Moja frezarka niestety ale ma za mało pamięci wewnętrznej a mam spory detal do zrobienie. Składa się z 70 % z wierszowania co zajmuje sporo miejsca. Mam w maszynie program który wywołuje podprogram z karty przez funkcję M198. Jak wiadomo w przypadku zatrzymania obróbki w środku podprogramu, nie ma możliwości puszczenia go od wybranego momentu, dlatego podzieliłem podprogram na kilka a dokładnie na narzędzia. Teraz program główny wywołuje po kolei 5 podprogramów odpowiadających każdemu z narzędzi.
Mój problem pojawia się w trakcie wpięcia karty w maszynę. wchodząc w listę podprogramów na karcie (numeracja O0001-O0005) przez funkcję "M198 P1 0001" przy czym 0001 nie odpowiada nr programu lecz nr porządkowemu programu na karcie.
Dograłem 3 programy na kartę i numeracja porządkowa diametralnie się zmieniła co spowodowałoBY kolizję.
Nie mam pojęcia jak obejść ten problem??
Czy jest możliwość zmiany w parametrycę aby sterownik nie czytał nr porządkowego na liście a nr z nazwy programu? Bo niestety ale nie ustawia ich chronologicznie.
Gorzej bo na tej karcie będę przenosił inne programy więc nie uśmiecha mi się zmiana programu głównego za każdorazowym wyjęciem karty z maszyny.
Tak jak w tym przypadku:

chcąc wywołać program O7777 muszę przy M198 podać nr porządkowy czyli 0009