebiegu bez podprogramu, następnie wydzielić instrukcje powtarzające się dla tego samego zera.
Pozdrawiam
Technologia CNC od 1979r.
Programowanie technologiczne
SINUMERIK Operate

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”